2019. május 13., 16:35

Több mint szomszéd – egy teljes hónapig

Magyarország Pozsonyi Nagykövetsége és a Pozsonyi Magyar Intézet immár hatodik alkalommal rendezik meg a Több mint szomszéd – Magyar Kulturális Napok Pozsonyban elnevezésű rendezvénysorozatot, amelyre 2019. június 3-27. között kerül sor.  

t2.jpg
Galéria
+5 kép a galériában
Fotó: Radi Anita

A Pozsonyi Kulturális Nyár és Várünnepségek keretében megvalósuló programsorozat nem titkolt célja, hogy közelebb hozza Magyarországot Szlovákiához, hiszen az évezredes magyar-szlovák együttélés számos kulturális és hagyományokban fellelhető pontot alakított ki a két nép között.

A Több mint szomszéd – Magyar Kulturális Napok Pozsonyban rendezvényről szóló, május 13-án tartott sajtótájékoztatót megtisztelte jelenlétével: Kovács Géza, a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek ügyvezető igazgatója, Nemcsák Károly, a József Attila Színház igazgatója és Ivan Jančár, a Pozsonyi Városi Galéria igazgatója. A sajtótájékoztatót Molnár Imre, a Pozsonyi Magyar Intézet igazgatója vezette.

Gazdag és színes program várja az érdeklődőket

Molnár Imre ismertette, az elmúlt öt év fesztiváljainak eredményei alapján, illetve a közönség igényeinek bűvöletében, az idén nem egy hétre, hanem egy teljes hónapra kiterjesztve kerül megrendezésre a Több mint szomszéd kulturális fesztivál.

Külön köszönet illeti ezért a BKIS (Bratislavské kultúrne a informacne stredisko) vezetőségét, mivel segítségükkel tavaly óta a pozsonyi magyar kulturális fesztivál a Pozsonyi Kulturális Nyár szerves részévé válhatott.

Ivan Jančár, a Pozsonyi Városi Galéria igazgatója
Ivan Jančár, a Pozsonyi Városi Galéria igazgatója
Fotó:  Radi Anita

Az idei igazán színes és gazdag programsorozat közül Molnár Imre kiemelte Vashegyi György Liszt Ferenc-díjas karmester által vezényelt Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar nyitó hangversenyét, amelyre június 3-án került sor a pozsonyi Evangélikus Nagytemplomban.

A Pozsonyi Magyar Intézet igazgatója hangsúlyozta, a fesztivált úgy igyekeztek megszervezni, hogy a magyar kultúra élvonalbeli, legszínvonalasabb programjait hozzák el a fővárosba. Fő céljuk, hogy rendezvényeik érthetőek legyenek a befogadó közönség számára, így az idén is dominálnak a zenei- és képzőművészeti programok. Pozsony szívében – a Hviezdoslav téren és környékén zajlik majd a rendezvénysorozat fesztiválprogramja. 

Zene

Kiemelkedő zenei eseménynek számít az idén Pozsonyban a Magyar Rádió Gyermekkórusának pünkösdi hangversenye, a V4 országok művészeinek közreműködésével a Szent Márton-dómban június 13-án.

Kovács Géza, a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek ügyvezető igazgatója a rendezvény kapcsán ismertette, a műsoron az osztrák klasszicista zeneszerző, Michael Haydn (Joseph Haydn testvére), két nagyon ritkán játszott műve csendül majd fel. Olyan különleges oratorikus műről van szó, amely Heródes király förtelmes bűnét – a csecsemőgyilkosságokat emlegeti fel.

Kovács Géza, a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek ügyvezető igazgatója
Kovács Géza, a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek ügyvezető igazgatója
Fotó:  Radi Anita

Felcsendülnek továbbá Esterházy Pál Harmonia caelestis (Mennyei harmónia) zeneművének részletei, amely az első magyar egyházzenei gyűjteménynek számított a 18. században – ismertette Kovács Géza, majd hozzátette, reméli sokan ellátogatnak a Szent Márton-dómban rendezett hangversenyre.

A koncertmenü tovább bővelkedik a zenei programokban, amelyek a közönség mindenféle igényének szeretnének megfelelni. Maguk a koncertek a téren felállított szabadtéri színpadon várják a nagyközönséget. Pozsonyba látogat többek között az Ivan & The Parazol, a Cimbaliband, a Bognár Szilvia Sextet, a Budapest Bár, a Dresch Quartet, valamint Vincze Lilla és Barátai.

