2022. november 22., 11:06

Révbe ért Fesztivál - A Fonográf Fesztivál Révkomáromban

Nagy sikerrel ért véget a felvidéki Fonográf Fesztivál. A négynapos eseménysorozatra Farkas József, a Hagyományok Háza Hálózat-Szlovákia vezetője tekint vissza.

Berki Pál prímás
Fotó: Farkas József
Berki Pál prímás (Pálfala, Szlovákia), kép a kiállítási anyagból

„Tizenegyedik alkalommal rendezték Révkomáromban a Fonográf Fesztivált, a négynapos programsorozat szerdán, a Győri Balett Anna Karenina című kétfelvonásos balettjével kezdődött. E fellépés is kifejezi a rendezők szándékát: a bő egy évtized alatt a kezdeti autentikus népzenei seregszemle más műfajokkal is színesedett" - mondta Farkas József.

Tanúhegyek
Fotó:  Pézman Zoltán
Pillanatkép a Tanúhegyek c. kiállítás megnyitójáról

E koncepció nyomán csütörtök este a Budapest Bár fergeteges, teltházas koncertjén tapsolhatott a közönség. Péntekre is maradt meglepetés, az igényes zene kedvelői az Esszencia Produkció koncertjének örülhettek, majd este a Magyar Kultúra Házában a Góbé Zenekar fellépésére mehettek át. Természetesen a Fesztiválról a táncház sem hiányozhatott, Lakatos Áron és barátai húzták a talpalávalót.

Szalonna és Bandája
Fotó:  Farkas József
Szalonna és Bandája koncert a Tiszti pavilon Dísztermében

"Az utolsó napra is jutott igazi csemege, Szalonna és Bandája szereplését Boban Marković koncertje követte, s ezzel, majd az elmaradhatatlan táncházzal zártuk is a Fesztivált. E művészeti találkozó igazi rangot vívott ki a felvidéki magyarság körében, így nem véletlen, hogy csaknem minden programot ’táblás házzal’ szervezhettünk. Ebben közrejátszik a pandémia utáni nyitás, a nagyobb érdeklődés is. A Fesztivál azt bizonyítja, hogy a minőségi zenére mindig van igény, így e vonalvezetést jövőre is folytatni szeretnénk" - tette hozzá Farkas József.

Esszencia Zenekar
Fotó:  Pézman Zoltán
Esszencia Zenekar Koncertje

Mint mondta, megtiszteltetés volt számára, hogy Budapest és Szarajevó után a Tanúhegyek című fotókiállítását a révkomáromi közönség is megismerhette. "A tárlaton Kárpát-medencei zenész portrékat – az elmúlt három évtized gyűjtéseinek egy válogatását mutathattam be. E retrospektív kiállítás azért is fontos számomra, mivel e zenészek közül már nagyon sokan eltávoztak közülünk” - tette hozzá..

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.