2018. április 26., 12:44

Számos ingyenes koncert a Nemzetközi Jazznapon

Az UNESCO 2011-ben nyilvánította április 30-át Nemzetközi Jazznappá, amelynek nagykövete a legendás jazz zongorista és zeneszerző, Herbie Hancock. A zseniális jazz-zenész kezdeményezésének a célja az volt, hogy világszerte ingyenes koncertekkel a korábban csak a „vájtfülűek“ műfajának elkönyvelt minőségi zenét a szélesebb közönség köreiben is népszerűsítsék.

jazz zenészek
Fotó: pixabay

A Nemzetközi Jazznapot április 30-án szinte az egész világon megünneplik. Ezen a napon rengeteg jobbnál jobb koncert közül válogathat, aki jó zenét szeretne hallgatni, ráadásul a koncertjegyet is megspórolhatja, miközben a legjobb muzsikusok előadását élvezheti. A Felvidéken is több koncertet szerveznek ezen a napon. A somorjai Mozi vendége a Kovács Linda Recycle nevű formáció lesz.

Három muzsikus, akik között a speciális kémia lehetővé teszi, hogy tradíciókon átívelő párbeszédek szülessenek. Stílusok közötti átjárhatóság kötöttségek nélkül. A zenei határok feszegetése és az abban való feloldódás a jazz standardek és saját darabok újraértelmezésén keresztül. Asszociációk, reflexiók, szabad improvizáció némi elektronikával fűszerezve.

jellemezte portálunknak a zenészek produkcióját a Jazz Klub DS vezetője, Vida Igor. A trió az alábbi összetételben játszik: Kovács Linda-ének, Fenyvesi Márton- gitár, elektronika, Dés András- ütőhangszerek, elektronika.

A koncert a somorjai Mozii klubban április 30-án este 20 órakor kezdődik. Ugyanezen a napon Gútán, a Hotel Leonor-Wine&Grill Gardenben 18 órától a hazai jazzmuzsikosokból álló Samuel Hošek-Pavol Bereza-Miro Polák trió játszik. A koncertet a Gútai Jazzbarátok Köre szervezi.

A komáromi zenerajongók sem maradnak manna nélkül, a Monostori erődben három napon is átadhatják magukat a zenei élvezeteknek. A Tartóshullám/ Mediawave fesztivál kínálatában már hagyományosan jazz-zenei ínyencségeket hallgathatnak a fesztivál látogatói. Április 27-én, pénteken a magyarországi S & M Trio ad koncertet. Másnap, 28-án, szombaton még bővebb lesz a kínálat, ekkor négy formáció is bemutatkozik. Koncertet ad a szlovák és cseh zenészekből verbuválódott Stefan Szabo Trio , az amerikai Elliott Sharp Blue Moon Band,  Eric Mingus énekessel megerősítve, akiket a magyarországi Vár Be Q formáció követ, majd a napot a szintén magyarországi Adyton Zenei Műhely produkciója zárja.

Április 29-én vasárnap is színes lesz a Medaiwave kínálata a Monostori erődben, ezen a napon fellép a magyarországi Nosnach Duo és a Crazy Daisy Jug Band, a francia Florian Demonsant, majd a napot ismát magyar formáció, a Choose Cheese zárja. A fiatal zenészekből álló formáció a jazz mindenféle ágazatatát műveli a mainstreamen, free jazzen, bluesen, avantgardon, folkon, rockon át egészen a funk elemein át. A zenekar repertoárja jórészt saját darabokból áll.

 Budapesten szintén sok helyszínen kínálnak majd zenei élvezetet a kimozdulni vágyóknak április 30-án. A legnagyobb helyszín a Müpa mely az idén ötödik alkalommal csatlakozik a rendezvénysorozathoz. Ezúttal a 2017-ben első lemezével jelentkező Gáspár Károly Trió mutatkozik be a zongorista saját szerzeményeivel és egyedi hangvételű feldolgozásaival, koncertet ad a Junior Prima-díjas Balogh Tamás és kvartettje, valamint az idei Jazz Showcase zsűrije által második legjobbnak ítélt zenekar, a Lightbulb is fellép. Az Vidákovich Izsák – tenorszaxofón,  Borbényi Dániel – gitár,  Szentgallay György  – basszus, Kovács Miklós – ütőshangszerek kvartett érdekes zenei világa a nap progranjára teszi fel majd a pontot.

 A részletes kínálat a https://www.jazznap.hu/ oldalon elérhető.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.