2019. április 25., 14:37

Új próbaterem nyílt a Győri Balett számára

Mintegy kétszáz négyzetméter alapterületű új próbatermet kapott a Győri Balett a Győri Nemzeti Színház szomszédságában, az Árpád parkolóházban.

Győri Balett új próbaterem
Fotó: MTI / Krizsán Csaba

A tánc világnapja alkalmából csütörtökön átadott próbateremhez öltözők, balettmesteri helyiség, tea- és mosókonyha, valamint raktár és vizesblokk is tartozik, így a létesítmény összterülete mintegy négyszáz négyzetméter. A kivitelezésre a győri önkormányzat biztosított 186 millió forintot.

A légcserélő berendezések és légkondicionálók mellett hűtő álmennyezetet építettek, amely hűtőfolyadék keringetésével biztosítja a terem megfelelő hőszabályozását. Szálcement erősítésű fala hangelnyelőkkel szerelt burkolatot kapott, az utcára néző fóliázott üvegfalakat szintén hangszigetelték.

A padozat több rétegből áll, a legfelső réteg egy olyan balettszőnyeg, amelyet a világ számos balett-társulata használ.

Az átadó ünnepségen Borkai Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármester hangsúlyozta, hogy az idén negyvenéves társulat az új teremmel nyugodt körülmények között tud próbálni.

A társulat világszerte erősíti Győrt és a kultúrát, megmutatja, hogy a kultúra mekkora erőt ad a magyarságnak és azt üzeni a jövőnek, hogy az ország és a város sikeres tud lenni mindenben - hangoztatta.

Kara Ákos, az Innovációs és Technológiai Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy az új létesítmény a városnak egy újabb sikere, és az elért eredményeket és értékeket az ország számos pontján követik.

Simon Róbert Balázs, a térség fideszes országgyűlési képviselője felidézte, hogy a 260 férőhelyes, tavaly decemberben átadott parkolóházat 1,7 milliárd forintból alakították ki a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programon keresztül kapott támogatásból, de a próbaterem kialakítását az önkormányzat finanszírozta.

Kiss János, a társulat igazgatója elmondta, hogy a hely lehetőségei miatt nem csak próbateremnek fogják használni a helyiséget. Példaként említette, hogy a június 17. és 23. között tizenötödik alkalommal megrendezendő Magyar Táncfesztivál idején a gyermekeknek mutatnak be ott darabokat, de más jellegű előadásokat is terveznek.

"Az április 29-i tánc világnapja alkalmából ennél nagyobb ajándékot egy társulat sem kaphat a világon" - hangsúlyozta Kiss János.

A Győri Balett korábban a színház épületében tartotta a próbákat.

Az ünnepség végén a társulat a Velekei László művészeti vezető által koreografált PianoPlays című darabból adott elő részletet.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.