Véget ért a Komáromi Jókai Színház 66. évada

Nagy Miskó Ildikó 2019. június 18., 17:17

Évadzáró társulati üléssel ért véget június 18-án a Komáromi Jókai Színház 66. évada. Ez alkalommal a női Színészrobot díjat Holocsy Katalin, a férfi Színészrobot díjat Majorfalvi Bálint, a legjobb robotoló munkatársnak járó díjat Görözdi Szilárd hangosító kapta. A Ferenczy Anna-díjat Bandor Éva színművész távollétében a férje, Szabó Gábor gimnáziumi tanár vette át, aki hét évadon át koordinálta a Vasmacska Filmklub működését, s most távozott annak éléről.

Fotó: Nagy-Miskó Ildikó
A „Jókaiban“ összesen 47 540 néző látott 183 előadást 

Tóth Tibor színházigazgató a 2018/19-es évad során bemutatott saját és vendégprodukciókról, valamint a bérletes előadások nézőszámának alakulásáról is beszámolt. Miközben részleteket vetítettek a saját előadásokból, elmondta: az új évad repertoárjába beválogatott darabok egyetemes problémákat feszegettek.

A Komáromi Jókai Színház és a Soproni Petőfi Színház koprodukciójában készült a Mátyás király krónikái című produkciójuk, melyből megtudhattuk, hogy milyen titkok rejtőznek a már ismert királylegendák mélyén.

Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Stúdió-előadásként, a pozsonyi Színművészeti Főiskolával koprodukcióban, került színre Leopold Lahola Napfoltok című műve. Abban arra a kérdésre is választ kaphattunk, hogy megmentheti-e a lelkeket a szerelem és a szeretet. Egy „kultminoros“ pályázati támogatásnak köszönhetően ezen előadással tájolhatnak.

Közkívánatra került be az új repertoárba Presser Gábor – Sztevanovity Dusán ‒ Horváth Péter A padlás című örökzöld félig mese – félig musicalje. Annak megtekintése során a mesékből eddig kifelejtett, bolyongó szellemekkel együtt repülhettünk el az emlékezet országába. E mű két évtizeddel ezelőtt bemutatott változatának 89 alkalommal tapsolt a közönség. Az újabb verziót eddig 41-szer játszották, s a pozitív nézői visszajelzések alapján feltételezhető, hogy majd felülmúlja a korábbi nagy sikert.

Képgalériánk:
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Paolo Genovese Teljesen idegenek című vígjátékát a komáromi színtársulat és a székesfehérvári Vörösmarty Színház koprodukciójában, világpremierként mutatták be. A megrázó komédia azt a kérdést boncolgatta, hogy valóban alaposan ismerjük-e egymást, vagy teljesen idegenek vagyunk egymás számára. Mivel eddig csak a szlovákiai játszási jogokat sikerült megszerezni, a jelenlegi évadra tervezett 17 székesfehérvári előadás egyelőre elmaradt.

John Kander – Fred Ebb – Joe Masteroff Kabaré című musicaljéből megtudtuk, hogy az ifjú amerikai regényíró és a feltörekvő angol énekesnő 1930 szilveszter éjszakáján bimbódzó szerelmét hogyan árnyékolták be a Harmadik Birodalom árnyai…

Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátéka Sipos Lajos műbútorasztalos és egy cseléd, Szabó Irma minden akadályt elsöprő szerelmének megható történetét tárta elénk. A produkció lekicsinyíthető, mobilis díszlete lehetővé teszi e darab következő évadbeli tájolását.

Ezen előadások közül az utóbbi 4 és a Nemzeti Színház Rizsakov: Fodrásznő című tragikomédiája került be a nagyszínpadi bérletes produkciók közé.

Képgalériánk:
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

A vendégprodukciók sorát két meseelőadás is erősítette. Szűcs Réka – Tóth Réka Ágnes – Zádori Szilárd Felix Salten műve nyomán készült Bambi című bábmusicaljét az egri Harlekin Bábszínház adta elő. Michael Ende A pokoli puncspancs című zenés mesejátékot pedig a Soproni Petőfi Színház hozta el Komáromba.

A stúdió-előadások közé bekerült még az Élet.történetek.hu-sorozat újabb darabja, a Pira – Bella. A Független Színművészetért Alapítvány és az Orlai Produkciós Iroda közös előadásában két kiváló színésznővel: a felvidéki származású Borbély Alexandrával és Ullmann Mónikával találkozhattunk. Jerome Kilty Tisztelt Hazudozó! című további stúdió-előadását a Rózsavölgyi Szalon produkciójaként két nagyszerű színész, Molnár Piroska és Jordán Tamás vitte színre. A mű Bernard Shaw, a drámaíró-fenegyerek és az ünnepelt színésznő, Stella P. Campbell különös viszonyát boncolgatta. Lázár Kati ‒ Bánki Róza ‒ Gyalog Eszter Kripli Mari című stúdió-előadása Lázár Kati színművész Jászai Mari-estje volt, melyet szintén az Orlai Produkciós Iroda hozott el Komáromba.

Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

A színidirektor elárulta: a közönség ezen évadban összesen 183 előadást láthatott, amelyekből 146 saját produkciójuk volt. Míg az előző évadban 45 276-an ültek be a nézőtérre, most 47 540-re nőtt a nézők száma. Több magyarországi helységben is játszottak. Kísérőrendezvényekből sem volt hiány. Novemberben Benkő Géza színművész tiszteletére rendeztek emlékestet. Bekapcsolódtak egy jótékonysági játékgyűjtésbe is, s megrendezték az idén 20 éves Ismerős Arcok zenekar jubileumi koncertjét. A József Attila Színház vendégjátékaként mutatták be Egressy Zoltán Sóska, sültkrumpli című művét. A Duna Menti Múzeummal közösen Harmos Károly-emlékkiállítást rendeztek. A múlt heti színházi véradáson pedig rekordot döntöttek: összesen 53-an járultak hozzá e nemes cselekedetet népszerűsítő kezdeményezés sikeréhez.

Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Örömmel tudatta, hogy színpadmesterük, Erdélyi Zoltán a Nemzeti Színházban vehette át a Magyar Teátrum Díjat, Fabó Tibor Jászai Mari-díjas színművész munkáját pedig Magyar Arany Érdemkereszttel köszönték meg Magyarország pozsonyi nagykövetségén.

Folytatódó felújítások – az MKP megyei frakciójának is köszönhetően

Majd Dobai Tibor mérnök gazdasági igazgató elmondta, hogy nyáron lezárul a nyílászárók közbeszerzési folyamata, s azután sor kerülhet azok cseréjére. Hangsúlyozta: e célra és a színházépület letisztítására Csenger Tibornak, a Nyitra Megyei Önkormányzat MKP-s alelnöke és frakciótársai közbenjárásának köszönhetően 730 ezer eurós megyei támogatást kaptak. Ugyancsak a nyár folyamán 24 mikroportot vásárolnak egy további, 45 ezer eurós támogatásból. Parkolókat alakítottak ki egy másik, 27 ezer eurós beruházásként, amely költségeit részben Észak- és Dél-Komárom önkormányzata, illetve a Jókai Alapítvány fedezte. A Bethlen Gábor Alaptól kapott 27 ezer eurós támogatásból nagy LED-falat helyeznek majd el az épület homlokzatán, ahol egyebek mellett az időszerű darabjaikat fogják reklámozni. Mivel idén nőtt a költségvetésük, ezért a színház dolgozóinak bérét hozzávetőleg 10 százalékkal megemelhették.

Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

A következő évadban látható produkciókat Kardos Tünde régi-új dramaturg ismertette. Saját bemutatóik között majd M. Krleša A Glembay ház című drámája, G. Feydau Bolha a fülbe című vígjátéka, az Arisztophanész nyomán írt Szeretkezz, ne háborúzz című zenés komédia és Móricz Zsigmond Rokonok című színműve szerepel. Az Orlai Produkciós Iroda vendégjátékaként Hernádi Judit és Kern András mutatja be Steplay Sacks Valódi hamisítvány című vígjátékát.

A stúdióbérletes előadások között a Glembay ház, továbbá a The Art Helló, Náci című produkciója, valamint Ingmar Bergman Jelenetek egy házasságból című Csavar Színház-beli sikerdarabja és Kiss Csaba De mi lett a nővel? című előadása - a City Rebootnak köszönhetően lesz látható. Bizonyára a család apraja és nagyja szívesen megnézi majd az Óz, a csodák csodája című zenés mesejátékot. A gyerkőcöknek kedveskednek Szarka Gyula Tücsöklakodalom című új gyermeklemeze színházi változatával, amely a KJSZ és a Soproni Petőfi Színház közös produkciója lesz.

Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Váltás a Vasmacska Filmklub élén és díjkiosztás

Szabó Gábor gimnáziumi tanár hét évadon át koordinálta a Vasmacska Filmklub működését, amely eddig 129 művészfilmet mutatott be. Tóth igazgató megköszönte a filmklub leköszönő vezetőjének tevkenységét, s megígérte, hogy a vetítések a meg nem nevezett utódja irányításával folytatódnak.

A társulati ülés fénypontjaként került sor a hagyományos díjkiosztásra. Ferenczy Anna Érdemes Művész, a KJSZ Örökös Tagja Bandor Éva színművész távollétében az ő férjének, Szabó Gábornak adta át a Ferenczy Anna-díjat. A női Színészrobot díjat az évad során 68 alkalommal jászó Holocsy Katalin, a férfi Színészrobot díjat pedig a 108 alkalommal színpadra lépő Majorfalvi Bálint érdemelte ki. A legjobb robotoló munkatárs díját Görözdi Szilárd hangosító vehette át a színházigazgatótól.

A díjátadás után elhangzott a direktori ígéret: a színtársulat a következő évadban majd méltóképpen, a Nemzeti Színház és a székesfehérvári Vörösmarty Színház vendégjátékaival, emlékezik meg Lehár Ferenc születésének 150. és a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulójáról. 

Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

0 HOZZÁSZÓLÁS