2022. október 19., 17:24

Marilyn Monroe szemével látni és szenvedni

Szeptember végén debütált a Netflixen a Marilyn Monroe életéről szóló Szöszi című film. A közel 3 órás produkció egy merész vállalás, pazar színészi alakításokkal, meghökkentő vizuális megoldásokkal és egy kihagyott ziccerrel.

szöszi
Fotó: Netflix

Nem könnyű állást foglalni a Szöszi kapcsán, amely a nézőket és a kritikusokat is egyaránt megosztotta. A film premierjét a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon tartották, ahol Ana de Armas (Tőrbe ejtve, Mélyvíz, A szürke ember) könnyek közt fogadta a közönség tapsát, amit minden tekintetben kiérdemelt. A kubai származású színésznő túlzás nélkül lélegzetelállító alakítást nyújtott Marilyn Monroe szerepében. Nemcsak a buta szöszit láttuk a képernyőn, hanem egy vívódó, erősen traumatizált nőt, akit a környezete gyermekkora óta kihasznált, s aki mindvégig csak egy dologra vágyott: hogy találkozhasson édesapjával, aki még születése előtt hagyta el őt és mentálisan beteg anyját.

A film és Andrew Dominik rendező koncepciója mégis megfojtotta és nem hagyta kibontakozni az imént említett vonalat. A Szöszi vezérmotívuma az „áldozati bárány” szerepe, s Marilyn Monroe-t így vagy úgy, de szinte minden útjába kerülő férfi bántalmazza és kihasználja.

S bár a Szöszit fiktív elemeket is tartalmazó életrajzi filmként harangozták be, valójában egy fikciót látunk, életrajzi elemekkel tűzdelve.

 

Ez persze nem véletlen, mivel a Szöszi Joyce Carol Oates azonos című regényének adaptációja, amely kimondottan fiktív életrajzi portréként hivatkozik magára. A regény Marilyn Monroe életének újszerű bemutatására vállalkozik, a szexszimbólum szemszögén keresztül, a szenvedéseire helyezve a hangsúlyt. Andrew Dominik pedig nem pusztán követi ezt a fajta megközelítést, de behozza a képbe saját rendezői koncepcióját, amely a film narrációjára és vizuális világára is hatással van.

A Szöszi egy jó film!

A Szöszi egy közel 3 órás, művészfilmes megoldásokkal dolgozó portréfilm, tele gyönyörű képekkel, parádés operatőri munkával, s persze lehengerlő színészi alakításokkal. Marilyn Monroe első, 16 évesen köttetett házassága nem szerepel a filmben, hiszen ekkor még a szőke szexszimbólum alteregó sem létezett.

A Szöszi bemutatja Norma Jeane Mortenson erősen traumatizált gyerekkorát, s hogy miként élte meg mentálisan beteg édesanyja kitöréseit. Utána betekintést nyerünk az akkor már Marilyn Monroe néven futó modell életébe, aki első filmszerepeire pályázik. Hollywood pedig beszippantja őt és könyörtelenül kihasználja.

A rendezői koncepciót a vizuális megoldások erősítik: minden Marilyn Monroe körül forog, még a kamera is. Az ő belső érzelmei, vágyai, vívódásai és szenvedései kerülnek középpontba, olykor egészen meglepő vizuális ábrázolással (például a szexjelenetek vagy az abortusz esetében). A film nagyrészt a 4:3-as, klasszikusnak mondható képarányt használja, amely szűkíti a néző „látómezejét”, elősegítve ezzel azt, hogy végig Monroe maradjon fókuszban. Az pedig kimondottan a film előnyére válik, hogy a készítők felidézték és újrakreálták a híresebb fényképeket és felvételeket is.

A Szösziben Marilyn Monroe két későbbi házassága is terítékre kerül. Joe DiMaggio egykori baseball játékos szerepében Bobby Cannavale-t láthatjuk, míg a híres drámaírót, Arthur Millert az Oscar-díjas Adrien Brody (A zongorista) alakítja.

Érdekes látni Norma Jeane belső vívódását is önmaga és alteregója közt. Az egyik jelenetben Charlie Chaplin Jr. úgy fogalmaz: őt születése óta meghatározta apja státusza és jelentősége. Ellenben Norma Jeane-nek lehetősége van kitalálnia saját magát, mivel ő nem ismeri az apját.