Irodalom és színház

Az idei év újdonsága a Panta Rhei mobil könyvtára, amely a V4 országainak írói – Magyarországról Tasnádi István és Varró Dániel – dedikálással egybekötött kerekasztal-beszélgetéseinek ad otthont a Hviezdoslav téren.

Pozsonyban megjelenik egy olyan klasszikus szerző is, mint Hunyady Sándor író és drámaíró, akinek Feketeszárú cseresznye című drámája kerül bemutatásra a József Attila Színház előadásban június 19-én a Városi P.O. Hviezdoslav Színházban.

Nemcsák Károly, a József Attila Színház igazgatója a darabbal kapcsolatban elmondta, a Nemzetpolitikai Államtitkárságnak köszönhetően a József Attila Színház június közepe táján turnéra indul a nagyszerű művel, amelyet színházuk öt évvel ezelőtt mutatott be. A történet Délvidéken, egy nagyon nehéz időszakban játszódik. Főszereplői egy szerb földbirtokos, annak felesége és egy magyar főszolgabíró, valamint a köztük kialakult barátság és szerelem. 

Nemcsák Károly, a József Attila Színház igazgatója
Nemcsák Károly, a József Attila Színház igazgatója
Fotó:  Radi Anita

A darab második része a Trianoni döntés utáni időszakot gondolja végig.

Amitől ez a darab nagyon fontosság válik, az az, hogy egy ilyen nehéz politikai helyzetben is megmutatja, hogy lehet embernek maradni”

– mondta el Nemcsák Károly, aki végül köszönetet mondott a Nemzetpolitikai Államtitkárságnak és Potápi Árpádnak, hogy ezt a lehetőséget biztosította a József Attila Színház és egyben a Pozsonyi Napok számára.

Képzőművészet

A képzőművészet iránt érdeklődők számára megrendezésre kerül Fehér László Kossuth-díjas festőművész Nemzedékek című kiállítása, amelynek megnyitására június 5-én kerül sor a Z-Galériában. A Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének csoportos kiállítása nyílik Láttatás Varázsa címen június 11-én a Pozsonyi Magyar Intézet épületében.

A Magyar Kulturális Napok fesztiválja egy nagyon reprezentatív kiállítással fejeződik be. Június 27-én a közép-európai avantgárd művészet 1908-1928 közti időszakát bemutató tárlat nyílik a Pozsonyi Városi Galériában (Mirbach-palota) Törésvonalak címen.

Ivan Jančár, a Pozsonyi Városi Galéria igazgatója a tárlattal kapcsolatban ismertette, az említett kiállítás a legnagyobb vállalkozás lesz, amelyet intézményük történetében valaha is megrendeztek. Ez a kiállítás jelenleg Krakkóban van, de Olmützben kezdte meg vándorútját, június 27-én pedig Pozsonyba érkezik, majd ezután Pécset lesz megtekinthető.

Fotó:  Radi Anita

A Pozsonyi Városi Galéria részéről a kiállítás kurátora Kiss-Szemán Zsófia, aki szintén megtisztelte jelenlétével a mai sajtótájékoztatót. Nagy feladatott jelentett a kiállítás megszervezése, ugyanis körülbelül 45 intézményből, és nyolc országból kellett a műveket kikölcsönözni. Miután az adott történelmi korszak legjelentősebb műveiről van szó, ezért a biztonsággal kapcsolatban követelmények is különösen szigorúak voltak – ismertette a galéria igazgatója.

A Törésvonalak című kiállítás megnyitójának része a Liszt Ferenc Kamarazenekar ünnepi hangversenye is, amely a Pozsony-óvárosi ferences templomban kerül megrendezésre.

Divatbemutató és egyebek

A Radisson Blu Carlton Hotel teraszán Hampel Katalin és Szombati Klára divatbemutatója tekinthető meg június 23-án. A bemutatott ruhakollekciókban harmonikusan keveredik a hagyomány a modern ízlésvilággal.

Június 17-én a Pozsonyi Magyar Intézet ad otthont a Ládafia Bábszínház Együgyű Mihók című gyermekműsorának.

A magyar gasztronómia és borkultúra képviselői a Hviezdoslav és az Eugen Suchoň téren kínálják majd portékáikat – hungarikumokat és magyar kézműves termékeket.

 

t2.jpg
Galéria
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.