Rock 810 négyzetméteren

Kaszmán Zoltán 2019. augusztus 07., 18:04

Egy igazán nemes cél érdekében tevékenykedett az a tucatnyi ember, aki 2013 elején megalapította a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesületet, hogy azon keresztül kialakítson egy olyan múzeumot, amely egy állandó kiállítás keretén belül mutatja be az elmúlt évtizedek magyar könnyűzenei örökségét, legfőképpen rockzenei hagyományait.

Fotó: Kaszmán-Saróka Liliána

„A Rockmúzeum név ennek az elkötelezettségnek köszönhető, de az alapítók egy befogadó intézményt képzeltek el, és valósítottak meg, melyben helye van a tágan értelmezett rockzene képviselőin kívül a hagyományosabb tánczene és a popzene többi képviselőjének is, hiszen a korszak értelmezhetetlen annak teljes bemutatása nélkül” – olvasható az Újlipótváros északkeleti részén található rockmúzeum áttekintő kiállítási katalógusában.

Amikor az egyesület lelkes tagjai nekivágtak a rockmúzeum kialakításának, csupán az üres falak álltak rendelkezésükre a XIII. kerületi Radnóti Miklós Művelődési Központban, a RaM Colosseumban.

A kitartó munka eredményeként, tízezernél is több munkaórát a hátuk mögött tudva, 2014 áprilisára mégis teljesen belakták a 810 négyzetméter alapterületű épületegységet, ami ma már Európa legnagyobb rockmúzeumának ad otthont.

Fotó: Kaszmán-Saróka Liliána

A folyamatosan gyarapodó gyűjteményben – a kitűzők, a korabeli plakátok, a koncertjegyek, több dalszöveg eredeti kézirata mellett –  Európa legnagyobb Jolana-gitárgyűjteménye is megtalálható, továbbá fellelhető itt többek között Szörényi Levente, Bencsik Sándor, Som Lajos és Slamovits István gitárja, az Omega 1975-től használt, saját készítésű füstgépe, Vikidál Gyula, Harangozó Teri vagy éppen Tunyogi Péter fellépőruhája, Jankai Béla korábbi Hammond-orgonája, Radics Béla híres szamurájfejes pólója, valamint egy példány a neves Dubán-féle dobszettből. Muszáj megemlítenünk a Lehr Ferenc készítette egyedi, WC deszkából kialakított elektromos gitárt is, melyet alkotója Szarokaszternek nevezett el.

Fotó: Kaszmán-Saróka Liliána

A rockcsarnokban kapott helyet a Szabad Európa Rádió egykori stúdiója is, amit a Cseke László néven ismert Ekecs Géza használt Münchenben. Az 1959-ben induló Teenager Party című rendkívül népszerű műsort a múzeumban látható keverő, magnetofon, lemezjátszó és effektgép segítségével készítette.

Ha pedig a múzeumot felkereső, rocktörténet iránt érdeklődő látogatóknak szerencséje is van, személyesen azt a Zselencz Lászlót találják ott tárlatvezetőként, aki az Edda művek 1978-tól 1983-ig terjedő legendás időszakában a kultikus zenekar basszusgitárosaként tevékenykedett. A Kádár-korszak kultúrtörténetét éppen ezért behatóan ismerő, a múzeumban társadalmi munkában dolgozó Zsöci anekdotái a látogatót visszarepítik az időben.

Képgalériánk:
Fotó: Kaszmán-Saróka Liliána

A Magyar Rockhírességek Csarnokáról ide kattintva tudhat meg többet.

0 HOZZÁSZÓLÁS