A film első felében még úgy viszonyul az alteregóhoz, mint egy szerephez, amit Hollywood mellett ő maga is tudatosan épít. S amikor már az ötvenes évek közepén járunk, láthatjuk, hogy a Norma Jeane és Marilyn Monroe közti vonal egyre inkább elmosódik, s egy furcsa, tudathasadásos állapot áll be a színésznőben.

Aki kedveli az életrajzi témájú, lassabb folyású filmeket, szeret elmerülni az atmoszférában, s nem utolsó sorban nyitott az újszerű látásmódokra, annak tetszeni fog a Szöszi, s a hosszú játékidő sem okoz majd gondot.

A Szöszi nem jó film

A Szöszi legnagyobb hibája nem az, hogy túlontúl vontatott és zavaros a narráció, hanem az, hogy nem egy életrajzi film. Egy fikció, amely Joyce Carol Oates író és Andrew Dominik rendező elképzelésein alapszik. A fiktív elemek súlya és hatása miatt ráadásul még hiteltelen is, mert befolyásolják és félrevezetik a nézőt (akik feltehetően nem fognak utánanézni minden egyes jelenet és történés hitelességének).

A film szerint például Marilyn Monroe első terhessége egy édeshármasból következik, amit Charlie Chaplin Jr.-al és Edward G. Robinson Jr.-al folytatott. A hármas viszony aztán úgy ér véget, hogy a színésznő rajta kapja őket az ágyban – noha semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy ők ketten homoszexuálisak lettek volna. Ahogyan arra sem, hogy ők hárman valaha is viszonyt folytattak volna.

Az i-re a pontot azonban John F. Kennedy elnök jelenete teszi fel, aki gyakorlatilag megerőszakolja Marilyn Monroe-t, orális szexre kényszerítve őt.

A Marilyn Monroe és Kennedy elnök közti viszonyt a mai napig legendák övezik. Ismert az ominózus „Boldog születésnapot, Elnök úr” című dal, amit a színésznő Kennedy 45. születésnapi partiján adott elő az elnöknek. Különféle források szerint rövid ideig kapcsolatban is álltak egymással, ám Kennedy elnök kockázatosnak tartotta a viszonyt, így még a róluk készült képeket is szinte mind egy szálig megsemmisítették.

Marilyn Monroe később az elnök testvérével, Bobby Kennedyvel is viszonyba keveredett – s ezért gondolják azt sokan a mai napig, hogy Monroe halálát nem altató-túladagolás okozta, hanem a Kennedy-fivérek ölették meg őt.

Nos, mindezek tükrében a Szösziben ábrázolt jelenet nagyon is távol áll a valóságtól, egy torz és durva képet mutatva a színésznő és az elnök közötti kapcsolatról. Azt, hogy a film alapjául szolgáló regényben Joyce Carol Oates Monroe halálát a Kennedy-fivéreknek tulajdonítja, inkább nem kommentálnám.

Kihagyott ziccer

Annak ellenére, hogy a Szöszi célja bemutatni és Marilyn Monroe szemszögén át láttatni szenvedését és életének tragikus pillanatait, a film egyik kihagyott ziccere mindenképp az, hogy nem bontotta le a buta szöszi sztereotípiáját. S ezáltal tovább erősítette azt.

A Szösziben ábrázolt Marilyn Monroe kis túlzással a férfiak lábai előtt csúszik-mászik, miközben egyre csak traumák érik, tudva, hogy kihasználják őt. Ugyanakkor mindaz alapján, amit róla olvastam, állíthatom: Marilyn Monroe saját maga is tudatosan építette a buta szöszi sztereotípiát. Ennélfogva feltehetően nagyon is tisztában volt a férfiak, s Hollywood szándékaival.

Mindezt talán jobban szemlélteti Sarah Churchwell, Monroe egyik életrajzírója, aki egy interjúban így fogalmazott: „A legnagyobb tévhit, hogy buta volt. A második, hogy törékeny. A harmadik pedig, hogy nem tudott színészkedni. Messze volt attól, hogy buta legyen, bár nem kapott formális oktatást, és erre nagyon érzékeny volt. De valójában nagyon is okos volt – és nagyon kemény. Kellett is, hogy legyen mindkettő, hogy ha le akarta győzni az 50-es évek stúdiórendszerét.”

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.