2018. május 27., 13:36

Magyar emlékek nyomában: Csontváry Kosztka Tivadar – Libanon

Az eredetileg gyógyszerésznek tanult Csontváry Kosztka Tivadar (1853–1919) a festészet iránt érzett tehetségétől vezérelve negyvenegy évesen otthagyta állását, és jeles mesterektől – köztük Hollósy Simontól – tanulta az ecsetkezelés művészetét. Bár külföldi kiállításairól a legnagyobb kritikusok is elragadtatással nyilatkoztak, itthon nemigen ismerték el, inkább gúnyolták különc életvitele okán.

csontváry
Galéria
+4 kép a galériában

Csontváry mintegy száz nagyobb művet festett, ezeket csaknem véletlenül sikerült megmenteni az utókor számára. Művészetét az expresszionizmushoz, illetve a posztimpresszionizmushoz kapcsolják, jóllehet, igazából nem tartozott egyik irányzathoz sem. Számos utazást tett, legismertebb képeit külföldön alkotta. 

Többször megfordult a Közel-Keleten, két nagy művét, a Magányos cédrust, illetve a Zarándoklás a cédrusokhoz Libanonban címűt 1907-ben a libanoni hegyek között festette.

A védett és bekerített cédrusligetben – ahol Csontváry alkotott –, márványtábla emlékeztet a magyar mesterre. Eredetileg négy évtizeddel ezelőtt már avattak ott egy emléktáblát, de ez az idők folyamán eltűnt. 2008 októberében már nem volt a bejáratnál, bár a helyi idegenvezetők szerint a parkban itt-ott elhelyezett minden emléktáblát összegyűjtöttek, és a liget központi tisztásán állították fel újra őket.

Ott viszont már az a tábla található, amelynek a képét közöljük – a feliratot megtekintő és nemzetiszín szalaggal ékesítő magyar vendégek jóvoltából. 

Nagyon köszönöm Pereszlényi Zoltán nyugalmazott nagykövet barátom segítségét a cikk megírásához és illusztrálásához.

csontváry
Galéria
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.