lapajánló 20
A jól végzett munka, az új etnikai centrum és a tévutak
Magyar7 - 20. száma
2021. november 19., 08:20

Szerdahelyi szemmel a múltról

Kiállítás nyílt a dunaszerdahelyi alpolgármester, Karaffa Attila által gyűjtött régi képeslapokból, amelyek Dunaszerdahely várostörténetét hivatottak bemutatni. A múltat megidéző képeslapok képei között láthatóak olyan épületekről készült fotók is, amelyek már a mai szemnek láthatatlanok csupán, mert a kor felemésztette azokat. A múltat a jelennel Nagy Gyula fotói kapcsolják össze, amelyek szemben állnak a régivel, a kicsit megkopottal. A Szerdahelyi szemmel elnevezésű tárlat január 8-ig megtekinthető a dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeumban.

Karaffa-Kiállítás-Csallóközi M.
Galéria
+9 kép a galériában
Fotó: Reczai Lilla

A kiállításmegnyitó számos dunaszerdahelyi lakost megmozgatott, hiszen a múlt hozzájuk is tartozik. Minden egyes fotó valamiről mesél és megszólítja a szemlélőjét.

Karaffa Attila már a nyáron betekintést engedett a régi fotók világába, de ez a tárlat még részletesebb, még inkább elmélyedni invitálja a nézelődőt.

A tárlatot a dunaszerdahelyi Kodály Zoltán Alapiskola hetedikes tanulója, Patos Lilla nyitotta meg Wass Albert: Hontalanság hitvallása című versével. Rajkovics Haizok Melinda pedig a Közeli helyeken című dal eléneklésével színesítette az estét. A megnyitón felszólalt Hájos Zoltán polgármester, aki megjegyezte, hogy a szülőföld, mint olyan fogalmazódik meg a tárlaton.

Karaffa-Kiállítás-Csallóközi M.
Patos Lilla szavalat közben
Fotó:  Reczai Lilla

,,A fotók különféle aspektusokból mutatják be a várost, ami azt jelenti, hogy a fotográfusok szeme más és más érdekességet fedezett fel anno Dunaszerdahely utcáin” – fogalmazott Hájos.

Karaffa-Kiállítás-Csallóközi M.
Hájos Zoltán beszéde
Fotó:  Reczai Lilla

A kiállításon fellelhető tárgyak Karaffa Attila magángyűjteményének jelentős részét képezik, amelyen megtalálhatók az 1800-as évek végéről származó képeslapok, iratok és különféle irományok. A tárlat Dunaszerdahely Város több mint száz évét dokumentálja képekben, tárgyakban, amelyek nosztalgikus hangulatba hozzák a szemlélődőt. Továbbá megtekinthetőek még Nagy Gyula fényképész Dunaszerdahely jelenéről készült fotói is, amelyek összehasonlításként szolgálnak az érdeklődők számára. A képeslapok kinagyított formátumban függenek a falakon.

Karaffa-Kiállítás-Csallóközi M.
Karaffa Attila nyitóbeszéde
Fotó:  Reczai Lilla

,,Időrendi sorrendben állítottam össze a kiállítás anyagát. Szerettem volna felhívni a fiatalság figyelmét arra, hogy néha utána lehet járni egy-egy helyi épület történelmének, hiszen mindannyiunk számára fontosak a gyökerek, honnan is jöttünk” – hangzott el Karaffa Attila nyitóbeszédében.

Karaffa-Kiállítás-Csallóközi M.
Rajkovics Haizok Melinda éneke
Fotó:  Reczai Lilla

Karaffa alapiskolás korától kezdte el gyűjteni a várossal kapcsolatos emlékeket. Valamennyi kiállított tárgyat többen bizományba helyeztek el nála a tárlat idejére – név szerint: Novacsek György, Marczell Béla, Kulcsár Tibor, Sándor Zita, Mácsai család, Bögi Róbert, Csémi Szilárd és Horváth Zoltán.

Karaffa-Kiállítás-Csallóközi M.
Bal oldalon: Nagy Gyula Dunaszerdahely jelene
Fotó:  Reczai Lilla

A kiállítás pedig nem jöhetett volna létre a Csallóközi Múzeum, a Pázmaneum Polgári Társulás, a Copy Guru cég, Rajkovics Péter, a Dunaszerdahelyi városi televízió és internetes portál, a Robi ABC és a Baranyai élelmiszerbolt nélkül. A kultúrakedvelők január 8-ig látogathatják a tárlatot.

Karaffa-Kiállítás-Csallóközi M.
Galéria
+9 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.