2019. szeptember 4., 09:09

Rangos nemzetközi versenyen győzött a Concordia Vegyeskar

Győzelmi kupával és aranysávos minősítéssel tért haza kedden a XXXVIII. Chorus Inside nemzetközi kórusversenyről, Rovinjból a 33 tagú komáromi Concordia Vegyeskar.

Concordia-siker
Médialapozó
Fotó: archív felvétel
A velencei záróhangversenyen is szerepeltek

Stubendek István karnagy vezényletével az összmagyarságot és Szlovákiát is egyedüli énekkarként képviselte e rangos megmérettetésen, amely záróhangversenyét a velencei Szent György-katedrálisban tartották. Versenyen kívül pedig több horvátországi helyszínen is fellépett a Concordia.

Fotó:  archív felvétel

Az augusztus 28. és szeptember 2. között immár 38. alkalommal megrendezett Chorus Inside nemzetközi kórusversenyre a rangos szervezőiroda által a világhálón közzétett felhívás alapján most először neveztünk be. E viadalt mindig más európai helyszínen tartják, s a tervek szerint a közeljövőben Budapestre és Moszkvába is elviszik. Mivel megtetszettek a versenykiírásban szereplő feltételek, eldöntöttük, hogy ott is megmérettetünk. Egyebek mellett az is vonzó volt, hogy nem adtak meg kötelezően bemutatandó műveket, csupa szabadon választott dallal szerepelhettünk. Kodály Zoltán-Petőfi Sándor A magyar nemzet, továbbá Szőnyi Erzsébet Ima alkonyi harangszóra és Karai József Estéli nótázás című szerzeményeit választottuk. Az utóbbit az ifjú budapesti zongoraművész, Krasznai Gáspár kíséretével adtunk elő

- tájékoztatta portálunkat röviddel a hazatérésük után Stubendek István.

Fotó:  archív felvétel

Egyedüli kórusként képviselték az összmagyarságot és Szlovákiát

Kiemelte, hogy bár a versenyző kórusok több országból (Bulgária, Horvátország, Lengyelország, Moldova, Ukrajna) érkeztek a viadalra, ám azon a Concordia Vegyeskar az összmagyarságot és Szlovákiát is egyedüli énekkarként képviselte.

A műsorfüzetben is megjelent, hogy Szlovákiát és a magyarságot is képviseljük a 14 versenyző csapat között. Gyermek, ifjúsági, női, férfi és vegyeskarok öt kategóriába versenyeztek, amelyek a következők voltak: a/ tradicionális népdal, b/ koreográfiára épülő folklór muzsika, c/ polifónia, azaz többszólamúság és egyházi zene, d/ jazz, e/ gospel, pop, modern zene. Mi a c/ kategóriában versenyzett további négy felnőtt kórussal mértük össze a tudásunkat, s végeztünk aranysávos minősítéssel, illetve egy szép kupával és oklevéllel párosuló győzelemmel

- tudtuk meg a további részleteket.

Fotó:  archív felvétel

Hozzáfűzte: a háromtagú nemzetközi zsürit egy olasz professzor-karnagy vezette, aki egy-egy moldovai és horvát karnaggyal együtt értékelte a produkciókat.

A múlt szerdától hétfőig tartó turné valamennyi napján más-más helyszínen lépett fel a komáromi vegyeskar.

Fotó:  archív felvétel

„Az Isztria-félszigeten a horvátokon kívül olaszok is szép számban élnek, s felfigyeltünk arra, hogy ott minden felirat kétnyelvű. Az információkat az olasz nemzeti kisebbség nyelvén is egy táblán, ugyanakkora betűkkel írják ki, mint horvát nyelven. Röviddel a megérkezésünk után egy 5 ezer lakosú kisvárosban, Dignanoban mutatkozhattunk be, s

az ottani olasz szervezőket nagy örömmel töltötte el a tény, hogy a szintén kisebbségben élő, szlovákiai magyarokat képviseljük.

Majd a rovinji Szent Eufémia-székesegyházban pénteken megtartott nyitókoncerten szerepeltünk. A szombati kórusverseny nagyon szép környezetben, a tengerparti Artis koncerteremben zajlott. Vasárnap este pedig a rovinji ferences rendi templomban celebrált szentmisén közreműködtünk. A hétfői záróhangverseny különleges hangulatát az adta, hogy a velencei Szent György-katedrálisban rendezték meg. Mindenütt szívélyes fogadtatásban és sok szép élményben volt részünk“ - ecsetelte a történteket interjúalanyunk.

Fotó:  archív felvétel

A fiatalokat is várja a jövőre 40 éves komáromi Concordia

E nyárvégi turnéval kapcsolatos költségek fedezéséhez a Concordia tagjainak is hozzá kellett járulniuk, illetve azt részben a Concordia Alapítvány saját megtakarításaiból finanszírozta. Stubendek István felettébb örvendetesnek tartja, hogy a 2020-ban megalakulásának 40. évfordulóját ünneplő vegyeskaruk folyamatosan nívós teljesítményt tud nyújtani.

Az eddigi galántai Kodály Napokon is aranysávos minősítést szoktunk elérni. A tavaly novemberi budapesti Kodály Kórusversenyen pedig, akárcsak az elmúlt napokban Rovinjban, hasonlóképpen bizonyítottunk. Folyamatosan várjuk magunk közé a jó hangú énekeseket, akikkel remélhetőleg további bel- és külföldi versenyeken még sok sikert aratunk. A 40. születésnapunkat 2020 májusában a Tiszti Pavilonban, illetve a Szent András Bazilikában vendégkórusok és - zenekarok társaságában szeretnénk megünnepelni. Még folynak a jubileumi hangversennyel kapcsolatos egyeztetések

- árulta el a karnagy.

Az általa vezényelt Concordia kórus újabb sikeréhez olvasóink nevében is gratulálunk!

Fotó:  archív felvétel

Concordia-siker
+8 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!