lapajánló
Sodródó magyar szavazók, a 30 ezüst ára és a lélek csillanása
Magyar7 - 17. száma
2020. november 20., 18:22

Victor Vasarely Zebrák c. festménye lesz a hónap műtárgya Losoncon

December hónap műtárgya Vasarely Zebrák c. festménye lesz a losonci Nógrádi Múzeum és Galériában. A francia-magyar festő, grafikus és szobrász, az OP-ART művészeti irányzat legjelentősebb képviselője. Grafikáján a fekete és a fehér színfelületek ötvözésével dinamikus, játékos, 3D-s illúziót keltő kompozíciót készített, amelyen két egymásba fonódó zebra alakja tűnik elő.

Fotó: Nógrádi Múzeum és Galéria

„A zebrák a világhírű képzőművész egyfajta emblematikus motívumává váltak. Munkáinak értékelésekor tudatosítanunk kell, hogy azokban az években nem volt sem számítógépes grafika, sem photoshop technológia, így a művész messze megelőzte korát" - nyilatkozta Németh-Bozó Andrea művészettörténész.

Vasarely műveiből 1991-ben rendeztek kiállítást az akkori Nógrádi Galériában. A tárlat egy magángyűjtemény válogatásából állt össze.

„A Zebra grafikát ebből az alkalomból adományozta az intézménynek a gyűjtemény tulajdonosa, Csepei Tibor zenész" - mondta a művészettörténész, hozzátéve: Csepei Vasarely műveit "zenei képeknek" tekintette, mivel vizuális formái és színei az elektrotechnika eszközeivel zenei hangokká alakíthatók.

A világhírű művész Victor Vasarely, vagyis Vásárhelyi Győző 1906-ban született Pécsett. Gyermekkora Szlovákiháoz is kapcsolódik, mivel 1910 és 1919 között családjával Pőstyénben élt. Majd 1930-ban megházásodott és feleségével Párizsban telepedett le.

Vasarely, aki a harmincas években festő és reklámgrafikus volt, 1950 táján kezdett el optikai és kinetikai vizsgálatokkal foglalkozni. Kezdetben különböző átlátszó anyagokra készült rajzokat helyezett egymásra, majd utóbb kettős mozgó szerkezeteket készített fehérben és feketében. 1955-ben kiadta Sárga Kiáltványát, amelyben meghatározta a sorozatgyártás terjesztésének gondolatát, hogy a művészet a modern ember mindennapjainak részévé válhasson.

Társadalmi művészetről álmodom. Feltételezem, hogy az ember a képzőművészet iránt ugyanolyan mély vágyakozást érez, mint a ritmus és a zene iránt.

Természetéből adódóan vágyik az érzékletes örömökre, és – hiszem – ismét megvan minden lehetőség, hogy ezt a vágyat ki is elégítsük“ - vallotta a művész.

Victor Vasarely művét 1994-ben adományozták a Nógrádi Múzeum és Galéria gyűjteményébe, és a folyamatban lévő "65" című kiállítás részét képezi, amely az intézmény megalakulásának 65. évfordulója alkalmából kerül bemutatásra. A kiállítást a nyitvatartási időben minden érdeklődő megtekintheti.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.