2018. június 14., 13:22

Működtetésre nincs, menekült-párti rendezvény támogatására van pénze a Kulturális Alapnak

A Kisebbségi Kulturális Alap (KKA) több anyagi forrást fordíthatna a saját működtetésére. Az Audiovizuális Alapról szóló törvénymódosítási javaslat értelmében a tényleges működésre fordított pénzeszközök összege 1%-kal nőhet, ugyanakkor viszont 1%-kal csökkentenék a támogatási tevékenységre fordított pénzösszeget. A javaslat értelmében módosítanák a szakmai tanács működési szabályzatát is.

Molnár Norbert
Galéria
+2 kép a galériában
Fotó: TASR

„Javasoljuk azoknak a pénzeszközöknek az emelését, melyeket az alap a saját működtetésére használhat fel. Az alap teljes bevételének legfeljebb négy százalékáról öt százalékra emelkedne ez az összeg” – közölte csütörtökön Pfundtner Edit, a Most-Híd tagja. Ezzel párhuzamosan a támogatási tevékenységre szánt pénzösszeg az alap teljes bevételének legalább 96%-áról 95%-ára csökkenne.

A javaslat beterjesztője úgy véli, az a pénzösszeg, melyet az alap jelenleg az irodája működtetésére fordíthat, nem elegendő a személyzet bővítéséhez

Pfundtner szerint ugyanakkor ez elengedhetetlen a kötelezettségek teljesítésének ellenőrzéséhez és a követelések esetleges behajtásához. Hozzátette: ha nem emelik az iroda tevékenységére fordítható pénzösszeget, az azt eredményezheti, hogy nem lesz lehetőség megfelelő módon ellenőrizni az alap által nyújtott pénzbeli támogatások felhasználását, illetve a jóváhagyott projektek felhasználására fordított pénzösszegek átlátható elszámolását.

A politikus szerint a módosítás egyáltalán nem lenne hatással az állami költségvetésre, és csak minimálisan befolyásolná az egyes nemzeti kisebbségeknek szánt pénzeszközök végösszegét.

Vasárnapi parádé, esernyős menet és a KKA

Érdekes, hogy miközben a Most-Híd képviselője nem éri be a KKA működtetésére felhasználható keretösszeggel, és a nemzeti kisebbségeknek szánt támogatásokból vonna el forrásokat, addig a Molnár Norbert vezette alapnak saját költségvetéséből jut arra is, hogy pénzügyileg támogassa a menekültek világnapjához kötődő, pozsonyi Vasárnapi parádé elnevezésű, menekült-párti megmozdulást.

Az „Egész világ egy fedél alatt” jelszóval, június 17-én megrendezésre kerülő esemény csúcspontja az ún. "esernyős menet" lesz, amely során a Pozsony belvárosában felvonuló résztvevők a menekültek életkörülményeire és problémáira szeretnék felhívni a figyelmet.

Abban, hogy a világ menekültjeinek valódi sorsára, tragédiájára rámutatni, velük szolidaritást vállalni még nem „migránssimogatás”, biztosak vagyunk. Abban azonban, hogy többek között a kulturális minisztérium, a Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap és az Egyesült Nemzetek Menekültügyi Főbiztosa mellett a működtetési problémákkal küzdő KKA-nak is finanszíroznia kellene a Vasárnapi parádét, már kevésbé.

Kisebbségi Kulturális Alap
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.