2019. április 21., 09:03

Magyar háborús áldozatok Moldovában

Az 1945–48 között Moldovában elhunyt magyar hadifoglyoknak és polgári áldozatoknak állítottak az ország fővárosában, Chișinăuban (Кишинёв/Kisinyov) emlékművet, illetve temettek el közülük 381 katonát és civilt a Dnyeszteren túli Benderiben. 

Moldova_magyar emlékek
Galéria
+4 kép a galériában
Fotó: Farkas József György

Az 1991-ben a Szovjetuniótól de facto elszakadt területen a II. világháborút követően létesültek fogolytáborok. 1946 januárjában-februárjában nagyon kemény volt a tél, ennek következtében és az élelmezés hiányosságai miatt sokan meghaltak.

Chișinăuban a moldovai hősöknek szentelt Eternitatea (Örökkévalóság) emlékparkban kapott helyet több mint hatszáz, hazájától távol meghalt magyar jelképes síremléke.

Kisinyov
Kisinyov
Fotó:  Farkas József György

A halottak a béke követeivé válnak, amikor egykori ellenfelek és utódaik együtt tisztelegnek a háború áldozatainak sírjai előtt – mutatott rá az akkori magyar honvédelmi miniszter. Hende Csaba hozzátette, hogy a Magyarország területén elesett több ezer moldovai katonának Miskolcon állítanak emlékművet. 

Magyar részről a kiváló magyar–moldovai hadisír-gondozási kapcsolatok megkoronázásának minősítették az emlékmű-avatást, amelyet Chișinău finanszírozott.

Ezen egykori szovjetköztársaság területén három olyan hadifogoly-tábor működött, ahol – a fogva tartási körülmények, járványok és atrocitások miatt – sok honvéd hadifogoly, illetve jóvátételi munkára (malenykaja rabótára) elhurcolt magyar civil vesztette életét. Közülük több mint hatszáz nevet sikerült azonosítani, miután a Moldovai Köztársaság feloldotta a szovjet levéltári anyagok titkosítását.

Az egykori Szovjetunió területén számos magyar katonai emlékhelyet létesítettek már, amelyet a helyiek általában tisztességgel gondoznak, kölcsönösségi alapon. Ezért keltett feltűnést, hogy a helyi orosz nyelvű sajtó elmarasztalta a moldovai vezetést, mert emlékoszlopot állított úgymond „a Hitler oldalán harcolóknak”. A cikkhez fűzött internetes hozzászólásokban parázs vita kerekedett a problémáról, többen foglaltak állást amellett, hogy „az elesett katona nem ellenség többé…”.

Emlékparcellát avattak a Dnyeszteren túli területen fekvő Benderiben is azoknak a magyar katonáknak és civileknek, akik a II. világháborúban, illetve a háború után vesztették életüket a moldovai település szűkebb és tágabb környékén.

Benderi
Benderi
Fotó:  Farkas József György

A parcellában 16 fekete márványtáblán 381 név szerepel, mellettük 16, ugyancsak fekete márványból faragott kereszt áll. 

A Dnyeszteren túli – hivatalos moldovai megítélés szerint szakadár – terület vezetése a chișinăui/kisinyovi magyar nagykövetség rendelkezésére bocsátott egy 381 magyar katona és civil nevét tartalmazó listát, azokét, akik ebben a táborban haltak meg. Miután a névsort a magyar archívumokban ellenőrizték, kijelölték a leendő parcella helyét a Benderi városában lévő katonai emlékpark egyik szögletében, ahol 2010 tavaszán felavatták a sírkertet.

Benderi
Benderi
Fotó:  Farkas József György

Köszönöm Nagy József Ferenc barátomnak a cikk megírásához nyújtott segítségét.

Moldova_magyar emlékek
Galéria
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.