2018. augusztus 14., 13:31

Magyar emlékek nyomában: Kármán Tódor – Göttingen, Egyesült Államok

A Harz-hegység lábánál fekvő patinás egyetemi város, Göttingen/Göttinga számos magyar fiatal tehetséget indított el a tudományos pályán. A sorozatunkban szereplők közül többek emlékét márványtábla örökíti meg egykori göttingeni szálláshelyének falán. Közéjük tartozik Kármán Tódor (1881–1963) is…

86-karman-kennedy.jpg
Galéria
+5 kép a galériában

Kármán Tódor Budapesten született, édesapját, Kármán Mór professzort Eötvös József oktatásügyi miniszter bízta meg egy felvilágosult szellemű gimnázium megszervezésével. Ebben a „Mintagimnázium”-ban – ma Trefort gimnázium – nevelkedett Tódor is. Ferenc József császár és király elismerésként nemesi címet adományozott az apának, amit a fia is szívesen használt, külföldön Theodore von Kármán formában, kényesen ügyelve az ékezetek megőrzésére.

Különleges tehetsége már korán kibontakozott, a műszaki problémák matematikai megközelítése és modellezése egész munkásságát jellemezte. Az egyetem elvégzése után a Műegyetem tanársegéde és a Ganz-gyár tanácsadója lett, majd elnyert egy akadémiai ösztöndíjat Göttingenbe. Ottani munkája közben fedezte fel a „Kármán-féle örvénysort”, és alkotta meg ennek matematikai elméletét. A felfedezés meghatározta későbbi pályafutását: 1908-ban befejezte fizikusi disszertációját, és Párizsba ment, ahol a Sorbonne-on Marie Curie előadásait hallgatta. Egy repülőbemutató hatására kezdett el repüléselméleti kutatásokkal foglalkozni. Elfogadva az Aacheni Egyetem meghívását (1913) ott hozzáfogott a repüléstudományi intézet megszervezéséhez és egy  szélcsatorna építéséhez.

Az I. világháborúban bevonták az önálló osztrák–magyar légierő kiépítésébe. Egyik újításaként megoldotta, hogyan tüzelhet a géppuska az előtte forgó légcsavarokon keresztül, ami nagyban hozzájárult a vadászgépek elterjedéséhez. Részt vett helikopter-fejlesztési kutatásban is. A Tanácsköztársaság alatt közoktatási népbiztos-helyettes lett, a felsőoktatás reformján dolgozott. A Tanácsköztársaság bukása után – félve az üldöztetéstől – visszatért az Aacheni Egyetemre (1919) aerodinamikát tanítani.

Kutatásai során figyelme a turbulencia jelenségére, a légellenállás fő okozójára összpontosult. A gyakorlati problémákat matematikai modellekkel oldotta meg, ez sikeres módszernek bizonyult, ami rangot s hírnevet szerzett neki, 1926-ban meghívták Japánba és Amerikába, hogy tanácsaival szélcsatorna építését segítse. Egy évvel később, 1927-ben még visszatért Aachenbe, de a nácizmus kezdett erőre kapni, ezért amikor a Kaliforniai Műegyetem meghívta a Guggenheim Repüléstudományi Laboratórium megszervezésére és vezetésére, 1929-ben átköltözött Pasadenába. Az USA-ban kiváló kapcsolatokat épített ki a hadsereggel, lehetővé tették neki, hogy a hangsebességnél gyorsabb repüléssel és rakétatechnikával foglalkozhasson.

A NATO Párizsban aeronautikai kutatási, fejlesztési tanácsadó bizottságot hozott létre, amelynek Kármán Tódor lett a vezetője (1952). Párizsi székhellyel megalapította a Nemzetközi Asztronautikai Akadémiát. Munkássága elismeréseképpen 1956-ban megkapta a Szabadság-díjat, a legmagasabb amerikai polgári kitüntetést. Kármán Tódor intézete, a Jet Propulsion Laboratory a nagy hatótávolságú ballisztikus rakétafegyverek, valamint az űrhajózási hordozórakéták kifejlesztésének, az űrkísérleteknek első amerikai központjává, s később a NASA intézményévé vált.

Kármán kiváló szervező, tudós és nagyra becsült oktató volt, elnyerte az 1963. év Nemzetközi Tanára címet, Kennedy elnöktől pedig átvehette a legnagyobb amerikai tudományos kitüntetést, a Nemzeti Tudományos Érmet. A Magyar Tudományos Akadémia meghívására 1962-ben hazalátogatott, itt megkapta a Magyar Asztronautikai Szövetség díját.

Aachenben hunyt el 1963. május 3-án; az amerikai légierő Los Angelesbe szállította koporsóját, a hollywoodi Memorial Temetőben helyezték örök nyugalomra. A Holdon és a Marson egy-egy kráter őrzi nevét a magyar tudós nevét.

Nagyon köszönöm Rab Irén göttingeni tanárnőnek a fotókat és a kiegészítő információkat.

86-karman-kennedy.jpg
Galéria
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.