2021. június 7., 10:12

A legtöbb agrártámogatást Babiš cégei kapják az EU-ban - és Szlovákiában?

Egy brüsszeli think tank (CEPS) utánajárt, hogy az egyes tagállamokban kik a legnagyobb kedvezményezettjei az agrárdotációknak. Szlovákiában a nagy állattenyésztők jártak igazán jól, a tanulmány külön kitért a dán agrárvállalkozók erős pozícióira is.

andrej babis
Fotó: TASR/AP
Van minek örülnie...

Nem egyszerű dolog kiigazodni az EU-s támogatási rendszeren, ezért is bíztak meg egyes EP képviselők ennek kivizsgálásával egy elemző csoportot. Elsősorban az agrártámogatásokra voltak kíváncsiak, hiszen nincs egységes adatbázis az összes kedvezményezett vállalkozásról, és ahogy a tanulmány szerzői írták a tagországokból is meglehetősen nehezen érkeztek az információk. A vizsgálat során 280 nemzeti és regionális monitor rendszert találtak, amelyek különböző módszertan, adatvédelmi előírások alapján dolgoztak.

A brüsszeli elemzők a 2018-2019 es évet vizsgálva, a nehézségek ellenére mégis felállítottak egy 25-ös listát a legnagyobb kedvezményezettekből, aminek a győztese az Agrofert csoport lett.

Beleszámolták a közvetlen területalapú támogatásokat, a második pillér támogatásait, amelyeket a gazdák a beruházásokra meríthettek.

Minden országban készítettek egy 50-es listát a nagyokból.  A győztes az AB Private Trust, ami Andrej Babiš, cseh kormányfő alapítványi kezelésben működő konglomerátuma. Ide kényszerült érdekütközés miatt bevinni az összes vállalatát 2017-ben, beleértve agráripari cégét, az Agrofertet is.

Mindkét évben a támogatások majdnem elérték a 30-30 millió eurót.

A második helyezett a spanyol Atalla vállalat, nekik csak a fele jutott. Harmadik a francia zöldségfeldolgozó, a Bonduell, amely a két év alatt 24 millió eurónak örülhetett.

Babiš agrárvállalkozásainak jelentős érdekeltségei vannak Magyarországon és Szlovákiában. Csak 2019-ben Szlovákiában az Agrárkifizetési Ügynökség nem egész másfél millió eurót utalt át olyan vállalatainak mint az alsóbodoki Agrofors, a kassai Agrospol, vagy a baromfiüzemeket csoportosító Hyza.  

Az Európai Néppárt az audit eredménye alapján már javasolta is, hogy Csehországban végre vezessék be a támogatási plafon intézményét.

A szlovákiai lista

A szlovák lista legsikeresebb támogatási kedvezményezettjei az állattartók közül kerülnek ki.

Az elmúlt két év listavezetője Daniel Krátky, aki a két év alatt 13 millió euróhoz jutott.

A szinnai nagyvállalkozónak az ország szinte összes régiójában van érdekeltsége. Társasága a Szlovák farmerek szövetkezete (Slovenské farmárske družstvo) a legnagyobb szlovákiai agrártársaságnak minősül, 40 ezer hektáron gazdálkodnak, és mintegy ezer embert alkalmaznak.

Második Martin Fedor, aki a két év alatt 11,5 millió eurót kapott.

A J&T egykori partnere már régóta foglalkozik mezőgazdasággal. A Sanagro csoportjába 11 farm tartozik, 19 ezer hektárt művelnek, és 280 személyt alkalmaznak.

A fejlesztési támogatások

Sok mindenre lehet támogatást kérni, termelésfejlesztésre, vagy klimatikus célokra, és ez a csomag csak bővülni fog az elkövetkező években. 

Ebben a kategóriában egyik legsikeresebb az erdőháti BOS-POR Agro volt, amely elsősorban az ökológiai növény és állattenyésztésre kapott támogatásokat.

A mások sikeres vállalat a Fedor csoportjába tartozó liptói tejgyár, az Agronova volt.

A névsor elején van szintén a bátkai Agroban, amely szarvasmarhatenyésztéssel foglalkozik a sertés- és juhtenyésztés, illetve a növénytermesztés mellett. A vállalat Miloslav Šebekhez köthető, aki a Smer-kormány alatt a Földalap vezetője volt. 2018-19-ben majdnem 9 milliót kasszírozhatott.

Hasonló mértékben voltak sikeresek Štefan Štellmach vállalkozásai, közülük hatmilliónyi támogatáshoz jutott a Best Meat társaság. Ők is baromfitenyésztéssel foglalkoznak.

Meg kell még említeni az Exata csoportot, amelynek farmjai nyolc milliónyi támogatáshoz jutottak. A társaságnak 22 leányvállalata van.

A listán komoly jelenléttel bírnak a külföldi agrárvállalkozások, elsősorban a dánok. Az első tízben 4 dán vállalkozás is szerepel.

Első közülük a Bős környékén állomásozó FirstFarms, amely 7,5 millió euróhoz jutott. Elsősorban tehenészettel és sertéstenyésztéssel foglalkoznak.

Szintén sertésekkel foglalkozik a Dan Slovakia Agrar, amely Dél-Szlovákiában 7 600 hektért művel, és 200 embert foglalkoznak. Két év alatt hét millió euróhoz jutottak.

Slovakiet Invest társaság, majtényi (Majcichov - Nagyszombati járás) központtal, akik 6 ezer hektárt művelnek. A többi mellett főleg tejtermékeket előállító vállalkozás a két év alatt 2,4 millió eurót kapott.

Megosztás
Címkék