2022. december 20., 08:52

Új Rippl-Rónai életműrekord született a Virág Judit Galéria téli árverésén

Rippl-Rónai József A geszti kastély kertjében című festménye 300 millió forintos leütésével megdöntötte a festő eddigi életműrekordját a Virág Judit Galéria téli árverésén hétfő este Budapesten. A 1912-ben készült kép ezzel az összeggel Csontváry Titokzatos szigete után a második helyre került a magyar aukciós rekordok listáján.

Rippl-Rónai József A geszti kastély kertjében
Fotó: youtube.com

Rippl-Rónai korábbi csúcsát a Fésülködő nő tartotta 280 millió forinttal. A most rekord leütést elért, a somogygeszti kastély parkjában készült kép ára 160 millió forintról kúszott fel 300 millióra.

Rippl-Rónai "kukoricás" festményeinek kiemelkedő darabját 1928-ban állították ki utoljára. Hányattatott történet és csaknem hét évtizednyi külföldi tartózkodás után nemrég került vissza Magyarországra.

A festmény párját, A geszti kastély Somogyban című alkotást a Magyar Nemzeti Galéria őrzi.

A hétfői árverésén szintén csúcsot ért el Vaszary János Alassiói tengerpart című képe, amely 165 millió forintos eladási árával csupán öt millióval haladta meg a korábbi rekordert, az 1937-ben készült San Remo-t.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.