2018. október 21., 15:20

Öröm és vidámság a jubiláló Egressy Béni Színjátszó Fesztiválon

Véget ért a XX. Egressy Béni Országos Színjátszó Fesztivál. A Szepsiben és Buzitán megrendezett jubileumi rendezvényen tarolt a diószegi Hahota Színjátszó Csoport, amely a fesztivál fődíja mellett a legjobb férfi és női alakításért, valamint a legjobb színpadképért és jelmezekért járó díjat is elnyerte. Pásztó András, a zsűri elnöke szerint két szóval lehetne összefoglalni a fesztivált, ezek az öröm és a vidámság, mert ez sugárzott a színpadról.

img_0544.jpg
Galéria
+7 kép a galériában
Fotó: Fábián Gergő

A fesztivál ünnepélyes eredményhirdetésén Mihályi Molnár László, a Csemadok Kassa-környéke Területi Választmányának alelnöke úgy fogalmazott, a színház deszkái vonzóak, csábítóak, de fontos, hogy a szereplés egy belső építkezéssel is együtt járjon.

„Remélem, ez a három nap a csoportok, a szereplők számára egy belső építkezés is volt, azért, hogy meg tudják becsülni, amit eddig kaptak a csoportban, a rendezőjüktől, a darabtól, közösségüktől” – mondta. Hozzátette, a szereplők többsége még meg sem született, amikor ez a fesztivál elkezdődött. „Ezt azt mutatja, hogy van jövőnk” – hangsúlyozta. Igazat adott Shakespeare-nek abban, hogy színház az egész világ.

Fotó:  Fábián Gergő

„Nekünk meg kell találnunk benne a helyünket. Fontos, hogy azt a szerepet játsszuk, amit kaptunk, ne akarjunk mások lenni, de minél inkább erényeinkre építve, gyengeségeinket, hiányosságainkat minél jobban megnyesegetve, együttműködve legyünk azok, amik. Minél kisebb egy közösség vagy népesség, annál inkább a minőség útjára kényszerül. Köszönet mindenkinek, aki az elmúlt napokban ehhez hozzásegített” – fogalmazott.

Mohňanský József, Buzita polgármestere arról beszélt, igyekeztek jó házigazdák lenni, s ígéretet tett, a jövőben még jobbak lesznek. Egyúttal elismerését fejezte ki a résztvevőnek. „Csak egy nagy szimbolikus kalapemelést tudok tenni irántatok, akik a mai rohanó világban rendszeresen összejöttök, hogy azt, amit bemutattatok, ilyen színvonalon, ilyen elánnal, ilyen szívből jövő, a magyar kultúra iránti szeretettel mutassátok be nekünk” – mondta.

A fesztivál két szóban: öröm és vidámság

A Pásztó András, Havasi Péter és Juhász Dósa János összetételű zsűri a három nap alatt 11 versenyelőadást tekintett meg. Pásztó András kiemelte, az értékelések során megállapították, hogy a fesztivál ösztönzően hat a felvidéki magyar amatőr színjátszás művelőire, aminek az eredményét nemcsak a mostani, hanem az előző fesztiválokon is látni lehetett. Hozzátette, az idei rendezvény nagyon színes volt, több tekintetben is, akár műfaji, akár a színészek életkorának szempontjából vizsgáljuk.

Fotó:  Fábián Gergő

„Ha két szót akarnék mondani a fesztivál összefoglalására, az egyik az öröm, a másik a vidámság lenne. A legtöbb produkcióból ez a két dolog sugárzott le a színpadról, sugárzott a nézőkre” – fogalmazott.

A díjazottak

A fesztivál fődíját a Hahota Színjátszó Csoport (Diószeg) kapta. A nívódíjat a KGSzT (Kassa) és a Vár-lak (Torna) vihette haza. A legjobb rendezés díját Karika Tibor (Vezekényi Görbetükör), a legjobb férfi alakítás díját Katona Péter (Hahota Színjátszó Csoport, Diószeg), a legjobb női alakítás díját pedig Srejner Melinda (Hahota Színjátszó Csoport, Diószeg) kapta.

 A zsűri különdíjában a Garamvölgyi Színpad (Léva), a legígéretesebb tehetség díjában pedig Lóci Dávid (Bulibicska, Felsőszeli) részesült. A Csemadok Kassa-környéke Területi Választmányának díját Horňák Lili (KGSzT, Kassa), a Lakoma szerkesztőségének díját és Buzita község polgármesterének díját a Cserépszín Hagyományőrző Csoport (Makranc), Szepsi város polgármesterének díját a Csécsi Éneklő- és Hagyományőrző Csoport kapta.

A Csemadok Szepsi Alapszervezete díját a drámapedagógiai munkáért Csorba Istvánnak (NEFISZ, Nemesócsa; Fesztysek, Ógyalla), a Csemadok Buzitai Alapszervezete díját a kísérletező drámapedagógiáért Takács Tímeának (Novus Ortus, Dunaszerdahely) ítélték.

Fotó:  Fábián Gergő

A Szepsi Városi Művelődési Központ díját a legjobb színpadképért és jelmezekért a Hahota Színjátszó Csoport (Diószeg) vihette haza. Színészi alakításdíjat kapott Komjáti Attila (Vár-lak, Torna), Halász Erzsébet (Garamvölgyi Színpad, Léva) és Scheffer Ádám (Garamvölgyi Színpad, Léva).

A fesztivál közösséget nevel

Az emléklapok és a díjat átadását követően Csoltkó Jenő, a Csemadok Kassa-környéke Területi Választmányának elnöke köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett a rendezvényen vagy hozzájárult annak zökkenőmentes lezajlásához.

„A fesztivál közösséget nevel. Felemelő, hogy ennyi fiatalt érdekel a magyar nyelv, művészet, kultúra. Az ember boldogan tekint a jövőbe, ha látja ezt a sok fiatal tehetséget” – húzta alá. Egyúttal – mint a Csemadok Országos Tanácsának tagja –, meghirdette a jövő évi, XXI. Egressy Béni Országos Színjátszó Fesztivált. „Találkozunk jövőre Szepsiben és Buzitán” – mondta.

img_0544.jpg
Galéria
+7 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.