2020. november 22., 15:25

Ki van éhezve a kultúrára? Újdonságok a felvidéki könyv- és zenepiacon

Az újdonságok hete következik a felvidéki kultúrában. A szlovákiai magyar irodalomba két várva várt regény is berobban az utolsó novemberi héten. A zenepiacot pedig a For You acapella együttes pörgeti fel egy új karácsonyi hanghordozóval

Cigányúton

November utolsó hete egyértelműen sok újdonságot hoz a felvidéki kultúrába. Hétfőn szállítják a terjesztőkhöz és a könyvesboltokba a híres maffiaregény, a Klán és a Felvidéki Sága írójának, Szomolai Tibornak legújabb könyvét, a Cigányúton című regényt.

A darázsfészekben nyúlkáló szerző ezúttal is kényes témát boncolgat, a társadalmat izzasztó cigánykérdést járja körbe, és megoldásokat is kínál.

A regény szüzséje Magyarországon, egy meg nem nevezett régióban játszódik. A háttérben megjelenik az utóbbi húsz év országos és részben nemzetközi politikája, az intézmények groteszk működése és nem elhanyagolhatóan az a szomorú tény, hogy a jó elképzeléseket hogyan viszik félre az emberi gyengeségek, a hiúság és a nyereségvágy, a pénz utáni hajsza. A negatív szereplők mellett feltűnnek tiszta emberek is, elsősorban a Bangó Nácinak nevezett falumegváltó, aki a saját kis körében meg tudja valósítani a Paradicsomot. De csak addig, amíg a rendszer be nem darálja.

ciganyuton.jpg

Szomolai Tibor elmondta portálunknak, a vasárnapi nap folyamán dedikálni fog rimaszombati otthonában, valamint munkásai segítségével a könyv gerincének szalagkötésén dolgoznak, hiszen a szalagkötés szinte már védjegye az író műveinek. Ezúttal kétfajta dizájnban jelenik meg a regény, lesznek könyvek, amelyek aranyszínű szalaggal, és lesznek kiadványok, amelyek színes pántlikákkal díszítődnek majd.

Városi rókák

A felvidéki irodalom egy másik újdonsággal is bővül a napokban. Durica Katarina, aki szintén foglalkozott már a dunaszerdahelyi maffia témájával a Rendes lányok csendben sírnak című regényében, ezúttal Gömör falusias és a brüsszeli eurokraták szövevényes, a külső szemlélő számára láthatatlan világába kalauzolja az olvasót a Városi rókák című regényében.

A szerző új regénye izgalmas krimi, felkavaróan őszinte vallomások sora, három nő – Tímea, Andrea és Klára harcának és útkeresésének felemelő története.

varosi_rokak.jpg

„Ez az első regényem, amit nem egy nagy kiadó ad ki. Saját kiadót alapítottam, a Városi rókákkal debütál a Piros Hó Kiadó. Miért pont Piros Hó? Nekem számtalanszor mondták, hogy nem lehet, ne is próbálkozzak, úgysem sikerül, foglalkozzak inkább „bjuti” témákkal, azért legalább rendesen fizetnek.

Tudod, mikor leszünk ott, hogy az erősen tabusított női témákról végre normálisan beszéljünk?” Hát eljött az idő. Hull az a piros hó”

– magyarázta portálunknak az izgatott írónő, aki éppen brüsszeli otthonában fejlesztgeti legújabb webshopját és dolgozik a Városi rókák előrendeléseinek összegzésén. A könyvet november 30-án már az olvasók is a kezükben tarthatják, az első megrendelők pedig egy divatos Kokafashion szájmaszkot is kapnak ajándékba az írónőtől.

Boldog karácsonyt!

Nemcsak az irodalom, hanem a zene piaca is újdonsággal bővül. A For You acapella együttes a szlovákiai Penthatonix néven is ismert. Ezúttal egy karácsonyi albumot sikerült piacra dobniuk, amelyet a jövő héttől kezdenek el terjeszteni. A For You zenekar szlovák anyanyelvű tagjai is szeretik a nemzetközi zenét és jóban vannak a magyar nyelvvel is, nem újdonság az együttestől, hogy a hanghordozóikon több nyelvű dalok is találhatóak.

A For You Acapella Christmas album tizenkét zeneszámot tartalmaz, vannak rajta szlovák, angol, cseh és magyar nyelvű zeneszámok is, mint például a Három mogyorót Hamupipőkének, a Halleluja vagy a Ha elmúlik karácsony című szerzemények acapella stílusban előadva.

A kedvelt zenészek ezúttal is csodát alkottak, a karácsonyi számok garantáltan elhozzák a békét és a meghitt ünnepi pillanatokat az otthonokba, hiszen nagy eséllyel az idei karácsonyi koncerteket nehezen lehet majd megszervezni. A karácsonyi album már meghallgatható a Spotifyon, a jövő hét folyamán pedig egy új magyar nyelvű videoklippel is jelentkezik a For You.

125258315_3367217340036879_2152640669494715123_o.jpg
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.