2022. szeptember 19., 12:40

Lapunk főmunkatársa, Kövesdi Károly a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi-díját vehette át - VIDEÓVAL

Hétfőn délelőtt a Pesti Vigadóban adták át a Magyar Művészeti Akadémia 2022. évi tagozati díjait.

mma
Az MMA 2022. évi felvidéki díjazottai: Kövesdi Károly, Varga Imre, B. Kovács István
Fotó: ma7

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) törekvése, hogy a magyar szellemi élet minél több jeles művészét támogassa.

Az MMA az elismerés jeleként díjazza a kimelkedő alkotótevékenységet, valamint a művészeteket támogató területeken elért teljesítményt

- hangsúlyozta az átadóünnepséget megelőzően Vashegyi György, az MMA Köztestületének elnöke.

Beszédében hangsúlyozta,

a művészek a szomszédunkban dúló háború ellenére sem maradhatnak némák, vagyis a fegyverek közt sem hallgatnak a múzsák. 
Tagozatonként egy anyaországi és egy külhoni művészt díjaznak

Az idei évben is tagozatonként két-két díjazott vehette át az MMA elismerését, közöttük három ma is a Felvidéken alkotó, vagy felvidéki származású művész.

Az MMA Építőművészeti-díját Vadász György és Szarvas Péter építészek vehették át. A Film- és Fotóművészeti-díjban Domokos János filmrendező és Zalka Imre fotóművész részesült, az Iparművészeti- és Tervezőművészeti-díjat Bánk András belsőépítész és Dormán László fotóművész kapta. Az MMA képzőművészeti Tagozatának díjazottai Sulyok Gabriella grafikusművész, valamint Antik Sándor keramikus, szobrászművész. A Művészetelméleti-díjat Szinyei Merse Anna művészettörténész és Lőkös István irodalomtörténész kapta. A Népművészeti-díjat Nyitrai Marianna népdalénekes, tanár érdemelte ki. Az MMA Színházművészeti-díját Tatár Eszter színházi rendező és László Sándor színművész kapták. A Zeneművészeti-díjat Falvai Sándor zongoraművész és Buzás Pál zongoraművész, népzenegyűjtő vehette át.

díjazottak
A felvidéki díjazottak az MMA Köztestületének elnökével
Fotó:  ma7
Lapunk főmunkatársát is díjazták
Az Illyés Gyula-díjat, az MMA Irodalmi-díját a szintén felvidéki származású Varga Imre költő, műfordító mellett lapunk főmunkatársa, Kövesdi Károly Magyar Örökség-díjas költő, író, újságíró vehette át. A harmadik felvidéki díjazott, B. Kovács István régész-muzeológus, néprajzkutató az Erdélyi Zsuzsanna-díjat, az MMA Népművészeti-díját érdemelte ki.
Budapest odafigyel a külhoni magyarokra 
Budapest odafigyel a külhoni magyarokra, az elismerés ezt bizonyítja

- nyilatkozta a díj átvétele után Kövesdi Károly, aki a terveiről is beszélt a lapunknak adott interjúban.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.