2018. június 5., 19:05

Programkavalkád szerdán és csütörtökön is a Több mint szomszédon

A pozsonyi Magyar Kulturális Hét harmadik és negyedik napján a művészet szinte minden ága reflektorfénybe kerül, de a visegrádi négyek együttműködésről is szó lesz, valamint magyar-szlovák üzleti fórumot is szerveznek. A gazdag kínlatból igazán lehet csemegézni.

Több mint szomszéd- Magyar Kulturális hét, Pozsony
Galéria
+2 kép a galériában
Fotó: Több mint szomszéd facebook oldala
Irodalom, kiállítás, színház

Június 6-án 10.30 órától Magatartás és irodalom – Szalatnai Rezső és Pozsony címmel szimpózium kezdődik a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában (Žižkova 18), mely a Szalatnai Rezső és hagyatéka emlékkiállítás kísérőrendezvénye.

„Szalatnai Rezső író, irodalomtörténész, kritikus, irodalom- és közösségszervező élete és munkássága szorosan egybeforrt – jóllehet csak élete kisebb részét töltötte tájainkon – a csehszlovákiai magyarság sorsával. Öröksége máig a szlovákiai magyarság egyik legfontosabb élő hagyományát jelenti. Tanácskozásunkkal, kiállításunkkal, örökségének mostani felmutatásával ezért épp azt a célt szeretnénk szolgálni, hogy emlékezetkultúránk szerves része maradjon, maradhasson a jövőben is”– írja a programról a főszervező, Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma.

Délután 17.00-tól pedig már a Z-Galériában (Ventúrska 9) tekinthetik meg az érdeklődők az OSAS kiállítást, melyre a Konkrét Nyár – kortárs európai geometrikus tendenciák nemzetközi projekt keretében.

A 2006-ban alakult Nyílt Struktúrák Művészeti Egyesület (Open Structures Art Society – OSAS) a magyar művészet progresszív hagyományának tekintett geometrikus törekvések folytonosságának fenntartását és demonstrálását tűzte ki célul. Tematikus tárlatai, kiadványai és kapcsolódó programjai európai kontextusba helyezik a magyar konstruktív, konkrét művészet főbb törekvéseit és kiemelkedő eredményeit, segítve az egyetemes narratíva megteremtését. Az egyesület tagjai művészek és néhány művészeti szakember, az elnök Maurer Dóra festőművész. A pozsonyi bemutatkozó tárlaton az OSAS Művészeti Egyesület alapító-, rendes- és tiszteletbeli művész tagjai szerepelnek: Bálványos Levente, Benedek Barna, Bob Bonies, Gáyor Tibor, Hans-Jörg Glattfelder, Haász István, Haász Katalin, Harasztÿ István, Hetey Katalin, Viktor Hulík, Jovánovics Tamás, Kelle Antal, Konok Tamás, Kóródi Zsuzsanna, Maurer Dóra, Manfred Mohr, Megyik János, Mengyán András, Molnár Vera, Nagy Barbara, Nádler István, Nemes Judit, Szíj Kamilla és Wolsky András. A tárlat, melynek kurátora N. Mészáros Júlia művészettörténész, július 29-ig tekinthető meg.

Este 19.00-tól pedig már a színházé a főszerep, hiszen a P.O. Hviezdoslav Színházban Ray Cooney: A miniszter félrelép című színházi előadást láthatják az érdeklődők a Bánfalvy Stúdió előadásában. Szereplők: Gesztesi Károly, Harmath Imre, Schlanger András, Kiss Ramóna, Urmai Gábor, Beleznay Endre, Száraz Dénes, Bánfalvy Ágnes, Gregor Bernadett.

Richard Willey, a kormány egyik sikeres, fiatal minisztere gáláns kalandra készül az ellenzéki frakció titkárnőjével (Jane) egy patinás hotelben. Az este azonban nem kezdődik a legjobban, hiszen a szobába belépve, azonnal találnak egy „hullát” az ablakban. Richard végül segítségül hívja parlamenti titkárát, Geroge Pidgen-t, így már hárman próbálják megoldani ezt a rendkívüli helyzetet… Ráadásul az éjszaka még mindig tartogat meglepetéseket!

Az előadás díjtalan, de előzetes regisztrációhoz kötött: 02/5244 2961.

