2018. augusztus 23., 12:11

Salvini: illegális bevándorlók vannak a hajón - VIDEÓVAL

A Diciotti nevű hajó fedélzetén Catania kikötőjébe érkezett migránscsoport minden tagja illegális bevándorló - nyilatkozta Matteo Salvini olasz belügyminiszter csütörtök reggel , hangsúlyozva, hogy a miniszterelnökkel, Giuseppe Contéval teljes összhangban tiltotta meg a migránsok partra szállását.

201705150925580.matteo-salvini-.jpg
Galéria
+2 kép a galériában
Matteo Salvini rádióinterjúban hangsúlyozta: a célja az ausztráliai migrációs modell megvalósítása, vagyis egyetlen tengeren fedélzetre vett migráns sem érhet partot Olaszországban.

Olaszország nem válhat hatalmas migránstáborrá - hangoztatta. A belügyi tárca vezetője kijelentette, nem tart az olasz államfő beavatkozásától, hogy Sergio Mattarella esetleg engedélyezi a mingránsok leszállását a Diciotti hajóról. "Nem tartok semmitől, lelkiismeretem rendben van, nagyon jól dolgozom együtt Conte miniszterelnökkel és Luigi Di Maióval is" - mondta Matteo Salvini az Öt Csillag Mozgalom (M5S) politikusaira utalva.

Ami a szintén a kormánypárt M5S-höz tartozó Roberto Fico a képviselőház elnökének korábbi felszólítását illeti, hogy a belügyminiszter haladéktalanul engedélyezze a mingránsok partraszállását, Matteo Salvini úgy válaszolt, Ficónak "túl sok ideje van arra, hogy beszéljen (.) Fico az M5S problémája, mivel pártjával teljesen ellentétes állásponton van".

Diciotti
Diciotti
Fotó:  Onultalia

Az olasz parti őrség Diciotti nevű hajója csütörtökön vette a 177 fős migránscsoportot fedélzetre. Danilo Toninelli infrastrukturális és közlekedési miniszter, M5S-politikus hétfőn engedélyezte, hogy a Diciotti Catania kikötőjében megálljon. Matteo Salvini belügyminiszter, a Liga politikusa viszont nemet mondott arra, hogy a migránsok olasz területre lépjenek. A belügyminiszter szerda este csak 27 felnőtt kíséret nélküli kis- és fiatalkorúnak engedélyezte, hogy leszállhassanak a hajóról. Így 150-en maradtak a Diciottin. Sajtóértesülések szerint többségében fiatal eritreai férfiakról van szó.

A Diciottit csütörtökön ívóvízzel és élelmiszerrel látták el. Ez arra utal, hogy a migránsok továbbra is a hajón maradnak. A hajóról készített felvételek szerint a migránsok a fedélzeten imádkoznak, ruhájukat mossák. Eddig csak Luigi Patronaggio a szicíliai Agrigento ügyésze léphetett a hajóra. A sajtónak nyilatkozva "borzalmasnak" nevezte a Diciottin uralkodó állapotokat, elmondta, hogy a migránsok többsége rühes.

Az ügyész nem zárta ki, hogy vizsgálatot indíthat a személyi szabadság korlátozása miatt ismeretlen személyekkel szemben. Matteo Salvini erre úgy reagált, indítsanak nyugodtan vele szemben vizsgálatot, tartóztassák le, a politikáját támogató olaszok úgyis mellette állnak. Több olasz és nemzetközi humanitárius szervezet, katolikus intézmények és jogászok a nemzetközi konvenciók megsértésével vádolták az olasz belügyminisztert.

Csütörtökön az olasz börtönrabok jogait felügyelő ombudsman látogat a hajóra.

Az ll Giornale olasz jobbközép napilap csütörtöki elsőoldalas címe szerint: Salvinit le akarják tartóztatni. A La Stampának nyilatkozó Armando Spataro ügyész úgy vélte, a belügyminiszter nem tilthatja meg emberek partraszállását, a "politikusnak a jog területén is példát kell mutatnia" - mondta Spataro.

A Corriere della Sera azt írta, az államfő csendes háttérmunkával igyekszik megoldást találni. Sergio Mattarella júliusban engedélyezte a szintén a Diciotti által szállított 67 migráns partraszállását, amikor Matteo Salvini szintén nemet mondott erre. Az olasz püspöki kar (Cei) napilapja a l'Avvenire szerint Sergio Mattarella attól tart, a Diciotti ügye Európa ellenességbe csaphat át tovább mérgesítve a római kormány és Brüsszel kapcsolatát.

Brüsszelben pénteken a tagállamok EU-ügyi tanácsosai tartanak találkozót hivatalosan az uniós kikötők helyzetéről.

201705150925580.matteo-salvini-.jpg
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.