2020. január 24., 09:28

Megnyílt a Márai Sándor Emlékkiállítás múzeumpedagógiai részlege

Átadták a kassai Márai Sándor Emlékkiállítás múzeumpedagógiai részlegét, amely elsősorban általános- és középiskolás diákok számára alakítottak ki, akik fából készült játékok segítségével fejleszthetik képességeiket, memóriájukat és bővíthetik ismereteiket.

Galéria
+17 kép a galériában
Fotó: Fábián Gergely

A múzeumpedagógiai helyiségeket a Mészáros utca 35. szám alatt található Márai Sándor Emlékkiállítás megnyitásának csaknem napra pontosan egyéves évfordulóján adták át. A kiállításnak egy év alatt 5187 látogatója volt, akik a világ 30 országából érkeztek.

A múzeumpedagógiai részleget Juhász Barbara, az emlékkiállítás kultúrmenedzsere mutatta be. Mint elmondta, egy évvel ezelőtt, az átadót követően tudatosították, hogy hatalmas munka áll még előttük, ha közeledni akarnak a XXI. századi múzeumi standardokhoz, ahogy azt is, hogy adósai maradtak a legfiatalabb generációnak. Feltett szándékuk volt, hogy a kiállítást múzeumpedagógiai eszközökkel bővítsék, ami most sikerült.  

A 25 éves szakmai múlttal és gyakorlattal rendelkező Patkós Stúdió jóvoltából a Márai Sándor Emlékkiállítást most különböző fából készült, oktató jellegű játékokkal, képregénnyel, memóriajátékkal, satírozópanelekkel, képkiforgatóval, kockákkal és mágneses táblával egészítették ki, hogy ezzel fejlesszék általános- és középiskolás látogatóik motorikus képességeit, memóriáját, megfigyelőképességét és logikus gondolkodását.

A játékok anyagukban és kivitelezésükben is tiszteletben tartják a hely történelmi méltóságát és hitelességét, és játékos formában közvetítenek információkat és érdekességeket az író életéről a látogatók számára.

Juhász Barbara hozzátette, a fajátékok által kivonják a fiatal generációkat a technika, a digitalitás világából.

Megteremtettük annak a lehetőségét, hogy játékos formában, sőt, szinte mesés formában ismerkedhessenek meg érdekes történetekkel Márai életéből”

– magyarázta.

A jövőnek szól

Duncsák Mária, a Csemadok Kassai Városi Választmánya alelnöke

a kassai magyar kultúra történetében korszakalkotó eseménynek nevezte az emlékkiállítás létrejöttét.

Mint mondta, mindehhez rengeteg erőfeszítésre és jó szándékra volt szükség. Egy év elteltével pedig újabb fontos elemmel bővült a kiállítást.

Rigó Konrád kulturális államtitkár szerint a múzeumpedagógiai részleg a diákokon keresztül egyértelműen a jövőnek szól. Úgy fogalmazott, a magyar kultúra napja alkalmából újra hangsúlyozni kell a kultúra és a művészet kritikus erejét, ugyanis a Márai-féle polgári keret soha nem tűrte el a szabadság, illetve a vélemény szabadságának korlátozását, az emberi egyéniség háttérbe szorítását, legyen ennek oka akár a diktatúra, akár a fogyasztói társadalom.

Az egyéniséghez való ragaszkodás, az ember sokszínűségének hangsúlyozása teszi őt számunkra és a fiatalabb nemzedék számára is, ma is követhetővé”

– mondta Rigó.

Jarábik Gabriella, a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma igazgatója szerint a látogatókat csak úgy lehet visszacsalogatni egy-egy kiállításra, ha évről évre valami újat kínálnak nekik. „Ezt követtük itt, a Márai-kiállítás esetében is. Remélem, hogy jövőre megint meglephetjük a kassaiakat és az idelátogatókat valami újjal” – mondta, s fontosnak nevezte, hogy minden kiállítás rendelkezzen múzeumpedagógiai résszel.

Megvásárolták Grosschmid Géza emlékkönyvét

Ötvös Anna, a kiállítás kurátora elmondta,

rövidesen ismét bővül a kiállítás anyaga, ugyanis egy budapesti aukción sikerült megvásárolniuk Márai Sándor édesapjának, Grosschmid Gézának az emlékkönyvét. A 130 éves könyvecskét valószínűleg Márai húga, Grosschmid Katalin őrizte egész életében, és 2018 végén több dokumentummal együtt felbukkant egy aukción.

Grosschmid Géza 1888 és 1893 között íratott bele emléksorokat, az első bejegyzés édesanyjától származik. Összesen 24 bejegyzés található benne, 21 magyarul és három németül. Érdekesség, hogy Grosschmid Géza későbbi felesége, Ratkovszky Margit is írt bele egy mondatot – fejtette ki Ötvös Anna hozzátéve, az emlékkönyvet restaurálták, és fakszimile kiadvány is készült belőle.

Galéria
+17 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.