Zenés forgatag a 25. Borostyán Fesztiválon

Nagy Miskó Ildikó 2019. június 22., 14:42

Június 21-23-án a komáromi Tiszti Pavilon szabadtéri színpadán zajlik a jubileumi 25. Borostyán Fesztivál. Az idén krisztusi korba lépő Borostyán együttes által szervezett ingyenes eseményen közkedvelt hazai és magyarországi előadók, zenekarok lépnek fel. A péntek esti nyitányon előbb a farnadi ESTENDØN, majd KORPÁS ÉVA ÉS ZENEKARA koncertezett – sajnos, elég foghíjas nézőtér előtt. Remélhetőleg a szombaton és vasárnap sorra kerülő szereplőket már telt ház fogadja.

Fotó: Nagy Miskó Ildikó

„1986-ban Takács Péter zenész barátom megkeresett, hogy az akkoriban a komáromi városi művelődési központban rendszeresen zajló „színes szombatok“ egyikére készítsünk el egy közös zenés gyermekműsort. Ezért jött létre egy formáció, amely sikerén felbuzdulva úgy határoztunk, hogy Borostyán néven folytatjuk tovább. Kezdetben a Kaláka és a Szélkiáltó együttes, valamint Sebő Ferenc szerzeményeit adtuk elő, majd saját dalokkal is bemutatkoztunk. A Borostyán névvel arra utaltunk, hogy miként a borostyán is örökzöld növény, úgy a versek is maradandó értéket képviselnek...“ – mondta el portálunknak korábban Nagy László, a Borostyán együttes alapító vezetője.

Fotó: Nagy Miskó Ildikó

A személyi változásokon átesett zenekar jelenlegi tagjai: Nagy László – ének és gitár, Nagy Hollósy Zsuzsanna – ének, hegedű, Kántor Krisztina – fuvola, furulyák és ír furulya, Hántai Ferenc – basszusgitár, Horváth Ákos – dob, bongó, cajon és perkák, Homoki László – bongó, cajon és perkák.

A Borostyán együttes – a magyarországi Kaláka Fesztivál mintájára – 1995 óta Komáromban minden évben megrendezi a Borostyán Zenés Fesztivált, amelyen már a házigazda együttes mellett a felvidéki és magyarországi folkműfaj szinte valamennyi jeles képviselője fellépett. Néhány név a sok közül: Kaláka, Ghymes, Makám, Muzsikás, Kor-Zár és Kicsi Hang együttes, LGT Revival Band, Palya Bea, Sebestyén Márta, Sebő Ferenc, Bognár Szilvia, Herczku Ágnes és Nikola Parov, Korpás Éva, Vadkerti Imre, Emmer Péter, Lakatos Róbert, Sárik Péter, Hodek Dávid. Azon az évek során a megzenésített verseken kívül nép- és világzenei produkciók, illetve jazzdalok is helyet kaptak, valamint a Tompa Mihály Országos Vers- és Prózamondó Verseny megzenésített vers-kategóriájának győzteseit is fellépési lehetőséghez juttatták.

„Fesztiválunk szinte minden zenei stílust lefed. Megzenésített versek, a világ-, az instrumentális és a népzene pódiuma ez, ahol a komolyzenén és a dzsesszen kívül, a pop, rock és a blues ütemei is teret kapnak. Az elmúlt évadok során több mint 160 fellépő és 20 000 néző fordult már meg Komárom kulturális életének e programján, a minőségi élmény pedig évről évre garantált“ – állítja Nagy László. Hozzátette: a profik mellett kezdettől fogva fellépési lehetőséget biztosítottak fiatal tehetséges előadóknak is.

„A jubileumi fesztiválunkra azonban csak befutott szereplőket hívtunk meg. Több gyerekkoncertet is szerveztünk, hogy a legkisebbek mielőbb megismerkedjenek az értékes, élő zenei produkciókkal” – fejtette ki.

