magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2018. július 16., 15:28

Kivégzés és rengeteg más látnivaló a Visegrádi Palotajátékokon

Közel ezer kosztümös szereplő részvételével július második hétvégéjén 34. alkalommal rendezték meg a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékokat. A magyar középkort felidéző történelmi fesztivál az 1335-ös Visegrádi Kongresszusnak állít emléket. Az I. Károly magyar király és az akkori Közép-Európa másik két meghatározó uralkodója, János cseh, valamint Kázmér lengyel király között kötött megállapodás eredménye máig érezhető.

Visegrádi Palotajátékok
Galéria
+32 kép a galériában
Fotó: Molnár Bálint

Idén július 13-án, pénteki napon kezdődtek a Palotajátékok. Péntek 13-a lovagok történelmében is szerencsétlen napnak számít. IV. Fülöp francia király 1307. október 13-án, pénteken egyetlen éjszaka leforgása alatt Franciaország szerte lefoglaltatta a templomos lovagok vagyonát és bebörtönöztette a tagjait, legtöbbjüket máglyán elevenen elégették. Fülöpöt a templomosok vagyonának megszerzése vezérelte. Az esti lovagi torna (János cseh király lovagi tornája) meglepetésprogramja ezt az eseményt idézte fel a Visegrádi Palotajátékok kezdőnapján: a Lovagi torna pályán lobogott a máglyán a tűz, kivégezték a templomosokat.

Három napon át bemutatók, előadások és más programok tömkelege várta az idelátogatókat a fesztivál minden helyszínén: a Lovagi torna pályán, a Királyi palotában, a Királyi borudvarban, a Parkszínpadon és a Salamon-toronyban.

Galériánkban a szombati nap néhány eseménye látható. A képek többek között Kassai Lajos, a gútai Vermes Törzs, a Szent György Lovagrend Apródképzője, az olasz zászlósok és a kopjatörők bemutatójának egy-egy részletét örökítik meg.

Károly Róbert magyar király lovagi tornája - bevonulás
Károly Róbert magyar király lovagi tornája - bevonulás
Fotó:  Molnár Bálint

Visegrádi Palotajátékok
Galéria
+32 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.