2019. augusztus 24., 15:36

Megnyílt a MAMSzE és elődszervezetei jubileumi tárlata

Harminc év a szlovákiai magyar képzőművészetből – a CsMKT, SzMKT és MAMSzE korszakából címmel nyílt meg augusztus 23-án a komáromi Limes Galériában a Magyar Alkotó Művészek Szlovákiai Egyesülete és elődszervezetei tagjainak 30 évnyi terméséből ízelítőt nyújtó, jubileumi kiállítás. A Balla Rita művészettörténész-tárlatkurátor által összeállított anyagban 65 művész - jelenlegi és korábbi tag 127 alkotása kapott helyet.

MAMSzE-s
Galéria
+9 kép a galériában
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Az 1989-es bársonyos forradalom után kezdeti törekvések mutatkoztak a szlovákiai magyar művészek szervezetbe való tömörülésére. 1990-ben alakult meg a Csehszlovákiai Magyar Képzőművészek Társasága, a CsMKT, amely első elnökévé Nagy János szobrászművészt választotta meg a tagság. A csoportosulás 1993-tól, Csehszlovákia kettéválását követően Szlovákiai Magyar Képzőművészek Társaságaként (SzMKT) működött tovább.

Majd 2014-ben, Kopócs Tibor régi-új elnök reformlépéseit is hangsúlyozva, névváltozásra került sor, s azóta Magyar Alkotó Művészek Szlovákiai Egyesületeként (MAMSzE) tevékenykedik. A jeles komáromi festőművész 2018 októberében végérvényesen átadta a stafétabotot M. Kiss Márta, kisfaludi festőművésznek, aki jelenleg is a mihályfai Kovács Csonga Anikó grafikus-festőművésszel és a komáromi Csémy Olivér műépítésszel együtt vezeti azt.

Az egyesület eddigi tevékenységének kicsúcsosodása a Limes Galéria hajójában és Dúdor István-termében szeptember 15-ig látható, nívós kiállítás. A péntek esti megnyitó ünnepségen Farkas Veronika művészettörténész-galériaigazgató üdvözlő szavai után M. Kiss Márta elnök köszönetet mondott az eddigi elnökök, aktív tagok és támogatók eddigi közreműködéséért. Majd a jelenlevők egyperces csenddel emlékeztek e társaságok időközben elhunyt tagjaira: Almási Róbertre, Barta Gyulára, Fodor Katalinra, Janiga Józsefre, Löffler Bélára és Nagy Józsefre, a jelenlevő tagokat pedig az elnök név szerint bemutatta. A műsorban közreműködött az ógyallai Bellő zenekar és Korpás Réka népdalénekes.

Balla Rita tárlatkurátor a magyar, szlovák és angol nyelvű jubileumi katalógusban így fogalmazott: „Talán sokuknak fájón úgy tűnhet: egy korszakot zárnak le, az elmúlt 30 évet, de én úgy fogalmaznék: most egy másik korszakot nyitnak meg. Még nincs neve az új stílusirányzatnak. De az újak már tudják: 2019. augusztus 23-a lesz a dátum, a jubileumi kiállítás napja, melyet a művészettörténészek elsőként jegyeznek fel, mint a szlovákiai magyar művészettörténet következő nagy és meghatározó fordulópontját“. A színes képekkel gazdagon illusztrált könyvecskében megtalálhatók az egyesületi tagok életrajzi adatai és elérhetőségei is.

A hazai magyar alkotóink három évtizednyi történetét pedig kollégánk, Lacza Tihamér egy könyvben foglalja majd össze. Pályázati pénzekből, remélhetőleg 2020 első negyedében jelenik meg a tervezett jubileumi kötet. Addig is a Magyar 7 hetilap augusztus 27-i számában megjelenő Kopócs Tibor festőművésszel, az SzMKT és a MAMSzE volt elnökével készített beszélgetésünkből további részleteket is megtudhatnak e három csoportosulás történetéről, céljairól és eredményeiről.

Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

MAMSzE-s
Galéria
+9 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.