2018. június 9., 06:33

Lépésről lépésre – szombaton lesz a komáromi zsidóságról szóló film bemutatója

A Komáromból 1968-ban Svájcba disszidált, ám két évtizede rendszeresen hazalátogató Scheiner Péter és neje, Susanne „Lépésről lépésre - filmes jegyzetek Komáromból 1998-2018“ című egyórás dokumentumfilmjének bemutatójára kerül sor június 9-én, szombaton 18 órától a komáromi Tatra Moziban. A vetítés kapcsán, amelyet másnap 13 órától a helyi Menházban megismételnek, a komáromi zsidóság életének egyik „mozgatórugójával“, Paszternák Tamással beszélgettünk.

Paszternákkal
Galéria
+4 kép a galériában
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

A XIII. századtól élnek zsidók Komáromban, számuk egyre csökken

„A zsidóság jelenléte Komáromban a fellelhető dokumentumok alapján a XIII. századtól bizonyított. Az 1791-ben alapított Komáromi Zsidó Hitközség (KZsH) pedig immár 227 éve szervezi a térségben élő zsidóság hit- és kulturális életét. A dunaparti városban a II. világháború előtt közel 3 ezer zsidó lakos élt, ám a holokauszt borzalmait a komáromi zsidók közül csak 248-an, e járásból pedig hozzávetőleg 500-an élték túl. Javarészük 1948-ban Izraelbe vagy más országba távozott. A hitközségnek a környékbeliekkel együtt ma alig 60 bejegyzett tagja van“ – tudtuk meg Paszternák Tamástól. Ők édesapjukkal, Paszternák Antallal együtt a komáromi zsidóság életének fáradhatatlan „motorjai“.

Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Közel két évtizede élénkült fel a Komáromi Zsidó Hitközség élete

Interjúalanyunk azt is elmondta: a 2000-es évek elején indították be Chalon – Ablak elnevezésű programjukat, s hozták létre a MENHÁZ – Zsidó Kulturális és Közösségi Központot, mely az 1896-ban épült Menházban a KZsH történetét és aktuális életét is bemutatja. Például a folyosókon megrendezendő időszaki kiállításokon – jelenleg a Menház 120 évét bemutató mobil tárlaton és a múltidéző fotógyűjtemény segítségével. A patinás épületben található Komárom utolsó működő zsinagógája, a Schnitzer Ár­min Mikromúzeum, valamint a Spitzer Bé­la Kiskönyvtár, a Wallenstein Zol­tán Kultúrterem és a felújított, ugyancsak közösségi célokat szolgáló kert, valamint az oktatási helyiségekkel kiegészült iroda.

Hozzátette: az értékes épített örökség és a jeles zsidó személyiségek emlékének megőrzését szolgálják a városban, így a Menház falán is az utóbbi években elhelyezett emléktáblák, illetve botlatókövek – a holokauszt áldozatai előtt tisztelgő, talajhoz rögzített, kis méretű réz emléktáblák.

Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

„A Menházban folyó, 5 tagú vezetőség által irányított közösségi munka célja a hitélet fenn­tartása, továbbá az oktató és kulturális tevékenység, valamint a holo­ka­uszt túlélőiről és a későbbi nemzedékek tagjairól történő szociális gondoskodás. Önkéntesek segítségével havonta legalább egy-egy prog­ramot (pl.: előadásokat, kon­certeket, kirándulásokat stb.) szervezünk, s megtartjuk ünnepeiket. Fontos publikációs tevékenységet is kifejtünk. A több mint 23 éve megjelenő Hitközségi Híradó mellett időről időre hiánypótló kiadványokkal is jelentkezünk, illetve a a folyamatosan frissülő www.menhaz.sk oldalon tesszük közzé az új információkat. A KZsH irodájának munkatársai fogadják az érdeklődőket – segítik ügyeik lebonyolítását” – ecsetelte sokrétű tevékenységüket.

Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Az 1996-ban megnyílt Shalom klub, amelyben héber-oktatás is folyik, közösségük főleg ünnepek alkalmából megrendezendő összejöveteleinek a helyszíne.

Polgármesteri díjjal jutalmazták a Paszternák fivérek erőfeszítéseit

„Általában a Komáromi Napok és a Zsidó Kultúra Európai Napján, azaz szeptember első vasárnapján tartjuk a felnőtteknek szánt nyitott kapuk napját. Egyébként nyitottak vagyunk bárki iránt, akit érdekel a kultúránk, körülnézhet a Menházban, szívesen látjuk őt. Időnként általános- és középiskolások is ellátogatnak hozzánk egy-egy rendhagyó történelemóra keretében, s kapcsolatban állunk a Selye János Egyetemmel is. Rendezvényeinken rendszere­sen jelen vannak Komárom város vezetői, s egyes programjaink megvalósításához önkor­mány­zati támogatást is szoktunk kapni” – szólt munkájuk további részleteiről.

Hozzáfűzte: pályázatok segítségével elkezdődött a zsidó temető síremlékeinek digitalizálása. Hatékony közösségépítő munkájukért, a helyi hagyományok megőrzéséért s a kulturális élet színesítéséért tett erőfeszítéseik elismeréseként a tavalyi Komáromi Napokon Polgármesteri díjban részesültek.

Az empátiáról és a közömbösségről is szól Scheinerék újabb filmje

A szombaton 18 órától a helyi Tatra Moziban bemutatandó Lépésről Lépésre - filmes jegyzetek Komáromból 1998-2018 című dokumentumfilm nem csak a komáromi zsidóság életének felélénkítéséről, illetve a Paszternák család közel két évtizedes erőfeszítéseiről, hanem „az empátiáról és a közömbösségről szól- arról, hogy milyen volt a komáromiak hozzáállása a veszteséghez. Hogyan látja egy külföldön élő, ritkán hazalátogató komáromi az utolsó 20 év fejleményeit. Azokról a zsidókról is mesél, akik elhagyták Komáromot, de évente a júniusban szervezett holokauszt-megemlékezés alkalmából visszatérnek a városba. A helyiekkel – zsidókkal és nem zsidókkal – folytatott beszélgetések rámutatnak a mai napig aktuális antiszemitizmusra. Követi a túlélők és utódaik kapcsolatát a város lakóival. A zsidó hitközséget elfogadják, ám a zsidó élettel kapcsolatban még sok kérdés marad nyitva: meddig kell még lépésről lépésre továbbmenni, hány lépésre van még szükség, és ki által“.
A film kulisszatitkai közül Paszternák Tamás elárulta: Schreiner Péter barátjuk 1968-ban Komáromból távozott Svájcba, mintegy húsz éve azonban rendszeresen visszajár a rendezvényeikre. A szombaton bemutatásra kerülő közel egyórás dokumentumfilm előzményeként a XXI. század elején készítette hasonló tematikájú első, majd pár évvel ezelőtt második filmjét. Ez alkalommal pedig az utóbbi két évtized történéseit foglalta össze. A szombati filmvetítést a rendező kezdeményezésére egy talk-show követi Szita Szabolcs - a Budapesti Holokauszt-Múzeum igazgatója, Stubendek László – Komárom polgármestere, Andruskó Imre a Selye János Gimnázium igazgatója és Lovász Attila műsorvezető, a Pátria Rádió igazgatója részvételével.

Vasárnap pedig 10,30 órától a komáromi zsidó temetőben rendezik meg a hagyományos holokauszt-megemlékezést, majd a Menházban 13 órától megismétlik a dokumentumfilm nyilvános vetítését.

Paszternákkal
Galéria
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.