2018. május 26., 20:54

Simon Attila és Bánki Gyula kapta a Jedlik-díjat

Tizenegyedik alkalommal adta át a Jedlik-díjakat a Szímői Jedlik Ányos Társaság, amelyet kétévente olyan személyeknek ítélnek oda, akik kiemelkedő eredményeket értek el a természet- és a társadalomtudomány területén. Idén Bánki Gyula egyetemi tanár és Simon Attila történész vehette át a szakmai elismerést.

Jedlik-díj átadása
Médialapozó
Fotó: Sztruhár György

A Szímői Jedlik Ányos Társaság a díjat 1999-ben alapította. Feladatuknak tekintik a fiatalok bevonását  is a természettudományokba, hogy ösztönözzék őket a kutatói munkára. Rendszeresen szerveznek vetélkedőt középiskolások és alapiskolások részére.

Fotó: Sztruhár György

A szakmai elismerést a kuratórium olyan személyeknek ítéli oda, akik kiemelkedő eredményeket értek el a természet- és a társadalomtudomány területén. Idén Bánki Gyula egyetemi tanár és Simon Attila történész vehette át a Jedlik-díjat. Bánki Gyula tanári pályája során mindig felkarolta a tehetséges fiatalokat hozzásegítve őket ahhoz, hogy szakemberré válva a felvidéki magyar közösség javát szolgálhassák.

Bánki Gyula, egyetemi tanár, díjazott

Mindig figyeltem azokat a gyerekeket, akik magyar iskolából jöttek, és mindig segítettem, ahogy csak lehet. Tudni kell, hogy például vegyész karra jelentkezik 700 hallgató, de az első szemeszter után a fele ott hagyja. Egyszerűen megriadtak a környezettől és sok esetben csak rábeszéléssel sikerült őket rávenni, hogy maradjanak az egyetemen, amit aztán el is végeztek.

Simon Attila, történész, díjazott

Ebben a mai világban olyan kevés hangsúly esik a tudományra, annyi minden elveszi az emberek figyelmét. Azt gondolom, hogy minden tudós embernek nagy elégtétel az, ha a közösség, amiért dolgozik odafigyel rá és megajándékozza, az az egyik legfontosabb dolog. Mindig is fontosna tartottam azt, hogy ugyan tudományos megalapozottsággal, de úgy írjam a munkáimat, hogy az minél több emberhez eljusson, hogy ne csak a fióknak írjak, ne csak egy-két szakmabeli olvassa, hanem közérthetően, mert akkor van értelme.

Bób János, elnök, Szímői Jedlik Ányos Társaság

Nemcsak Jedlik életéről szól ez a vetélkedő, hanem fizikai és egyéb tudományokról, tehát természettanról főleg, hogy ki mennyire tudott felkészülni és milyen tudásszintje van. Úgy gondoljuk, hogy ezzel is kicsit felkeltjük az érdeklődésüket a fiataloknak a tudomány iránt, hogy érdemes nagyot álmodni, nagyot gondolni.

A szímői születésű Jedlik Ányos - aki földműves szülők gyermekeként látta meg a napvilágot 1800-ban - mert nagyot álmodni, és találmányai  mint  a villanymotor, a dinamóelv vagy akár a szódavíz a halhatatlan természettudósok és feltalálók sorába emelik. Szülőfaluja nemcsak emléknappal tiszteleg nagysága előtt, róla nevezték el a község iskoláját és a művelődési házat is, ahol egy emlékszoba őrzi a tudós tárgyi hagyatékát.

Jedlik-díj átadása
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék