lapajánló
Sodródó magyar szavazók, a 30 ezüst ára és a lélek csillanása
Magyar7 - 17. száma
2018. július 22., 15:23

Sikeres volt a Ticce idei alkotótábora

Harminckilenc éve már, hogy Csótó László, Tiszai Nagy Menyhért, Ferenc György, Sárogh István, Binó István, Galgóczy Tibor, Varga P. Mária és Mihályi Molnár László kezdeményezésére  Királyhelmecen megalakult a helyi művészeket tömörítő Ticce, amelyhez hamarosan újabb alkotók is társultak. Nevét a közeli Latorca holtágáról kapta.

Ticce alkotótábor
Galéria
+7 kép a galériában
Fotó: Bök Anita

Talán az alapítók sem remélték anno, hogy ilyen hosszú életű lesz ez a kezdeményezés. Mivel máig a város égisze alatt működik, otthonra is a helyi művelődési házban talált. 2001-ben polgári társulássá alakult. Működése zökkenőmentes volt mindaddig, amíg Csótó László meg nem betegedett.

2013-ban már csak három ember, Báňácky Mikulás, Matyóka Antonín és egy nagyon fiatal művészpalánta, Fazekaš Krisztián tartotta fenn. Mivel az utóbbi kiskorúnak számított, édesapja, Fazekaš László volt a jogi képviselője, akit előbb beválasztottak a vezetőségbe, majd 2013 óta ő a Ticce elnöke.

Azóta ismét rendszeresen megrendezik a nyári alkotótábort, Királyhelmec, Kistárkány is volt már helyszíne, az utóbbi három évben azonban a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tuzsér ad számára otthont. Ez a 3800 lelket számláló község remek házigazdának bizonyult, és az egy hónapon át tartó Kárpát Feszt utolsó hetén látja vendégül a képzőművészet képviselőit szállást és étkezést is biztosítva számukra a Lónyai kastélyban.

Fotó:  Fazekas Valéria

Szép környezetben, nyugalomban tudnak itt alkotni azok, akik ráadásul szeretnek is együtt lenni. A nemzetközi társaság legidősebb tagja a Novosadról érkezett 84 éves férfi volt. A hétfőtől péntekig tartó táborban idén 29-en alkottak, a festőkön kívül volt fotós, grafikus, textilszobrász, szobrász is. Z. Tóth Sándor betegen sem szerette volna kihagyni a tábor hangulatát, de sikerült kicsalogatni otthonából egy olyan helyi művészt is, aki pánikbetegsége miatt nem szívesen lépi át háza kapuját.

Viszonylag sok fiatal is részt vett a táborban, ők jó érzékkel találták meg maguknak azokat a felnőtteket, akik a legtöbbet tudtak segíteni fejlődésükben. Idén két szomotori kislány is részese volt a rendezvénynek, mindketten a művészeti alapiskola növendékei, ifjú tehetségeket. A korhatár tehát nem volt megszabva, sőt kötött napirend sem volt. Valaki hajnalban szeret dolgozni, mások inkább a későbbi órákban tevékenyek, ezt a szokásukat maximálisan tolerálták a többiek.

 Mint minden évben, az idén is egy közös kiállítással zárult a tábor, amely során 110 alkotás született. Ebből a község képviselője kettőt választhatott ajándékul, illetve minden alkotó egy-egy művét felajánlotta a társulás részére. Ha a Ticcét felkérik egy kiállításra, akkor ebből az anyagból szokták azt összeállítani, a Ticce tagjai ezzel a művel képviseltetik magukat a kiállításon. A társulásnak összesen 236 képe van letétben erre a célra.

Fazekaš Valéria, a Ticce ügyintézője, háziasszonya, mindenese azt is elmondta: Tuzsér rendkívül jó házigazda, a lakosai boldogon eljöttek megnézni az alkotás folyamatát is, a kiállításon pedig tele volt a kastély terme érdeklődőkkel. Nem voltak nyelvi akadályok sem. A művészek örömmel szakadtak ki a mindennapokból, mert itt feltöltődtek, a hozzájuk hasonló lelkületű emberek előtt meg sokkal inkább megnyíltak. Bennük az átlagemberhez képest több a szeretet. Igazi nagy család lettek.

Valika azt is elárulta: két nappal a táborzárás után már sokan érdeklődtek a következő tábor időpontja iránt.

alkotas-kozben-fazekas-valeria-fotoja.jpg
Galéria
+7 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.