2020. június 12., 11:12

Orbán-Matovič-találkozó: Lehetetlen, hogy ugyanazt gondoljuk Trianonról. A magyaroknak együtt kell élni egy történelmi igazságtalansággal - VIDEÓ

Pénteken a budai Várban fogadta Orbán Viktor magyar kormányfő Igor Matovič szlovák miniszterelnököt. A kormányhivatalban tartott sajtótájékoztatóról élőben tudósítunk!

Galéria
+14 kép a galériában
Fotó: Lamos Csaba/ma7.sk

Igor Matovič szlovák kormányfő a délelőtti órákban Budapestre érkezett, ahol Orbán Viktor fogadta. A kétoldalú tárgyalásokat követően,

várhatóan délben tartanak sajtótájékoztatót a kormányfők.

A SAJTÓTÁJÉKOZTATÓRÓL PERCRŐL-PERCE TUDÓSÍTOTTUNK:

Orbán: Együtt szeretnénk sikeresek lenni
Fotó:  Lamos Csaba/ma7.sk

Orbán Viktor köszönetet mondott szlovák kollégájának, hogy első útjainak egyike Magyarországra vezetett. Ugyancsak

köszönetet mondott Igor Matovičnak amiatt is, hogy szóban és írásban gesztusokat gyakorolt a felvidéki magyarok irányába, amelyek, mint mondta nem maradtak visszhangtalanok sem Magyarországon, sem a Felvidéken.

Orbán hangsúlyozta, a járványhelyzet alatt is jól vizsgázott a magyar-szlovák együttműködés, közös akarattal sikerült megnyitni a határokat.

A két nép a mindennapokban jelölte ki a két ország együttműködését,

Szlovákia a harmadik legnagyobb kereskedelmi partnere Magyarországnak. 600 millió eurós hitelkeretet nyitottak a szlovák beruházók számára, ösztönözve a magyarországi beruházásokat.

2022-ig hat új átkelőt nyitnak meg, köztük Ipoly-hidakat. A két ország között 40 átkelő lesz, "ez már majdnem civilizált". 16 kilométerenként lesz átkelő, ami nagy előrelépés.

Orbán hasonlóan fontosnak nevezte az áram- és gázszolgáltatás összekapcsolását. A két ország polgárai együtt szeretnének sikeresek lenni, közösen akarnak kereskedni. Arra kérte szlovák kollégáját, őrizze meg jóakaratát a felvidéki magyarok irányába.

Matovič: Nemcsak szomszédok, hanem közeli barátok vagyunk
Orbán-Matovic-találkozó
Fotó:  Lamos Csaba/ma7.sk

Igor Matovič a látogatás kapcsán hangsúlyozta, nemcsak szomszédok, hanem közeli barátok a szlovákok és a magyarok.

Visszautalt a június 2-i pozsonyi találkozón elhangzottakra, ahol első szlovák kormányfőként beszélt arról, hogy a történelmi Magyarország évszázadai a szlovák történelem részét is képezik.

Természetesnek nevezte, hogy Magyarország érdeklődik a szlovákiai magyarok sorsa iránt.

Szeretné, hogy mielőbb eljöjjön az az idő, amikor a magyarok teljesen egyenrangú tagjai lehetnek Szlovákiának - jegyezte meg a szlovák kormányfő.

A magyarok gazdagítják Szlovákiát, azáltal, hogy legalább két nyelven beszélnek összekötő kapcsot jelentenek a közép-európai régióban.

Ők lehetnek a visegrádi négyek "kereskedelmi nagykövetei". Hasznos és fontos kezdeményezésnek nevezte a visegrádi együttműködést, amiben Magyarország mindig számíthat Szlovákiára.

Tájékoztatója végén Igor Matovič szimbolikusan kezet nyújtott Orbán Viktornak, a jövőbeli együttműködés reményében.

Orbán-Matovic-találkozó
Fotó:  Lamos Csaba/ma7.sk

Az Európai Újjáépítési Alap kapcsán Orbán Viktor megjegyezte, "először dolgozni kell, utána kell elkölteni a pénzt". Az életösztöneinken azonban a válsághelyzetben túl kell lépni, és el kell fogadni, ha a tartalma elfogadható lesz. A szegényebbeknek nem juthat kevesebb, mint a gazdagoknak - jegyezte meg Orbán Viktor. A V4-ek javaslata éppen ezt akarja kiküszöbölni, a szlovákok támogatásával.

Igor Matovič újságírói kérdésre megjegyezte, a múltat a történészekre kell hagyni, a jövőt azonban együtt kell építeni.

Ha elfogadjuk, hogy a szlovákok nem érezték jól magukat a 19. század második felében Magyarországon, akkor azt is látnunk kell, hogy a szlovákiai magyarokra is oda kell figyelni.

Trianon a múlt része - hangsúlyozta Matovič.

Orbán Viktor szerint lehetetlen, hogy ugyanazt gondoljuk Trianonról. A magyaroknak együtt kell élni egy történelmi igazságtalansággal.

Az igazságtalanság nem sérelem, a magyaroknak Trianonnal kapcsolatban nem sérelmei vannak, hanem történelmi tudata. "Én elfogadtam, hogy előre kell tekinteni, társakat keresünk a jövő megnyeréséhez. Szlovákia természetes, kézenfekvő partnerünk lehet".

Igor Matovič ígéretet tett arra, hogy a szlovákiai magyarok megőrizhessék nyelvüket, kultúrájukat. Szlovákia nem ellenséges ország a helyi magyar közösséggel szemben.

Bár új helyzet van, a szlovákiai magyaroknak nincs alanyi jogon képviselete a pozsonyi parlamentben, de a kormányfő pártja kész felvállalni a szlovákiai magyarok képviseletét.

A magyar sajtó részéről egyedül az MTVA, a szlovák médiumok közül pedig csak a TA3 kérdezhetett. Két kérdés után Kovács Zoltán berekesztette a sajtótájékoztatót.

A szlovák delegáció tagja Ivan Korčok, a külügyi tárca vezetője, Grendel Gábor, a parlament alelnöke és Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke is. A magyar fél részéről mások mellett jelen van Szijjártó Péter külügyminiszter és Pető Tibor Magyarország meghatalmazott pozsonyi nagykövete. 
Galéria
+14 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.