2019. április 13., 18:43

Lovász Bálint kapta a jubileumi Szlovákiai Civil Becsületrendet

A Szlovákiai Civil Becsületrend Polgári Társulás április 13-án ötödször adta át a Szlovákiai Civil Becsületrend kitüntetést a komáromi Kultúrpalota dísztermében. A kuratórium ez alkalommal 5 jelölt közül a csupán 26 éves, somorjai Lovász Bálintot, a Szlovákiai Egyetemi Diákönkormányzatok Szövetségének elnökét tartotta legméltóbbnak e díjra.

Civil díj 2019-ben
Galéria
+14 kép a galériában
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

A díjátadó ünnepség a komáromi Concordia Vegyeskar kórusműveivel kezdődött, vezényelt Stubendek István karnagy. Azután Keszegh Béla, Komárom polgármestere fejezte ki amiatt érzett örömét, hogy a jubileumi díjátadón egy fiatalember érdemeit ismerik el, hiszen minden közösségnek szüksége van az ifjú, tettrekész fiatalokra – szebb jövőnk építőire. 

Majd Klemen Terézia, a polgári társulás alapító elnöke üdvözölte a jelenlevőket, többek között a vendégek soraiban helyet foglaló Prékop Máriát - az oktatásügyi minisztérium nemzetiségi főosztályának igazgatóját, Veres Mártont – a Magyar Ifjúsági Konferencia elnökét és Leczkési Zoltánt – a Diákhálózat új országos elnökét.

Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Elmondta: a díjat odaítélő társaságot, amely jelszava az Erénnyel és példával, 2014-ben jegyeztették be a belügyminisztériumban. Kuratóriuma minden évben olyan személy jelölését várja, aki nemes emberi alapértékeket felmutató cselekedeteket, a közösség érdekében végzett munkát, s főleg konkrét tetteivel következetesen más emberek vagy egy közösség, egy régió számára olyan tevékenységet végez, amelyet sem intézmény, sem magánszemély semmilyen módon nem honorál...

A kuratórium elismert és megbecsült értelmiségi, illetve vállalkozó tagjait is bemutatta, akik rajta kívül a következők: Albert Sándor, a Selye János Egyetem volt rektora, Csiffáry Károly verebélyi főorvos, Dusza János kassai fizikusprofesszor, az MTA külső tagja, Fibi Sándor dunaszerdahelyi nyugalmazott pedagógus és oktatási szakember, Élesztős Pál egyetemi professzor (Szlovák Műszaki Egyetem), Hulkó Gábor professzor, az MTA külső tagja (Szlovák Műszaki Egyetem), Dunajszky Géza pedagógus-kultúrmunkás-író, Nagy János szobrászművész, Katona Márta komáromi könyvelő, Kollár Zoltán komáromi vállalkozó és Vasik János rozsnyói újságíró.

Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Majd bejelentette: idén 5 személyre érkezett jelölés, s a díjat kuratóriumuk döntése alapján a somorjai Lovász Bálintnak adományozzák, aki azt a szlovákiai egyetemisták érdekeiért tanúsított, példamutató kiállásával érdemelte ki. Őt a későbbiekben a két évvel ezelőtt elhunyt Kiss György Munkácsy-díjas képzőművész által kimondottan erre az alkalomra készített éremmel, illetve díszoklevéllel és virágcsokorral jutalmazták.

Laudációját Vasik János kuratóriumi tag ismertette, majd interjút is készített az 1992-es születésű fiatalemberrel. Róla azt is megtudtuk, hogy tavaly diplomázott a pozsonyi Zeneművészeti Főiskola zongora tanszakán. A Szlovákiai Egyetemi Diákönkormányzatok Szövetségének elnökeként pedig 50 millió eurót szerzett a hazai kollégiumok felújítására, további milliókat pedig más fontos célokra.

A díjazott elárulta: tevékenysége során az egyik nagy nehézségnek az számított, hogy több ezer hazai magyar és szlovák főiskolás bizalmát elnyerje, a másiknak pedig annak elérése, hogy a miniszterekkel folytatott találkozóik során társaival elérje: egyenrangú félként tárgyaljanak velük. Nagyon fontos céljukként említette az itteni fiatalok európai szintű érdekképviseletének biztosítását, ami hozzájárulhat az itthon maradásukhoz, illetve Cseh- és Magyarországról való hazatérésükhöz.

A Szózat közös eléneklésével záruló ünnepség nívóját Kulin Eduárd zenetanár hegedűjátéka és a Verebély-Felsőaha-i Gyöngyvirág asszonykórus - Zradula Erzsébet vezetésével, valamint Pomsár Zoltán harmonikásuk közös fellépése is emelte. 

Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Civil díj 2019-ben
Galéria
+14 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.