2019. március 30., 18:50

Magyar dalokat vittek Amerikába

Derzsi György, Kovács Koppány és Vadkerti Imre, a három aranytorkú felvidéki énekes februárban és márciusban egy hónapot töltött a tengerentúlon, ahol A három királyok c. produkciójukkal kápráztatták el a kanadai és az egyesült államokbeli magyarokat.

harom-kiralyok_derzsi_vadkerti

Magyar házakban, magyar közösségek előtt léptek fel, egyszerre több száz ember előtt. Mínusz 35 fok fogadta őket, amikor leszálltak a repülőről Edmontonban, de később már kellemesebb időjárásban és rengeteg emlékezetes pillanatban volt részük. Ezekről Kovács Koppány számolt be nekünk.

Tavaly egy adventi műsorral már három hétre kilátogatott a trió Amerikába, amit most az egy hónapos turné követett,

tíz kanadai és három USA-beli állomással. Az államokban New York környéki városokban adtak koncertet. Már most tudják, hogy 2020-ban kétszer is kiruccannak a tengerentúlra. Meghívásuk a nyugati partra, Los Angelesbe és környékére szól, ahonnan majd Miamiba repülnek.

Visszavárják őket

Ezúttal a Tartsd magad, nemzetem! című műsorral mentünk ki, s főleg hazafias dalokat énekeltünk, de azért lazább, könnyedebb nótákat is előadtunk. Nagy szeretettel fogadtak bennünket, és várnak vissza. Az ottani magyar szervezők szerették volna, ha néhány hónap múlva újra visszarepülünk és folytatjuk a turnét, de mindannyiunknak bőven akadnak itthon is kötelességeink.

Vadkerti Jimmyt várja a Kormorán és a Vadkerti–Zsapka–Sipos trió, Derzsi Gyuri barátunkat a rendezései és a színházi szerepei, jómagamnak pedig itt van a zenekarom, a Rómeó Vérzik. S mindannyiunknak van szólókarrierje is. Amerikai turnénk során örömmel tapasztaltuk, hogy minden korosztály eljött a koncertjeinkre, az ötvenhatos emigránsoktól kezdve a mai fiatalokig. Nehéz szavakba önteni, mit érez az ember akkor, amikor hazájától 6-7 ezer kilométernyi távolságban énekel, és hogy mit jelent az ottani magyaroknak egy-egy dal. Számunkra ez afféle misszió – meséli a Rómeó Vérzik frontembere.

A koncertezésen kívül módjukban állt elbeszélgetni a kanadai és az amerikai magyarokkal,

akiknek egy része erdélyi, felvidéki vagy éppen Kárpátaljáról származik. Torontóban például működik a felvidéki magyar klub. Akadnak közöttük kint született magyarok, oda költözöttek, de olyanok is, akik csak ideiglenesen élnek a szülőföldjüktől távol, és már haza készülnek.

Csodálatos, ahogy ott is őrzik magyarságukat. Kanadában például nagyon erős a cserkészszövetség, de néptánccsoportokat is működtetnek, ragaszkodnak a hagyományaikhoz. Hétvégenként az ún. magyar iskolában tanulják a gyermekek a magyar nyelvet és a történelemet. Felemelő érzés volt, hogy teljesen otthon éreztük magunkat közöttük. Bizony, voltak fellépéseink, ahol csutkával a torkunkban énekeltünk…

New York, New York

A vándorélet, a mindig máshol alvás, a bőröndből öltözködés ugyan kicsit próbára tette a fiúkat, de régi álmuk teljesült a tengerentúli turnézással. A család nagyon hiányzott mindegyiküknek, ám a köztük lévő, hosszú évek óta tartó barátság mindenen átsegítette őket, sőt talán még jobban összekovácsolódott a kis csapat. Három különböző karakter, három különböző műfajban alkotó művész, három jó barát. Ritka ez manapság a művészvilágban!

Jó kis próbatétel volt a huszonnégy órás összezártság, hiszen egy helyen laktunk, egy helyen étkeztünk, közösek voltak a programjaink. Egymásra voltunk utalva sok mindenben, de jól vettük az akadályokat. Kicsit sajnálom, hogy Bostonra kevés időnk maradt. New Yorkban viszont eltölthettünk két napot, ami talán a legnagyobb élmény volt, legalábbis számomra. Úgy is mondhatnám, hogy a város teljesen levett a lábamról. Iszonyatos jó utcazenészeket hallgattunk, remek hangszerboltokban jártunk.

Az ételektől tartottunk kicsit, mert mindenki azzal riogatott, hogy ott minden műanyag. Nos, mi ott remek steakeket és minden mást, tipikusan amerikai étkeket is megkóstoltunk, és kellemesen csalódtunk. Amit láttam, annak nagy része tetszik, de azért nem szeretnék ott élni. Ahhoz rockzenész létemre túlságosan is keresztény-konzervatív vagyok.

Kovács Koppány hozzáteszi, hogy

Amerikában nem olcsó az élet, ott aztán tényleg mindenért fizetni kell,

főleg a szolgáltatások drágák. S hogy jövőre mivel lepik meg az amerikai publikumot? Koppány szerint teljesen más helyszínekre utaznak, ahová más műsort visznek, hiszen mindig megújítják a repertoárt. A háromkirályok produkcióval egyébként szűkebb pátriájukat, a Felvidéket is járják, nemrég éppen Gútán léptek fel. Tavasztól őszig nincs megállás.

Az írás megjelent a Magyar7 hetilap 2019/13. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.