Gyermekprogram, visegrádi együttműködés, üzleti fórum és balett

Június 7-én 10.00 órától Aranyszamár Színház: Az állatok nyelvén tudó juhász című gyermekműsorral kedveskedik a gyermekeknek az Aranyszamár Színház. Az előadásra a Pozsonyi Magyar Intézetben kerül sor és jó szórakozás garantált, hiszen népmese alapján íródott vásári bábjátékot láthatnak legkisebbek, sok-sok élőzenével, humorral. A mese a gyerekek fantáziáját is megmozgatja – milyen lenne, ha értenénk az állatok nyelvét…

Délután 14.00–16.30 között A V4 országok együttműködésének múltja, jelene és jövője címmel, a a visegrádi együttműködésről szerveznek szimpóziumot és kiállítást Magyarország Nagykövetségének dísztermében. A magyar V4-es elnökség eredményeit és a szlovák V4-es elnökség céljait ismertető előadásokat a visegrádi országok szakértőinek panelbeszélgetése követi. Kísérőrendezvényként pedig Visegrád 1335–1991–2017 – Képek egy közép-európai együttműködés történetéből címmel kiállítást is láthatnak a résztvevők.

A Magyar Művészeti Akadémia tíz tablóból álló magyar-angol nyelvű roll-up kiállítása fontos szerepet vállal a visegrádi együttműködés népszerűsítésében, a történeti korokon átívelő Visegrádi együttműködés történetének bemutatásán keresztül. A kiállítás a korábban már bemutatott anyag kibővített változata; kurátora Gróf Péter muzeológus; a fotókat Gróf Péter, Patkó Zsuzsanna és Varga György válogatta.

Fotó:  Több mint szomszéd facebook oldala

Délután 14.00 órától hungarikumok kóstoltatással egybekötött bemutatójával zártkörű magyar-szlovák üzleti fórumot tartanak Magyarország Nagykövetségének épületében, a Nyerges utca 3. (Sedlárska ul. 3), melynek szervezője a Nagykövetség Üzleti Központja.

Este 19.00 órakor a Magyar Nemzeti Balett Bartók TáncTriptichonjával kápráztatja el a nézőket. A balettelőadásra a Szlovák Nemzeti Színház új épületében a Magyar Állami Operaház Zenekarának kíséretében, Kovács János karmester vezénylete alatt kerül sor. Az előadás A fából faragott királyfi, A csodálatos mandarin, valamint a Táncszvit részekből áll és az Eurokontext Fesztivál keretében, a Szlovák Nemzeti Színház főszervezésében kerül rá sor.

Bartók Béla: A fából faragott királyfi című művének 100. évfordulója alkalmából Frenák Pál, a kortárs tánc világhírű koreográfusa, teljesen új alkotásban állította színpadra a művet, mely táncelőadása a Compagnie Pal Frenak kortárs táncosai és a Magyar Nemzeti Balett együttesének közös produkciója. A koreográfiát Bartók TáncTriptichon című est keretében láthatják, melyben az új előadás mellett Seregi László A csodálatos mandarin-ra készített koreográfiájának felújítását, valamint a néptánc és a balett technikáit ötvöző Táncszvit-koreográfiát tekinthetnek meg Juhász Zsolttól. Bartók népzenei ihletettségű művét a Duna Művészegyüttes és a Magyar Nemzeti Balett művészei közösen keltik életre. A Bartók TáncTriptichon tehát nem csupán az előadott művek, hanem a felvonultatott tánctechnikák tekintetében is hordozza a hármas számot. Az est különleges élményt ígér minden táncművészet iránt érdeklődő nézőnknek.

Jegyelővétel: SND, Pribinova 17., tel.:  02/204 72 299, 02/204 72 298

A balettelőadással egyidőben, 19.00-tól a Hviezdoslav téren a soproni FLÖRT BAND zenekar ad szabadtéri koncertet.

Június 7-10 között a gasztronómiai fesztiválon magyar ételek és italok bőséges kínálatából választhatnak az érdeklődők a pozsonyi Sétatéren.

A magyar kulturális hét további programjairól fokozatosan tájékoztatjuk portálunk olvasóit, de bővebb információk a www.facebook.com/sused címen is elérhetők. 

Több mint szomszéd- Magyar Kulturális hét, Pozsony
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.