2020. augusztus 17., 15:57

Magyar emlékek nyomában: Hunyadi János – Prizren (Koszovó)

2019 őszén került sor a Hunyadi Jánost hadi viseletben ábrázoló, bronz mellszobor ünnepélyes átadására a prizreni Örökké Segítő Miasszonyunk Katedrális udvarában. A műalkotás lábánál négy nyelven – a magyar mellett angolul, albánul és szerbül – tájékoztat a felirat az oszmán birodalom elleni harcban szövetséges magyarországi és albániai erők együttműködéséről, megemlítve a rigómezei csatát.

A meghívott vendégeket és az egybegyűlt érdeklődőket Dodë Gjergji püspök nevében Don Shan Zefi általános püspöki helynök köszöntötte, aki részletekbe menően

méltatta Hunyadi János és Kasztrióta György (Szkander bég) történelmi jelentőségét, továbbá Szabó Tamás szobrászművész munkáját, majd külön megköszönte a magyar támogatást.

Ezt követően Balogh István helyettes államtitkár, politikai igazgató leplezte le a mellszobrot és köszöntötte az ünnepi esemény résztvevőit. Artan Abrashi, Prizren Önkormányzat Közgyűlésének elnöke pedig beszédében azt is aláhúzta, hogy - magyar barátaiknak hála - Prizren újabb idegenforgalmi látványossággal is gazdagodott.

hunyadi

Az ünnepség emelkedett hangulatához hozzájárult a mintegy százfős, meghívott vendégekből és érdeklődőkből álló tömeg, a templomi kórus művészete, valamint az eseményt követő állófogadás a Hotel Centrum Prizrenben (amelyen magyar borokat és italokat szolgáltak fel). A pristinai magyar nagykövetség, valamint a budapesti Külgazdasági és Külügyminisztérium jóvoltából 2020 tavaszán újabb magyar adománnyal, nevezetesen Kasztrióta György mellszobrával is gazdagodik majd a Koszovói Katolikus Egyház.

A rigómezei ütközet 1448. október 17-20 között zajlott le a II. Murád szultán vezette török csapatok és Hunyadi János vezette keresztény hadak között. A csata törökök győzelmével ért véget. Noha a vereség után Hunyadi és a szövetséges albán fejedelem, Szkander Bég is folytatta törökellenes harcait, a térség néhány évtizeden belül több évszázados török uralom alá került. A területet a későbbi szerb államok szinte szent helyként kezelték, ez is hozzájárult a Koszovó függetlenségével kapcsolatos ellentétek elmérgesedéséhez.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.