lapajánló 20
A jól végzett munka, az új etnikai centrum és a tévutak
Magyar7 - 20. száma
2018. június 23., 15:46

Márti színjátszói

A Napsugár Színjátszó Csoport és Márti Asszonyai Kisújfalu azon két társulata, akik mindig jókedvre derítenek, sőt harsány hahotára fakasztanak. Mindkét csoport tegnap, a falunap előestéjén mutatkozott be új darabbal és óriási sikerrel.

marti-1-bokor.jpg
Galéria
+6 kép a galériában
Szabó Mártával a csoportok vezetőjével  az előadás után beszélgetek.

Elmondja, Down szindrómás kislánya révén került kapcsolatba a színjátszással, mert Viki nagyon szeretett szerepelni. Az akkor még négytagú család bibliai történeteket dolgozott fel, amelyeket a templomban vagy  egyéb rendezvényeken adtak elő.  Jókai Színházból ismert barátnője ekkortájt adta a kezébe a Sári bírót.

"Kinéztem a falubelieket, ki melyik szerepre felelne meg, összegyűltünk és 2002-ben megalakultunk Napsugár néven. Mostanság 10 - 15-en vagyunk, attól függően, mikor mennyi szereplőre van szükség.  Legutóbb betanult darabunk, amivel most léptünk a közönség elé, Kéri Ferenc népi tragikomédiája a Ganédomb.  Hogy sokan eljöttek nem meglepő, hiszen előadásain mindig megtöltik a színházi székeket vagy a lelátók padjait" - meséli Márti.

Egyszerre több darab is van a színjátszók repertoárjában, hiszen gyakorta hívják őket a környékbeli rendezvényekre.  Aszerint választanak közülük, hogy mire van igény, hiszen van disznótoros, szüreti, aratási és még sokféle színdarabjuk.

"Számunkra csak egy kitétel van, a darabnak humorosnak kell lennie.  Van az életben szomorú dráma elég, mi nevettetve, jókedvre derítve akarunk szórakoztatni. Csoportunk  nagy része ötvenesekből áll, de nem okoz gondot eljátszani az ártatlan leánykát vagy a nyalka legényt. Mi találjuk meg a darabhoz a zenét, a ruhákat, mi tervezzük meg a díszleteket. Nem szégyelljük, ha bakizunk, improvizálunk, mi is élvezzük az előadást a közönséggel együtt, ebben is áll kis társulatunk sikere" - emeli ki a csoport vezető.

Vidám, jókedvű asszonyok

Márti úgy két éve került a helyi nappali foglalkoztató élére.  Az odajáró asszonyoknak  addig is volt énekkaruk és további fellépéseket szerettek volna. "Az én énektudásom gyenge, ezért próbáltam nekik valami  áthidaló megoldást keresni - összekapcsolni az éneket a színjátszással. Valami vidámat, mert jókedvű asszonyok" - mosolyog Márti.

Sikerült is számukra megtalálni a megfelelő  'műfajt" , ahol az ének mellett produkálhatták is magukat a színpadon. Tavaly már vastaps kísérte a fellépésüket. Nevünk nem volt, mindenki csak Márti asszonyaiként emlegette őket, ezért most már hivatalosan is ők Márti Asszonyai. "Az a csodálatos, hogy ki nem maradna a produkcióból egyetlen foglalkoztatóba járó asszony sem. Két bottal is felmennek a színpadra, van, aki a nézőtér első sorából kapcsolódik az előadáshoz, és ez számomra nagyon inspriráló - sorolja a vezető.

Márti Asszonyai
Márti Asszonyai

Vidám történetekben sincs hiány  a csoportok háza táján. "Mindig ragaszkodom hozzá, alkoholt nem viszünk a színpadra. Egyszer azonban mégis megtréfáltam a Napsugár csoportot, erős pálinkára cseréltem az asztalra tett vizes üveget. A reakcióra én se számítottam, jót belehúzva, prüszköltek, köhögtek a könnyük folyt, a közönség pedig kacagott, milyen élethűen eljátszották a színészek, hogy erős pálinkát ittak" - ragadott ki egy történetet a csoportvezető a számtalan vidám eset közül.

Szabó Márta a Napsugár Színjátszócsoport vezetője,  Döme a csendőr szerepében Csontos Ignác, Terka a család lánya - Varga Jolán, Pista a családhoz szegődött béres  - Cséplő András, Bözsi  a gazda felesége- Szabóné Udvardi Icu, Jóska gazda - Varga János, T
Szabó Márta a Napsugár Színjátszócsoport vezetője, Döme a csendőr szerepében Csontos Ignác, Terka a család lánya - Varga Jolán, Pista a családhoz szegődött béres - Cséplő András, Bözsi a gazda felesége- Szabóné Udvardi Icu, Jóska gazda - Varga János, T

 

marti-1-bokor.jpg
Galéria
+6 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.