2018. szeptember 23., 14:15

Könnyes emlékezés az ÉS?! Színház jubileumi gálaműsorán

Megalakulásának 25. évfordulóját ünnepelte az őrsújfalui ÉS?! Színház szeptember 22-én a Komáromi Jókai Színházban. Bár hetek óta készültünk a szervezők szerint másfél-kétórásra beígért gálaestre, az általunk szeretett és nagyra becsült Kiss Péntek József rendező aznapi halálhíre hallatán elbizonytalanodtunk a részvételt illetően. Mivel azonban az újságírót szólítja a kötelesség, végignéztük a három és félórásra bővült programot. 

És Színház jubilál
Galéria
+12 kép a galériában
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Annak jó pár felemelő pillanata ugyan megmelengette a szívünket, ám az elmaradt egyperces néma felállás miatt onnan többedmagunkkal együtt némi hiányérzettel távoztunk.

Az aznap elhunyt Kiss Péntek József gondolatai is elhangzottak

A múltidéző, szórakoztató összeállítás során a szervezők a csoport 1993-as megalakulásánál bábáskodó Kiss Péntek József azon múltidéző gondolatait is tolmácsolták, amelyeket a szívműtétje, illetve akkor még nem sejtett távozása előtt vetett papírra. Egyebek mellett elhangzott, hogy ő a komáromi Városi Művelődési Központ egykori színházi referenseként 1992-ben annak igazgatójától, Varga Annától kapta feladatul a csoport játékának megtekintését. Majd pár éven át annak rendezőjeként vitte azt sikerre. Többek között az ő rendezésében jutottak el először a Jókai Napokra, ahol Klimits Lajos A névtelen levél című bohózatával elnyerték Soóky László különdíját: egy láda füstölt kolbászt és 10 liter bort.

Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Kiss Péntek József szakmai tanácsainak köszönhetően a későbbiekben egyre igényesebb szövegválasztás és játék tanúi lehettünk. Mindez idehaza és Magyarországon is több versenydíjas produkciót eredményezett. Az eltelt évtizedek során pedig a hivatásos színészpályát választó fiatalok egyik „melegágyává” vált, illetve előadásaiban időnként olyan tehetséges színművészek is közreműködtek, mint Benkő Géza és Tóth Attila.

Sikerek, hullámvölgyek, tagcserék, rendezvényszervezés

Az est során az ÉS?! alapító tagjainak sztorizgatásaiból a társulat nevének kiötlésére is fény derült. Az indulásnál még a “Csemadok Örsújfalui Alapszervezete és a Komáromi Művelődési Központ mellett működő amatőr színjátszó csoport” nevet viselte, ami hosszú távon nem tűnt ideálisnak. Mivel a névről szóló döntés napja éppen Cirill és Metód ünnepére esett, felmerült, hogy esetleg válasszák a Cirill és Metód Társulat nevet. Szerencsére, Panyi Zoltán alapító tag abból csak az és-be egyezett bele, így végül megszületett az ÉS?! Színház.

Azt is megtudtuk: a gyakori tagcserét szerencsésen átvészelő csoport legjobb produkciói között tartja számon a Pájinkás Jánost, az Elvirát, továbbá a számára az első fődíjat hozott Hamar egy asszonyt, valamint  A helység kalapácsát. Az utóbbi közönségkedvencnek is minősült, Prágától Székelyudvarhelyig talán ezért is élhetett meg több mint 70 előadást. A jubileumi ünnepségen több előadás emlékezetes perceit láthattuk viszont. A csapat életében bekövetkezett hullámvölgyek sem merültek azonban feledésbe. Az 1998-ban ugyanis mindössze négytagúra zsugorodott, de aztán megoldódtak a taghiánnyal kapcsolatos gondok.

Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Portálunk már több alkalommal tudósított a társulat nevéhez kötődő színjátszó táborokról (pl.: az idén 12. alkalommal megrendezett Árgyélus színjátszó táborról), fesztiválokról (pl.: az Ekhós-szekér fesztiválról) és az időközben megalakult ÉS?! Polgári Társulás további tevékenységéről, amelyekről a szombati rendezvényen szintén szó esett.

Meghívott előadók is színesítették a vetítéssel egybekötött műsort

A meghívott előadók között jóleső érzés volt viszontlátni a csoport egykori tagjait és régi jóbarátait: Korpás Évát, Lajos Andrást, Laboda Róbertet, Horján Viktort, Ölvecky Andrást, valamint a pápai Szó és Kép Színpadot. A gálaest forgatókönyvének összeállításakor még a szervezők sem sejthették, hogy az Ölvecky András által mély átérzéssel előadott Fényév távolság végül majd nem csak az évek során elhunyt ÉS?!-es tagokért, illetve szereplőkért: Gál Emeséért, Ghéry Tamásért, Panyi Béláért és Benkő Gézáért, hanem az ünnepség hajnalán, szívműtétjét követően elhalálozott Kiss Péntek Józsefért is szól. Szem nem maradt szárazon a teremben.

Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Regős János, a Magyar Szín-Játékos Szövetség elnökeként a társulattal elsőként Zsámbékon átélt közös emlékeit idézte fel. Varga Emese, a Komáromi Jókai Színház dramaturgja pedig hangsúlyozta: e csoporton belül az emberség a kötőanyag, azzal itatódtak át az örsújfalui „romkultúrház” falai is, ezért áll még mindig… Keszegh Béla alpolgármester az égi színházba távozottaknak megígérte, hogy a társulat életében szép lesz a következő felvonás, s a jelenleginél otthonosabb, kényelmesebb műhelyt kívánt az ÉS?!-nek.

És Színház jubilál
Galéria
+12 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.