2019. február 15., 12:45

Zene a sorok között - fókuszban Orsovics Yvette

Janković Nóra újságíró ötlete nyomán Könyvkuckó Kulturális Klub címmel beszélgetőest-sorozatot indított a komáromi Nec arte nec marte Polgári Társulás. A Zichy-pontban zajló est januári vendége Laboda Róbert költő-tanár volt. Február 14-én pedig Orsovics Yvette adjunktust, a Selye János Egyetem tanszékvezető zenepedagógusát és tankönyvszerzőjét, hat kórus karnagyát faggatta pályájáról az ötletgazda-szervező.

Orsovics Yvette
Galéria
+2 kép a galériában
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Janković Nóra a Zene a sorok között című rendezvény elején arra volt kíváncsi, hogy a hajdani egyetemi tanára hogyan képes felváltva 4 komáromi és 2 nagymegyeri kórus élén karnagyként nagyszerűen helytállni. Úgy, hogy főállásban az SJE Tanári Kara tanszékvezető ének- és zenetanára, s közben a Marianum Egyházi Iskolaközpontban részmunkaidőben tanít.

A vendég bevallotta: szerteágazó tevékenysége miatt szinte örökös időszűkében él, ám jó szervezéssel minden feladatát igyekszik tisztességesen elvégezni. A „mit olvas?“ kérdésre azt felelte: leggyakrabban tanítványai dolgozatait vagy diplomamunkáit, valamint a saját tanulmányai megírásához szükséges szakirodalmat olvassa.

Alapfokú tanulmányait Nagymegyeren végezte. Óvodás kora óta rendszeresen énekelt és szavalt rendezvényeken, majd zongorázni tanult. Bár kacérkodott a gondolattal, hogy a pozsonyi konzervatórium zongora szakán tanuljon tovább, de végül a Lévai Pedagógiai Szakközépiskolát választotta.

Egyike volt azoknak, akik a ´89-es rendszerváltás után kérvényezték a magyar nyelv és irodalom-zene szak megnyitását a Nyitrai Pedagógiai Főiskolában. Sikerrel jártak, s a diplomaszerzés után tanulmányait a kecskeméti Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézetben folytatta. Annak ellenére angol nyelven, hogy kezdetben komoly nyelvtudási problémákkal szembesült. Mivel Szlovákiában mindmáig nem oktatnak szolfézst, ezért az ilyen jellegű hiányosságait is pótolnia kellett.

Majd a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián és az ELTE Doktori Iskolájában gyarapította ismereteit. Elárulta: időközben sok újat tanult a zsámbéki nyári táborokban is, s a táborozókból alakult alkalmi kórussal élménydús erdélyi turnéra utazhatott.

1998-tól folyamatosan oktatott zongorát, zeneelméletet és karéneket a nagymegyeri Janiga József Művészeti Alapiskolában. Szívesen emlékezett vissza arra az időszakra, amikor az ének-zenetagozatos Marianum Egyházi Alapiskola tanára volt. 2004-től tíz éven keresztül pedig a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-Európai Tanulmányok Karának pedagógusgárdáját erősítette. Közben 2006-tól óraadó tanár volt a Selye János Egyetem Tanárképző Karán, amely Óvó- és Tanítóképző Tanszékének a vezetője. Részmunkaidőben a marianumos diákokat is tanítja.

Húsz éve a nagymegyeri Bárdos Lajos Vegyeskar karnagya, s a Nagymegyeri Művészeti Alapiskola ének szakos diákjaiból újabb kórust hozott létre. A Marianumban már 3 kórussal foglalkozik. 2013-ban pedig megalapította az SJE kórusát, amely felvette a Cantus Iuventus nevet.

Maximalistának tartja magát, aki állandóan a saját határait feszegeti, ám a kórustagokból is a lehető legtöbbet igyekszik kihozni. Ezt számtalan versenyeredmény és díj is bizonyítja, amelyeket szerényen nem kívánt részletezni. Azt viszont nem titkolta, hogy a selyés kórussal minden évben „13 hét alatt kell csodát művelnie“, miközben a lelkes egyetemistáknak csak tíz százaléka rendelkezik zenei ismeretekkel, illetve volt korábban kórustag. Nem célja azonban csak a legjobbaknak lehetőséget adni egy kisebb kórusban. Ahelyett 80 tagú énekkart irányít, amelyben a kevésbé tehetséges ifik hangját is fejleszti.

Vallja, a kecskeméti éveknek köszönheti azt, hogy Zenei alapismeretek címen négy tankönyvet írt alapiskolásoknak, s a napoknak jelenik meg a komáromi egyetemnek írt kötete. Leszögezte: zene nélkül nem tudja elképzelni az életét.

„Szerencsésnek tartom magam azért, hogy a zene a munkám s egyúttal a hobbim is. Lazítani azonban nem zenehallgatással szoktam, ahhoz ugyanis csöndre van szükségem. Pályám eddigi alakulásáért hálás vagyok a támogató szülői háttérnek, bár egyes csatákat egyedül kellett megvívnom“ - mondta el végül Orsovics Yvette, aki bokros teendői közepette családanyaként is igyekszik helytállni.

Orsovics Yvette
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.