A java még csak most jön

Keszegh Béla, Komárom polgármestere a pénteki fesztiválmegnyitón örvendetesnek nevezte azt, hogy a Borostyán Fesztiválok sokszínű zenei kínálatában a neves külföldi előadók mellett a helyi értékeket képviselő, felvidéki tehetségek is helyet kaptak. Hozzátesszük: üröm az örömben az, hogy a nívós, ingyenes produkciókra csak pár tucat érdeklődő volt kíváncsi. Sokan inkább a közeli vendéglőteraszokon hallgatható, monoton szintetizátorzenét választották. A jövőben talán az amfiteátrumnál működő alkalmi büfé növelhetné e rendezvény látogatottságát.

Fotó: Nagy Miskó Ildikó

Nívós fesztiválnyitánynak számított a Farnad környéki ifjú zenészekből álló ESTENDØN koncertje. Zenéjük ötvözi a népi motívumokat, a funk hangulatát és a rockos elemeket. Nevükhöz fűződik a Gímesi Művelődési Tábor Vagyunk című új himnusza, illetve az A38 színpadán és az M2 Petőfi TV-ben is bemutatkoztak, valamint a Pátria Rádióban is gyakran szólnak a szerzeményeik.

KORPÁS ÉVA ÉS ZENEKARA Fecském című műsorával szórakoztatta a közönséget. A helyi Fonogram-díjas népdalénekeshez a világzene is közelálló. A középpontba helyezett népdal köré szőtt zene az akusztikus dzsessz, a folk, a kortárs klasszikus és a könnyűzene elemeit ötvözi. Fülbemászó muzsikája hallatán az aprónép táncra perdült.

Szombaton 17,30 órától a FOR YOU néven ismert, öt fiatal énekes bizonyítja: hangszerek használata nélkül, acapella stálusban is élvezetesek lehetnek a közkedvelt bel- és külföldi slágerek. Európában egyedülálló módon angol, magyar és szlovák nyelven is énekelnek. Fél héttől VARGA RICHÁRD magyarszakos tanár, slammer, költő és zenész, a rimaszombati Tompa Mihály Országos Verseny zsűritagja Cseh Tamás dalaiból merítve, az ő hagyományait viszi tovább. Nyolc órától a verséneklő és ír népzenét játszó BOROSTYÁN EGYÜTTESt hallhatjuk. Fél tíztől pedig a Gúta-Ifjúságfalva-Farkasd-Ímely vonalon működő LAST BLUES BAND csap a húrok közé. Zenéjükben elegyedik a blues, jazz, swing, funk, rock&roll, rock, miközben magyar nyelven énekelnek.

Képgalériánk:
Fotó: Nagy Miskó Ildikó

Vasárnap az idén 35 éves, magyarországi MAKÁM egyedi hangzású zenéjét 17,30 órától élvezhetjük. Különleges hangszerparkja észak-indiai, bolgár és afrikai elemeket is tartalmaz, melyek hamar népszerűvé tették az együttest. Improvizáció, bartóki kamarazenei vonal és a kortárs zene egyvelege az övék, mellyel világszerte, még Indiában is nagy sikert aratott. Az együttesről film is készült, az MTV megbízásából. CD-jük nemzetközi sikereként a World Music Charts éves listáján az első 15 százalékban szerepel. Énekes szólistái voltak: Palya Bea, Bognár Szilvia és Szalóki Ági, idén pedig Magyar Bori énekesnővel lép színpadra.

A több díjjal rendelkező TOMPOS KÁTYA HRUTKA RÓBERTtel és a KALMUS FELICIÁN TRIÓval együtt HOLDJÁRAT című műsorát mutatja be Komáromban. Előadásukban a jazz-, a pop- és a világzene ötvöződik, s kihagyhatatlan élménnyel kecsegtetnek.

Fotó: Nagy Miskó Ildikó

A 25. Borostyán Fesztivál után, amely Komárom város, a Bethlen Gábor Alap, a Kultminor és a Nyitra Megyei Önkormányzat támogatásával valósul meg, idén további jubileumi esemény is várható. Egy fotókban gazdag kiadvány jelenik majd meg az együttesről, illetve a fesztiválok szereplőiről, történéseiről. Annak kapcsán pedig a Limes Galériában egy fotókiállítást is tervez a zenekar.

0 HOZZÁSZÓLÁS