Kiállítás Nyáry Éva műveiből Királyhelmecen

Zsebik Ildikó 2019. március 18., 19:47

Operák interpretációi címmel nyílt március 14-én kiállítás Nyáry Éva 16 művéből a Mailáth József Múzeum tetőterében. Az alkotásokat olyan világhírű operák ihlették, mint Bizet Carmen-je, Mozart Varázsfuvolája, Verdi Othelló-ja és Aidája, de magyar vonatkozású témaként találkozhatunk az István, a király rockoperával, vagy Brahms Magyar táncaival is.

Nyáry Éva a megnyitón Fotó: Brhlík Patrik

Nyáry Éva a felvidéki gyökerekkel is rendelkező híres nemesi család elszármazottja, a Jeruzsálemi Szent Lázár Lovagrend Nagyperjel Asszonya, a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztjének a tulajdonosa, a Magyar Történelmi Családok Egyesületének  tagja. Damaszkuszban végezte el az Adham Ismail Képzőművészeti Főiskolát, majd 5 éven át európai mestereknél szerzett szakmai gyakorlatot.

Brahms: Magyar táncok Fotó: Zsebik Ildikó

Végigjárta Csontváry útját, ebből készült a Szíria magyar szemmel c. kiállítás, amelyet elsőként Damaszkuszban mutatott be. Ez volt az első jelentős önálló tárlata, ez a szám az elmúlt több mint 40 év során 80-nál is magasabbra emelkedett, művei láthatóak voltak /a teljesség igénye nélkül/ Bécsben, Párizsban, Rómában, Stockholmban, Münchenben…

Tájképei és csendéletei a XIX. századi realista festészetből táplálkoznak, olajfestményei leginkább történelmi illetve egyházi témájúak. A lírai finomság és az ősi erő egyaránt jellemzi alkotásait, a zene és a költészet állandó ihletői.

istván, a király Fotó: Zsebik Ildikó

1990-ben készült kiemelkedő sorozata, a Magyar Szent Korona Zománcképei című, amely vándorkiállításként ugyancsak bejárta a világ nagyvárosait, illetve a hazai múzeumokat. Ma a Parlamentben látható. Az augusztus 20-ai nemzeti ünnep apropóján születtek meg bélyegsorozatai, amelyek 2005-ben elnyerték Az év legszebb bélyege, 2007-ben pedig a világ legszebb bélyege címet.

Ugyancsak az ő műhelyében készült a honfoglalás millecentenáriumára az Ősmagyarok Életfája c. alkotás, amely a történelmi Magyarország 63 vármegyéjének helyi mintáiból virágzik ki, követve az ősi magyar ornamentikát.

Képgalériánk:
A kiállítás részlete Fotó: Dombháthy Zahorec László

1993-ban Ady és Szokolay Sándor műveire komponált egy 12 festményből álló sorozatot, illetve az elmúlt évben született a 15 darabból álló Világhíres Operák című sorozata.

Nyáry Éva sokszínű munkásságát lehetetlen teljes körűen bemutatni, de az bizonyos, hogy nemcsak a vásznai, könyveinek lapjai is jelentős értéket hordoznak.

Wagner: Tannhäuser Fotó: Zsebik Ildikó

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS