Varázsszekrény „járja” a Felvidéket

2018. április 12., 18:45

A VSG Táncszínház 20 előadásból álló felvidéki turnéjának közepén tart. A Varázsszekrény meséi című klasszikus zenével és tánccal fűszerezett  csecsemő (baba) színházi előadásukkal járják tájainkat, a Cseperedő programnak köszönhetően.

Fotó: Horváth Szomolai Andrea

Április második hetében négy mátyusföldi helyszínen mutatták be a babaszínházi előadást. A hétfői nagyfödémesi és felsőszeli mese után Galánta és Pered településre érkezett el a varázs.

A VSG Táncszínház művészei, a lágy nőies szerepeket életre keltő Vincze Renáta, a huncut, csintalan Kerekes Patrik és a viccművész koreográfus, rendező Vass Sándor Gergely  mesterien keltik életre a varázst . A színes színpadi kellékek közt olyan gyermekközeli karakterek fűszerezik a tánc és a klasszikus zene elemeit, mint a kiskutya, egérke, béka és gólya. Valamint a néző elé tárul a balerina és a herceg meséje is. A tökéletesen nyújtott élményjáték után a gyerekeké a főszerep, minden érdeklődő felfedezheti a varázsszekrényben elrejtett kincseket és önfeledt interaktív játékba merülhet a mese szereplőivel. Az előadás célkategóriája a 0-5 éves gyermekek és szüleik.

Úgy érezzük, hogy nem eljöttünk otthonról, hanem hazajöttünk

„Két évvel ezelőtt kértek fel minket erre a babaszínházi projektra, mi is egy kicsit hitetlenkedve tekintettünk rá az elején, hiszen a kicsiknek még nehéz végigülni akár 25 percet is. Ennek a korosztálynak a koncentrált figyelem még nem atribútuma. Félelemmel indultam a koreográfia tervezésében.  Most már 40 előadáson vagyunk túl, hihetetlen sikere van” – mondta el portálunknak a felsőszeli előadás után Vass Sándor Gergely, a VSG Táncszínház alapítója, művésze és koreográfusa.

Fotó: Horváth Szomolai Andrea

 A Varázsszekrény meséi című előadásra a Cseperedő Program szakmai koordinátora  Berky Angelika figyelt fel,így indult  20 előadásos turnéjára a Felvidék 20 helyszínén, a helyi Ringató foglalkozások keretén belül a VSG Táncszínház.

„Nagy öröm számunkra a Felvidékre jönni, úgy érezzük, hogy nem eljöttünk otthonról, hanem hazajöttünk, itthon vagyunk, mindenhol hihetetlen szeretettel fogadnak bennünket.Örömmel, hittel nézik végig az előadásokat akár 3-6 hónapos gyerekek is” – számolt be Vass Sándor Gergely.

A rendező elmondta a táncművészet interpretálása egy ősi gén az emberben, hiszen már az ember mitikus korában az őskorban a vadászatokat mozgással jelenítették meg, ez ott van a vérünkben. Európában a századok során ez el lett nyomva, azonban mára már újra visszakerül a táncszínház a méltó helyére.

Kell a humor, hogy a szülő is tudjon derülni

„Fontosnak tartjuk, hogy a tánc nyelvét visszavezessük a gyerekeknek és a nézőknek is az életébe. Ez egy rétegkultúra, de szükség van rá. Különleges analógiával, asszociációkkal működünk, ezért feledkeznek bele ennyire a gyerekek. Az óvodások, kisiskolások hetekig rajzolják az előadás során megjelenő figurákat.  A klasszikus zene nagyon ritka manapság, a gyereknek unalmas. A karaktermegjelenítés, a huncut dolog beleszövése azonban érdekessé teszi” – folytatta Vass Sándor Gergely.

Fotó: Horváth Szomolai Andrea

A táncművész hozzátette, az előadásaik nem lehetnek öncélúak, a gyerekek mellett a szülőket is le kell kötniük. A délutáni előadásokra a csemeték a szülőkkel jönnek, kitenni a felnőttet annak, hogy a szabadidejét feláldozza valami unalmasért, nem szabad. Kell a humor, hogy a szülő is tudjon derülni. És szükséges a zene is, hogy megállítsa a mindennapok gondjai miatt zaklatott gondolatokat.

A jelenetek aláfestése klasszikus zene, Mozart, Chaikovsky, Bach és Dvorák művei csendülnek fel.

Láthatatlan fonal a táncművészek és a nézők között

Vass Sándor Gergely szerint a művész legkegyetlenebb kritikusa a gyerek. Kellemetlen, mikor a művész azt érzékeli, hogy nem figyelnek rá, éppen ezért a rendező-koreográfus feladata megtalálni azt az időkorláton, amin belül még az ekkora gyermekek is türelemmel és odaadással tudnak figyelni.

Képgalériánk:
Fotó: Horváth Szomolai Andrea

Az előadás során érzékekkel tapasztalható volt, hogy a táncművészek és a nézők között láthatatlan fonal alakul ki. Leírhatatlan, mekkora volt a gyermekek öröme,hogyan mosolygott Vince Renáta, hogyan feledkezett bele a játékba Kerekes Patrik. Különlegessége a Varázsszekrény meséinek, mekkora szeretettel viseltetnek a művészek a gyerekek iránt,mennyire nyitottak és felszabadultak a közös játék során.

A Cseperedő Program hatékonyan összetartja a felvidéki családokat és minőségi előadásokat juttat el a közösségekhez. A program 2015 májusában indult útjára a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával, a Galánta és Vidéke Társulás lebonyolításában.

0 HOZZÁSZÓLÁS