2024. május 21., 19:50

Megnyitották Meseváros kapuját - KÉPEKKEL

Dunaszerdahelyen, a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ előtti téren az ünnepélyes megnyitóval a kora délelőtti órákban megkezdődött a gyermekszínjátszók és bábosok seregszemléje, a 48. Duna Menti Tavasz.

48.-duna-menti-tavasz-10
Galéria
+18 kép a galériában
48. Duna Menti Tavasz
Fotó: Lacza Gergely

A seregszemlét a Csemadok Országos Tanácsa megbízásából a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet a társrendezőkkel (Csemadok Dunaszerdahelyi Területi Választmánya, Dunaszerdahely Város Önkormányzata, Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ) közösen szervezi meg.

48.-duna-menti-tavasz-02
48. Duna Menti Tavasz
Fotó:  Lacza Gergely

Hangulatcsinálónak a helyi Kis Csallóközi Néptánccsoport adott ízelítőt műsorából, majd az esemény házigazdája, Kaszás Kornél színpadra szólította Hájos Zoltánt, Dunaszerdahely polgármesterét, aki köszöntötte a megjelenteket és kifejtette, hogy ez a verseny nemcsak arról szól, hogy a csoportok hogyan képesek a tanultakat előadni, egymást és mindnyájunkat szórakoztatni, hanem arról is, hogy az anyanyelvünket, a kultúránkat, a hagyományainkat és a népszokásainkat hogyan tudjuk átadni a fiatal generációnak, amely remélhetőleg majd szintén átadja ezt a tudást és szellemi örökséget a gyermekeinek, erősítve közösségünket.

hajos-zoltan
Hájos Zoltán
Fotó:  Lacza Gergely

A polgármester ezután Bárdos Gyulának, a Csemadok országos elnökének adta a város kulcsát, aki, néhány jó tanács kíséretében, péntekig a gyermekekre „ruházta át”, képletesen rájuk bízva ezzel a város vezetését és Meseország kapujának őrzését.

48.-duna-menti-tavasz-05
48. Duna Menti Tavasz
Fotó:  Lacza Gergely

Bárdos beszédében kifejtette, hogy az idén 75 éves Csemadok elnökeként köszönt mindenkit és emlékeztetett arra, hogy lassan a Duna Menti Tavasz is ünnepelni fog, hiszen közeledik az 50. évforduló. Ennek apropóján köszöntötte azokat a jelenlévőket is, akik évekkel, évtizedekkel ezelőtt voltak a rendezvény szervezői, majd a szereplőkhöz szólt:

Mai változó világunkban azok az értékek, amelyeket ti, színjátszók, bábosok, de a versmondók, a táncosok, a hagyományok tisztelői képviseltek, megtartják közösségünket a következő időszakokban is. Erre nagy-nagy szükségünk van akkor, amikor az érték az valóban érték kell, hogy maradjon”,

emelte ki a Csemadok elnöke.

bardos-gyula
Bárdos Gyula
Fotó:  Lacza Gergely

Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke gyermekkorában szereplője volt a Duna Menti Tavasznak, így teljesen át tudja élni, hogy mit érezhetnek most azok, akik a fellépésükre várnak. Külön köszöntötte a legmesszebbről, Királyhelmecről és Kisgéresről érkezőket; ha ők nem lennének itt, akkor nem lenne ilyen színes ez a fesztivál. Ezt annak apropóján is mondta, hogy annak idején, gyerekkorában, szereplőként döbbent rá arra először, hogy több száz kilométerre Dunaszerdahelytől is élnek szlovákiai magyarok, akik lényegében nem sokban különböznek tőlük.

berenyi-jozsef
Berényi József
Fotó:  Lacza Gergely
Akkor szembesültem azzal, hogy milyen nagy távolságból érkeznek ide hasonló gyerekek, akik magyarul beszélnek, hogy több száz kilométerre is laknak magyarok. Ez a fesztivál tehát arra is jó, hogy a résztvevők megtapasztalhatják, a Csallóközön és Mátyusföldön kívül élnek magyarok, az ottaniak pedig az itteniekkel ismerkedhetnek, és megtapasztalhatják azt, hogy meg fogják érteni egymást, mert azonos a nyelv és azonos a kultúra”,

emelte ki Berényi, majd a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet nevében Takács Ottó igazgató és Sátor Zoltán, a Csemadok Dunaszerdahelyi Területi Választmányának elnöke, továbbá a Harkácsi Pimpó Bábcsoport tagjai helyezték el az emlékezés virágait.

48.-duna-menti-tavasz-06
48. Duna Menti Tavasz
Fotó:  Lacza Gergely

Ezután Borsi Ferenc és az Óbudai Népzenei Iskola növendékei adtak ízelítőt műsorukból, majd a kultúrház épületében megkezdődött a bábcsoportok seregszemléje.

borsi-ferenc-es-az-obudai-nepzenei-iskola-novendekei
Borsi Ferenc és az Óbudai Népzenei Iskola növendékei
Fotó:  Lacza Gergely

Szerdán és csütörtökön a színjátszók műsoraival és a szerkesztett játékok előadásaival folytatódik a seregszemle, míg pénteken délelőtt a Kuttyomfitty Társulat Háry, a 70kedő obsitos című előadása után kerül sor a produkciók kiértékelésére.

48.-duna-menti-tavasz-09
48. Duna Menti Tavasz
Fotó:  Lacza Gergely

Délután 14 órától minden nap a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának tagjai dedikálják gyermek- és ifjúsági könyveiket a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ épülete előtt, továbbá lufibohóc, arcfestő és kísérő programok (korongozás, agyagozás, légvár) várják a gyerekeket.

48.-duna-menti-tavasz-01
Galéria
+18 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.