2018. július 4., 11:53

Mától egészen vasárnapig várja az érdeklődőket a VI. Martosi Szabadegyetem

A sokak számára jól ismert helyszínen, a Martosi Rendezvényliget és Népfőiskola területén a Via Nova Ifjúsági Csoport a Selye János Egyetem Hallgatói Önkormányzatával és több polgári társulással közösen szerdától öt napon át várja az érdeklődőket a VI. Martosi Szabadegyetemre.

201605111657100.MartFeszt05.jpg
Galéria
+6 kép a galériában

Szerkesztőségünk a saját sátrában zajló műsoraira, így fotóversenyre, szakmai fórumokra és olvasói játékra hívja a fesztiválozókat. 

A családokra és a fesztiválkavalkád megteremtésére fókuszálnak 

A résztvevőket az idén utoljára fogadja a tavaly megszokott látvány a ligetben, ahol a táborbontás után nagyszabású építkezés kezdődik. A szomszédos Esterházy Akadémia épületének termei azonban már végleges formát nyertek – tudtuk meg Gubík László akadémiaigazgatótól, a MartFeszt főszervezőjétől.

"Az idei célunk az, hogy belakjuk a közel 6 hektáros területet, ahol immár 15 helyszínen lesznek programok. Kínálatunk bővítése, színesítése végett ez évben a via novások és a hökösök mellé társszervezőként több, családi és ifjúsági rendezvényekkel foglalkozó szervezetet, polgári társulást vontunk be. „Az otthon itt van“ jelmondatunkkal összhangban most elsősorban a családok megszólítására fókuszálunk, s az igazi fesztiválkavalkád megteremtése a célunk" – mondta el portálunknak Gubík László.

Az utóbbi hetekben a megszokottnál sokkal többen jelentkeztek önkéntes segítőnek. Bár már tavaly is közel tízezren fordultak meg a MartFeszten, előfordulhat, hogy az idén még többen lesznek. Elsősorban a szombati Omega-mega-koncert miatt rekord számú belépőjegy fogyott el elővételben.

Mivel sokan csak néhány kiválasztott műsorra ruccannak ki Martosra, az idén is hozzávetőleg 200 sátor felállítása várható. Míg az előző évben a „selyés“ egyetemisták, most a Nyitrán tanuló társaik élvezhetik ingyenesen a műsorokat. A martosiak ezt ez évben is jelképes egy euróért tehetik meg. 

Vitaműsorok, előadások jeles hazai és magyarországi személyiségekkel 

Az Esterházy Akadémia égisze alatt induló Esterházy Kaszinó keretében közéleti előadások, vitafórumok zajlanak majd. Bár a teljes fesztiválprogram megtalálható a www.martosiszabadegyetem.sk honlapon, mégis kiragadunk párat a kínálatból, amelyre a bőség zavara jellemző.

Szerdán a Mátyás király-emlékév kapcsán nyílik meg a Mátyás Corvinái és a Kitelepítések 70 című kiállítás. A Kisebbségi Jogvédő Intézet fóruma Csóti György igazgató és Duray Miklós, a Minority SafePack kisebbségi polgári kezdeményezésről szóló pedig Vincze Lóránt FUEN-elnök, Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke és Tárnok Balázs felvidéki jogász részvételével zajlik. A hagyományos fővédnöki fórumon Kövér László házelnök, Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár, Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet igazgatója és Menyhárt József MKP-elnök lesz jelen.

Fotó:  Czibula Csaba

A csütörtöki jeles fórumozók közül megemlítendő Schiffer András és Huth Gergely (ECHO TV), továbbá Eperjes Károly színművész, Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő és Németh Szilárd honvédelmi miniszterhelyettes.

Pénteken a focié lesz a főszerep. Ezért kívánatos Németh Krisztián, a DAC Futballakadémia igazgatójának és a Komáromi Football Club több vezetőségi tagjának a jelenléte. A Troll Foci adminisztrátoraival tartandó közönségtalálkozó már a másnap zajló VII. Felvidéki Labdarúgó-bajnokság nyitánya lesz. Az idei versenybe rekord számú, azaz 45 focicsapat jelentkezett be. Közelednek az európai parlamenti választások, ezért Európa jövőjéről beszélget majd Csáky Pál, az MKP EP-képviselője kollégájával, Schöpflin György professzorral. 

Kihagyhatatlan a nemzetpolitikai fórum és az aktuális focivébé 

Óriáskivetítőn lesznek láthatók a focivébé csatái is. Egy kerekasztal-beszélgetésen a családi vállalkozások témaköre kerül terítékre. Lezsák Sándor, a Lakitelek Népfőiskola igazgatója is ott lesz a MartFeszten. A pártelnökök hagyományos nemzetpolitikai fórumát Németh Zsolt vitavezető, a Parlament külügyi bizottságának elnöke, valamint Menyhárt József mellett Kelemen Hunor (RMDSZ), Pásztor István (VMSZ), Brenzovics László (KMKSZ) részvételével tartják. Egy eszmecserén Nagyszombat megye elnökével és alelnökével, Jozef Viskupičcsal és Berényi Józseffel is lehet találkozni.

Vasárnap a magyar eredetű teqball sportágról az alapítók árulnak el részleteket. Talmácsi Gábor motorversenyző világbajnoknak egy közönségtalálkozón lehet kérdéseket feltenni. A magyar alapítású pálos rend motoros szerzetesekből álló csoportja pedig szabadtéri misét tart a martlakóknak.

Omega-megakoncert, Kovács Kata Zsófia-emléktúra és több újdonság 

Helyszűke miatt nem részletezhető a zenei kínálat, amelyben népszerű magyarországi bandákból és lemezlovasokból sem lesz hiány. Szombaton 21 órától a rendszerváltás óta először koncertezik a Komáromi járásban a legendás Omega együttes, de az idén sem lehet fesztivál a Tankcsapda és az Ismerős Arcok nélkül...

Martost, a halászfalut többféle módon is megismerhetjük. A népművészeti műsorblokkban a Pósfa zenekar és a Szőttes Kamaraegyüttes is fellép. Kerékpáros emléktúrát rendeznek a két évvel korábbi fesztiválon elhunyt Kovács Kata Zsófia karatebajnok tiszteletére. A Szlovákiai Magyar Fiatal Vállalkozók Szövetsége pedig  ifjú vállalkozók részvételével Kárpát-medencei klubtalálkozót tart.

A MartFesztről sem hiányozhat az Ahogy esik, úgy puffan című színészi improvizációs játék. A Barátok közt filmsorozatból is ismert Gubík Ági és Szőke Zoltán színművésszel közönségtalálkozón beszélgethetünk. A Via Nova Ki a vagány a vidéken című versenyének győztesei pedig bemutatót tartanak.

Az újdonságnak számító Borok utcája borházaiban 5 jeles pincészet nyelvoldó nedűit kínálják, s a Mesterségek Utcájában is érdemes lesz körülnézni. A gyerekeket pedig várják a Pillike kézműves-szegletbe és játékudvarba is. A szervezők azt ígérik: vasárnap estig senki sem unatkozik.

201605111657100.MartFeszt05.jpg
Galéria
+6 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.