lapajánló
Sodródó magyar szavazók, a 30 ezüst ára és a lélek csillanása
Magyar7 - 17. száma
2018. szeptember 23., 20:10

Magyar–szlovák cseregyerekprogram Füleken

A Confident Generation nevű civil kezdeményezés cseregyermekprogramot indított, amelybe több család is bekapcsolódott, köztük egy füleki és egy magyarbéli is. A program célja magabiztos, másokat tisztelő, nyitott generáció nevelése, a többség és a kisebbség közötti kommunikáció javítása.

Magyar7 38. hét - Szvorák - cseregyerek - 33-34. oldal
Galéria
+5 kép a galériában
Fotó: Ma7

E cél érdekében indult az idén először a cseregyerekprogram, amelyben kisebbségi közegből származó gyermekek tölthettek két hetet szlovák nyelvi környezetben és fordítva, szlovák gyermekek magyarok között. A program pozitívumait két füleki és két magyarbéli kislány is megtapasztalta.

A füleki Illés házaspár régóta gondolkodott azon, hogyan tudnák gyermekeik szlovák nyelvtudását fejleszteni. Többféle lehetőség felmerült, végül a Pátria Rádióban hallott interjú kapcsán döntöttek a fenti program mellett. – A cseregyerekprogram nem új keletű – mondja Illés Gábor szülő. – A történelem során gyakran lehetett hallani hasonlókról, ezért nagyon örültünk, amikor megtudtuk, hogy egy csapat lelkes fiatal szülő fel szeretné éleszteni ezt a hagyományt. Nem sokat töprengtünk fölötte, fölvettük a kapcsolatot a szervezőkkel.

Új család, új iskola

A szervező csapatban olyan szülők kaptak helyet, akiknek hasonló volt a motivációjuk.
A felhívás alapján két-két hetet töltenek a gyermekek a más nyelvű környezetben. Ezalatt a magyar gyerek két hétig szlovák iskolába jár a vendéglátó család gyermekével. A szlovák nebuló pedig magyar családnál lakik két hétig. Amennyiben a magyar közeg teljesen idegen, nem a tanévben, hanem a szünidőben ismerkedik a magyar kultúrával. Ha viszont – például az egyik szülő vagy a nagyszülők révén – rendelkezik magyar gyökerekkel, év közben is eltöltheti a vendéglátó családnál a két hetet, miközben a magyar iskolát látogatja.

A program elsősorban az 5–7. osztályos, vagyis a 10–12 éves korosztályt szólítja meg. A jelentkezés alapján figyelembe veszik, hogy a gyerekek hasonló szabadidős tevékenységeket folytassanak, hogy könnyebb legyen a barátkozás, a beilleszkedés.

Fotó:  Ma7

Illés Panka és Illés Dorka ötödik és harmadik osztályos tanulók tavaly májusban látogattak Magyarbélre a Fullbrook családhoz.

Az édesanya magyar gyökerekkel rendelkezik, lányaival azonban szlovákul beszél. Az édesapa angol, így a saját nyelvén kommunikál velük. Amelia és Olivia ezért a nagyszülőkkel gyakorolja a magyar nyelvet. Panka és Dorka elmondták, hogy nagyon várták az utazást.

– Már a megérkezéskor hamar összebarátkoztunk, és egy szobában aludtunk. Olívia segített nekem, ha nem értettem valamit, együtt tanultuk, együtt írtuk a házi feladatot. És persze sokat játszottunk – mondja Illés Panka. Dorkának szintén nagyon tetszett a dolog, hamar megkedvelte a tanító nénit és az osztálytársakat.

Előbújt a nyelvérzék

Gábor, az apuka szerint idősebb lányuk, Panka jobban beszélt szlovákul korábban is, de hazatérve ő is bátrabban nyilatkozott meg. A szlovák nyelvhez való viszony javulása főleg a kisebb gyerek, Dorka esetében volt észrevehető, aki addig alig értett szlovákul. Ő otthon, a rajziskolában szlovák oktatóhoz jár, és azelőtt alig szólalt meg szlovák nyelven. Amikor visszatért, ha hibásan is, de bátran kommunikált. Az is kiderült, hogy jó érzéke van a nyelvtanuláshoz, mert amíg távol volt, velünk is megpróbált szlovákul telefonálni, amit pedig magyarul mondott, szlovák akcentussal tette. Tehát a kiejtést is nagyon gyorsan elsajátította. Gábor szerint a magyarbéli szlovák iskola részéről nagyon pozitív volt a fogadtatás, semmilyen atrocitás nem érte őket, sőt kifejezetten jól érezték magukat.

A sikeres magyarbéli látogatást követően az idei tanév kezdetén az Illés család és a II. Koháry István Alapiskola is fogadta a Fullbrook lányokat. Bozó Roland, az intézmény igazgatója, örömét fejezte ki, hogy bekapcsolódhattak a programba.

Fotó:  Ma7

– A hozzánk érkező lányok beszélnek magyarul, de tökéletesíteniük kellett a nyelvet, illetve az írás, olvasás szempontjából nagy fejlődést jelentett számukra az ittlét.
Ezt Olívia és Amelia is megerősítették.

Az ismételt találkozás öröme

– Először nem akartunk részt venni a programban, aztán, amikor Panka és Dorka nálunk volt, hamar összebarátkoztunk, így örültünk, hogy újra találkozhatunk. Sok barátnőt szereztünk, voltunk kirándulni, jól éreztük magunkat. És az olvasás is jobban megy magyarul – mondja Olívia, aki az V. B osztály tanulója lett. Húga, Amelia a IV. A osztályt látogatta, melynek Agócs Denisza az osztályfőnöke. A tanítónő azt tapasztalta, hogy a kezdet nehéz volt a lányoknak, hiszen nem használják napi szinten a magyart.

– Az osztályom tanulói is meglepődtek az új helyzeten. Nagyon toleránsak voltak, de kíváncsiak is, hogy az Amelia iskolájában hogyan működnek a dolgok.

Fotó:  Ma7

Nagyon jó kezdeményezésnek tartja a programot, mert mind a magyar, mind a szlovák gyermekek megismerhetik a másik nemzet kultúráját, nyelvét az adott környezetben. Bozó Roland, a II. Koháry István Alapiskola igazgatója is egyetért. Hangsúlyozza, az iskola nyitott az újdonságok iránt, így ha lesz rá mód, legközelebb is szívesen csatlakoznak a programhoz.

A Confident Generation csoport a használhatóbb szlovák–magyar nyelvtudásért, a kulturális közeledésért szeretné feléleszteni és intézményesíteni a korábban már bevált cseregyerekprogramot. Reméljük, a jó példa ragadóssá válik.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2018/20. számában.

Magyar7 38. hét - Szvorák - cseregyerek - 33-34. oldal
Galéria
+5 kép a galériában
Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.