2018. augusztus 4., 17:10

XXVII. Zempléni Fesztivál

Idén 27. alkalommal kerül megrendezésre az észak-magyarországi régió legnagyobb nyári rendezvénysorozata, amelynek nyitókoncertjét augusztus 10-én 20 órától tartják a sárospataki Rákóczi-vár udvarán.

mobil_logo.jpg
Fotó: net

Ezen elsőként  Grieg Ludvig Holberg tiszteletére komponált szvitje hangzik el, majd a nyitóest szólistái, a 75 éves Szakcsi Lakatos Béla és fia, Róbert Johann Sebastian Bach  c-moll kettősversenyét szólaltatják meg. A szünet után a 100 éve született Leonard Bernstein tiszteletére csendül majd fel a  Dohnányi Zenekar eladásában a West Side Story.

A második napon több helyszínen folytatódik a színes program: a sátoraljaújhelyi Kazinczy Múzeumban Mai nagybányaiak címmel nyílik meg Dudás Gyula festőművész emlékkiállítása. Ez csupán egy szelete annak a hat tárlatot felvonultató sorozatnak, amely a mai nagybányai magyar képzőművészetet kívánja közelebb hozni az érdeklődőkhöz négy helyszínen: Sárospatakon, Sátoraljaújhelyen, Tokajban és Szerencsen.

A Kazinczy Múzeum lesz a helyszíne a Kállai Vonósnégyes koncertjének is.

Eközben a sárospataki művelődési házban felcsendül J. S. Bach: A fúga művészete című alkotása, Tarcalon pedig ekkor veszi kezdetét  Egy nap Tarcalon címmel az a  családi program, amelynek keretén belül a látogatók megismerkedhetnek a településsel, a kiemelkedő színvonalú pincészetek boraival, a nívós vendéglátással. Hogy még nehezebb legyen a választás, Bodrogkeresztúron ekkor Bor és Tánc címmel a XVI - XIX. század bordalaiból és táncaiból hangzik el válogatás. Sátoraljaújhelyben viszont a barokk zenéé a főszerep, előbb Vivaldi Négy évszakát, majd G. B. Pergolesi: Az úrhatnám szolgáló című vígoperáját tekinthetik meg az érdeklődők.

Másnap Mádon Pál István Szalonna és Bandája Kárpát-medencei népzenét játszik, Sárospatakon a várban pedig  olyan kiállítás nyílik, amelyen  az elmúlt 50 év jegyében 50 különleges műtárgyat mutatnak be a nézőknek. A szerencsi várban ezen a napon ad koncertet a Rajkó Művészegyüttes, Sárospatakon pedig a Rákfogó zenekar.

Augusztus 13-án, hétfőn Hollóháza és Pálháza révén új zenei állomások kapcsolódnak a fesztivál programjába. Széphalmon, a Magyar Nyelv Múzeumában pedig  Versek, gondolatok hangzanak el  a népzene és a kortárs zene ízeivel fűszerezve  az Adagio együttes jóvoltából.

14-én A kirándulás koncertekkel program Taktaharkányban és Bekecsen folytatódik, Sárospatakon a Református Kollégiumban   Brahms-est hallható, míg a Makovecz téren  a ragtime-é és a swing-é a főszerep.

Szerdán Komlóska és Újhuta a kiránduló koncertek helyszíne, Szerencsen a Bohém Ragtime Jazz Band játszik, Sárospatakon pedig a Budapest Jazz Orchestra koncertezik.

Csütörtökön a szegi Grand Tokaj Zrt. Pincészetében A Gregoriántól a Rock and Roll-ig címmel a Four Fathers Énekegyüttes ad koncertet, Tokajban kortárs táncestet tartanak, Bodrogkeresztúron László Attila és az  Oláh Kálmán Quartet mutatkozik be, Sátoraljaújhely városközpontjában pedig a magyar örökzöldek swing-es előadásban hangzanak fel.

Másnap Tokajban  Kálmán Imre Marica grófnő című operettjét láthatják két részben, Sárospatakon pedig a Góbé zenekar játszik.

Augusztus 18-án Tolcsván folytatódik a családi program, a Trüffel Kvartett zenéjével  kalandozásra hív a slágerek világába, a barokktól a filmzenékig. A fesztivál zárónapján Vers- és mesekoncert hallható Korhecz Imolával és a Cimbora Együttessel, a Rákóczi-várban  pedig a Magyar Állami Operaház Zenekarának hangversenyét Medveczky Ádám vezényli.

A fesztivál programja ennél jóval bővebb, az  ismertető a teljesség igénye nélkül készült.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.