2018. november 20., 09:17

Kiemelt nívódíjban részesült a losonci Galáris Énekegyüttes

Kiemelt nívódíjban részesült a losonci Galáris Énekegyüttes a XII. Vass Lajos Népzenei Verseny Kárpát-medencei döntőjén. A döntőre Budapesten, a Csepeli Munkásotthonban került sor, és mintegy 92 résztvevő méretett meg. 

galaris1.jpg
Galéria
+2 kép a galériában
Fotó: Galáris Énekegyüttes

A korábbi évekhez hasonlóan a verseny résztvevői három fordulón – regionális elődöntő, egy-egy tájegységet összefogó középdöntő, és kárpát-medencei döntő – mutatták be hagyományukat. A Galáris Énekegyüttes a Bíborpiros szép rózsa népzenei verseny döntőjében nyerte el az aranysávot és a Vass Lajos Népzenei Verseny Kárpát-medencei döntőjében való részvételt, ahol a gyermek-és ifjúsági kategóriában méretett meg. Ezen kívül még egy kategória volt, a felnőttek részére.

„A Vass Lajos Népzenei Verseny nagy múltra tekint vissza, ezért már az is nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy idáig eljuthattunk. A zsűritagok szintén neves művészek, szakemberek voltak”- nyilatkozta Varga Lia, a csoport felkészítője.

A versenyen minden résztvevőt díjaztak. Nívódíjat, kiemelt nívódíjat és Vass Lajos nagydíjat adtak át. Utóbbit csupán nyolcan érdemelték ki az ifjúsági kategóriában. „Reméljük, egyszer nekünk is sikerül elnyerni a nagydíjat, viszont már a kiemelt nívódíj is nagyon sokat jelent számunkra. Mivel csupán négy éve működünk, ez volt az első nagy megmérettetése a csoportnak”- tette hozzá Lia.

A Galáris Énekegyüttes négy éve alakult Losoncon. Fenntartójuk a Kármán József Alapiskola és a Losonci Csemadok Szervezete. Az énekesek heti rendszerességgel ismerkednek a régió dalkincseivel, különös figyelmet fordítva annak archivált, eredeti formában rögzített formájára. A Vass Lajos versenyen medvesalji dalokat adtak elő Hidegkútról, Magdeme Ilonka néni dalaiból válogatva, melyeket vezetőjük, Varga Lia gyűjtött és tanított a lányoknak.

„Igyekszem úgy tanítani a dalokat, hogy először megmutatom nekik a népzenei gyűjtéseket, hogy tiszta forrásból hallják az autentikus előadásmódot. Ezt követően igazítom helyre, teszem más hangnembe, illetve alkotom úgy azt a dalcsokrot, hogy a lányok aztán magabiztosan kiállhassanak vele a színpadra. Mára összességében 80-90 dal szerepel a repertoárjukban”- tudatta Lia.

A Galáris Énekegyüttes jelenleg 9 tagot számlál, de már létezik egy utánpótlás csapat is, ami alsó tagozatos tanulókból áll. Valamint egy éve Füleken megalakult a Foncsik Énekegyüttes is. Lia a lányoknak a dalok mellett néprajzi alapismereteket is megtanít, hogy mélyebb betekintést nyerjenek az énekelt hagyomány mellett őseink mindennapjaiba, ismerjék a jeles napok szokásait éppúgy, mint az ezekhez fűződő ismereteket.

Fotó:  Galáris Énekegyüttes

 

galaris1.jpg
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.