2019. december 5., 09:38

Magyar emlékek nyomában: Vándor József – Santa Clara

A kubai Santa Clara városában bronztábla állításával emlékeztek Vándor József (1909–1979) magyar katolikus papra, születésének 100. évfordulóján. Vándor atya (aki Wech József néven született Dorogon) szaléziánus szerzetesként érkezett Kubába a két világháború között, haláláig, 1979-ig élt ott.

Fotó: Farkas József György

Santa Clara városban egyházi és laikus személyek generációit oktatta, gyámolította. Humanitárius, missziós tevékenységét, amelynek egész életét szentelte, nagy megbecsülés övezi Kubában.

Vándor József rendkívüli életútja elismeréseképpen megindult a szentté avatási procedúra. A több lépcsőből álló, gyakran egy évtizedig is elhúzódó eljárás kapcsán a hívek bíznak benne, hogy Rómában érdemesnek találják majd Vándor atyát, és ezzel egy honfitársunkból kubai szent válik. A Carmen templom falán felavatták emléktábláját, a helyi temetőben pedig megkoszorúzták sírját.

Vándor József – Santa Clara
Fotó:  Farkas József György

Az atya nemcsak a szigetországban, de a floridai kubai emigráció köreiben is tiszteletet élvez, hiszen – egyebek között – ő alapította és építette Santa Clara legjobb iskoláját, ami ma is a város egyik legmodernebb épületkomplexuma.

Vándor József – Santa Clara
Fotó:  Farkas József György

Vándor atya kiemelkedő életéről havannai nagykövetségünk anyagi támogatásával könyv jelent meg, a táblaavatási ünnepségen pedig külképviseletünk munkatársai is részt vettek (képünkön Horvát János nagykövet és Csige Gábor első beosztott diplomata).

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.