2022. október 10., 20:33

Komáromi fotós siker Kassán

A hétvégén tartották meg a szlovákiai fotóklubok Petzval Józsefről elnevezett országos körversenyének eredményhirdetését Kassán. A klubok között zsinórban ötödször a komáromi Helios Fotóklub győzött, s tagjai egyéniben is jeleskedtek, az első, második és negyedik helyet szerezték meg.

Petzval körverseny, eredményhirdetés, Helios Fotóklub
Galéria
+18 kép a galériában
Fotó: Helios Fotóklub

A szepesbélai születésű, cipszer származású magyar mérnök-matematikus, egyetemi tanár és feltaláló, Petzval József nevét viselő körversenybe minden éven 15 szlovákiai fotóklub nevez 15-15 fényképpel. A 225 fotó klubból klubba vándorol, a tagok mindenütt 1-10 közti ponttal értékelik az alkotásokat, s az így kapott összesített pontszámok alapján dől el, melyik klub lesz az adott évfolyam győztese, illetve egyéniben kik a legjobbak.

A verseny idei, 28. évfolyamának eredményhirdetését ezúttal Kassán tartották, ahol a komáromi Helios Fotóklub szinte mindent vitt. Nemcsak a versenyt nyerte meg, immár zsinórban ötödik alkalommal, de tagjai egyéniben az első öt helyezésből a harmadik kivételével mindegyiket megszerezték.

Megosztott első helyet és második helyet nyert Martin Kučera, megosztott negyedik helyet Bilka Viktória, valamint megosztott ötödik helyet Štefan Csontos és Bilka Viktória egy-egy fotója.

Helios Fotóklub, fotóművészet,
Martin Kučera első helyet érő fotója
Fotó:  Martin Kučera

Holop Ferenc, a Helios Fotóklub elnöke úgy nyilatkozott, számukra mindig nagy élmény a részvétel ezen a versenyen, és nemcsak a sikerességük okán. Az értékelési folyamat önmagában is egy jó programja a klubnak, ilyenkor összejönnek, értékelik mások alkotásait, látják, országszerte milyen fotókkal versenyeznek a többiek.

Már ötödik éve mi nyerjük meg a versenyt. Alig akartuk elhinni. Sokan kérdezik, hogyan készülünk a versenyre. Megvan a magunk módszere, és talán ebben van a különbség. Tudatosan készülünk a válogatásnál. Alanyi jogon senkinek nem jár, hogy ott legyen a fotója a versenyben. A képnek jónak kell lennie, az egész csapat dönti el, hogy mehet-e a versenybe vagy nem”

– magyarázta Holop Ferenc.

Petzval körverseny, eredményhirdetés, Helios Fotóklub
Fotó:  Helios Fotóklub

A klub 1959-ben alakult, jelenleg 24 tagja van. Kéthetente találkoznak, és a klub elnöke szerint nagyon jó csapat jött össze.

Kiutazunk a mostanihoz hasonló értékelésekre, de voltunk csoportosan fotózni Olaszországban, Prágában, Budapesten. Emellett különféle programokkal készülünk, évente több kiállítást rendezünk Komáromban, nemcsak tagjaink alkotásaiból, hanem Komáromon kívüli fotósokat is hozunk, neves művészek is kiállítottak már nálunk”

– mondta hozzátéve, a klub számára nagyon jó az idei év, jó eredményeket értek el számos aranyérmet, elismerést szereztek akár egyéni téren, akár klubszinten.

Helios Fotóklub, fotóművészet,
Galéria
+18 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.