2019. február 4., 15:38

Kossuth Lajos halálának 125. évfordulója: összmagyar rajzpályázat

Az Alapítvány a '48-as Hősökért a Kecskeméti Katona József Múzeummal együtt Kárpát-medencei rajzpályázatot hirdet 5-18 éves óvodások és diákok részére. A múlt a jövendő tükre című pályázat témája Kossuth Lajos halálának 125. évfordulója.

Kossuth Lajos-rajzpályázat
Galéria
+6 kép a galériában
Fotó: Archív felvétel
Céljuk a nemzettudat erősítése és a hagyományok továbbéltetése

“A kecskeméti székhelyű Alapítvány a '48-as Hősökért elsődleges célja az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc hagyományainak továbbéltetése. E cél érdekében nemzeti ünnepünk, március 15. közeledtével idén kilencedszer hirdetünk kiállítással egybekötött rajzpályázatot. Ily módon igyekszünk erősíteni a gyermekek nemzettudatát és a hajdani hőseink iránti tiszteletüket” – mondta el portálunknak az észak-komáromi születésű, immár Kecskeméten élő Tárnok Tünde, az alapítvány kuratóriumi elnöke.

Hangsúlyozta: határtalan rajzpályázatról lévén szó, arra minden évben szeretettel várják az elcsatolt országrészekben élő magyar óvodások és diákok műveit is.

Fotó:  Archív felvétel

“A tavalyi időszerű témánk a 170 éves magyar honvédség volt. Akkor 300 körüli rajzot kaptunk a Felvidékről, s a készítőik között több díjazottunk is volt. Kiemelném a velünk minden évben nagyszerűen együttműködő hetényi Tarczy Lajos Alapiskolát, amely pályázói között mindig akadt I. helyezett. Továbbá Marcelházáról, Dunamocsról, Dunaradványról, Komáromból és Kassáról is sok művet szoktak küldeni nekünk” – tette hozzá.

Eredményhirdetés március 15-én a kecskeméti Cifrapalotában

A múlt a jövendő tükre című idei pályázatuk témája Kossuth Lajos (Monok, 1802. szeptember 19 – Torino, 1894. március 20.) halálának 125. évfordulója. A szervezők az 5-18 év közti pályázókat az életkoruk alapján 4 kategóriába (óvodások, alsó- és felsőtagozatos alapiskolások, középiskolások) sorolják. 

Fotó:  Archív felvétel

“Az alkotások szabadon választott technikával A/4-es vagy A/3-as méretben készülhetnek. A pályaművek hátoldalára kérjük feltüntetni a pályázó nevét, életkorát, lakcímét, a kép címét és technikáját. Ha a pályázatot iskolán keresztül nyújtják be, akkor az iskola nevét, az osztályt, illetve a felkészítő tanár nevét is kérjük tudatni.

Március 5-ig az alábbi postacímre várják a küldeményeket:
Alapítvány a ´48-as Hősökért
6000 Kecskemét
Szabadság tér 5. VI. emelet 32

A főszervező azt is elárulta, hogy a zsűrielnök nélkül működő, 5 tagú bíráló bizottságban a következő szakemberek foglalnak helyet: Szabóné Boglár Anikó történész-néprajzkutató főmuzeológus, a kecskeméti Cifrapalota vezetője, illetve a Kecskeméti Katona József Múzeum igazgató-helyettese, az alapítvány képviseletében Tárnok Tünde, továbbá óvodai és rajzszakos iskolai pedagógusok.

“Pályázatunk díjkiosztó ünnepségét március 15-én a Cifrapalotában tartjuk, ahol azt követően egy hónapig lesznek láthatók a díjazott alkotások. Minden résztvevőnek oklevelet adunk át, a legszebb művek készítőit pedig könyvekkel, tárgyi jutalmakkal és különböző értékű ajándékutalványokkal jutalmazzuk. Ráadásul a legtöbb pályaművet beküldő intézmény különdíjban részesül. Azoknak a díjait, akik nem tudnak megjelenni az eredményhirdetésen, természetesen postán elküldjük” – tudatta a főszervező.

Büszkék lehetünk a nagy hazafi szüleinek felvidéki eredetére

Sokadmagával együtt úgy véli, hogy Kossuth Lajos történelmünk egyik legjelentősebb személyisége, aki a magyar nép emlékezetében Széchenyi Istvánnal és Petőfi Sándorral együtt leginkább megtestesíti az 1848/49-es forradalmat és szabadságharcot.

“Kárpát-medence-szerte már a kisgyerekek is ismerik a Kossuth-nótákat, sok városban láthattak és koszorúzhattak Kossuth-szobrokat. A felvidékiek pedig arra felettébb büszkék lehetnek, hogy e nagy hazafi édesapja Turóc vármegyében született, az édesanyja családja pedig eperjesi eredetű. Ezenkívül a saját származásom révén is szívügyemnek tartom azt, hogy évről évre egyre több felvidéki érdeklődő kapcsolódjon be a pályázatainkba” – zárta tájékoztatását. 

Fotó:  Archív felvétel

Kossuth Lajos-rajzpályázat
Galéria
+6 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.