2022. május 3., 13:46

Vetélkedőt hirdet a Csemadok és a Pro Patria Honismereti Szövetség

A Felvidék rendkívül gazdag Petőfi-emlékekben, ugyanis a költő rövid élete során többször is járt tájainkon. Születésének 200. évfordulója lehetőséget adott arra, hogy számba vegyük ezeket az emlékhelyeket és képekben valamint írásban bemutassuk mai állapotukat. Tesszük ezt azért is, mert a jeles évforduló alkalmából egy irodalmi vetélkedőt készítünk a fiatalok számára, s ehhez a vetélkedőhöz ezek az írások felkészülési anyagként szolgálhatnak.

petőfi
Fotó: Görföl Jenő

A vetélkedőt a Csemadok Országos Tanácsa és a Pro Patria Honismereti Szövetség társrendezőivel karöltve május elején hirdeti meg. A Szent Lászlóról és Mátyás királyról rendezett vetélkedőkhöz hasonlóan a versenyt elsősorban középiskolások számára hirdetjük meg. A jövő év folyamán elképzelhetőnek tartjuk, hogy az általános iskolák felső tagozatai számára is rendezünk hasonló vetélkedőt. A lap hasábjain közölt segédanyagok helyi versenyek, vetélkedők megrendezésére is alapul szolgálhatnak majd.

Kérjük a pedagógusokat és a Csemadok szervezetek vezetőit, hogy áprilistól őrizzék meg a Magyar7-ben közreadott, Petőfi Sándor felvidéki vonatkozásaival kapcsolatos írásokat, amelyeket április végétől – a két nyári hónap kivételével – 25 részben közlünk a lapban.

A felvidéki emlékhelyek bemutatását négy nagy egységben valósítjuk meg:

1. Petőfi Selmecbányán – itt járt iskolába 1838–1839-ben.

2. Petőfi Pozsonyban – négy alkalommal járt és lakott a városban: 1839–1840 telén 1841 tavaszán és őszén, s 1843-ban májustól júniusig.

3. Felvidéki útja 1845-ben – az Úti jegyzetekben emlékezik meg az akkor felkeresett helyszínekről (Kassa, Eperjes, Lőcse, Késmárk, Igló, Rozsnyó, Rimaszombat, Várgede, Gortvakisfalud, Vecseklő, Losonc).

4. 1847-ben – az Úti levelek Kerényi Frigyeshez írásaiban a gömöri helyszínekről (Beje, Murány), valamint bodrogközi utazásának helyszíneiről (Királyhelmec, Lelesz) emlékezik meg.

Az egyes részletekben szó lesz életrajzi vonatkozásokról, az itt tartózkodása alatt írott verseiről, valamint az egyes helyszíneken található emlékekről.

Megjelent a Magyar7 2022/17. számában. 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.