2018. július 30., 16:55

Két keréken a Felvidéken: kezdetét vette a XLIV. Honismereti kerékpártúra

Július végén negyvennegyedszer indultak útra a kerékpáros honszeretők. Idén az Ipoly forrásától az Ipoly torkolatáig ismerik meg azokat a területeket, amelyek szervesen kötődnek a magyar jelenhez, kultúrához, történelemhez.

hkt3.jpg
Galéria
+5 kép a galériában
Fotó: Papp Sanyi

A kerékpártúra identitást és a magyar közösséget erősítő esemény, mely Kárpát-medencei szinten egyedülálló, évtizedek óta érdeklődők százait vonzza. Sokan közülük már őstúrázónak számítanak, tehát legalább tíz útvonalat végigkerekeztek. A győri Sőre Katalin 11 évvel ezelőtt csatlakozott a túrához. Azt mondja, rögtön az első nap után befogadta a csapat.

„Itt a jó társaság az, ami az elsődleges, és az, hogy nagyon jó programjaink vannak. Olyan helyekre jutunk be, ahova egy mezei turista nem tudna, tehát nagyon sok mindent látunk" - mondja a tapasztalt túrázó, hozzátéve: a rendezvénynek köszönhetően lassan jobban ismeri a Felvidéket, mint Magyarországot, mivel itt évente nagy területet barangolnak be, és részletesen megismerik a látnivalókat.

Hermanné Hódi Erika Budapestről, 16. alkalommal érkezett az eseményre. Akkor egy ismerősétől hallott a kerékpártúráról, azóta egyről sem maradt le. „Minden évben számon tartjuk a következő évi július utolsó szombatját, amikor a HKT kezdődik, és mindenki úgy szervezi a szabadságát, illetve családi programját, hogy ide el tudjunk jönni mindenképpen. Szinte a második tábor után barátként fogadtak, és megismertek, és örültek nekünk, hogy jaj de jó, újra találkozunk“- meséli.

Az idei túra első táborhelye Kalonda volt, ahol emlékszalagot helyeztek el a Palóc Határkereszten. Vasárnap az Ipoly forrásához indultak. Rárósmúlyadon megnézték Medgyaszay István szecessziós, vasbeton építésű templomát, Alsósztregován Madách Imre kastélyát tekintették meg.

„Olyan helyekre igyekszünk elvinni az embereket, amik kevésbé ismertek. Nem nagy látványosságokról van szó, inkább arról, hogy a Felvidék azon részeit mutassuk meg, amelyek elfeledőben vannak. Azokat a tájakat, amelyekkel az aktuális hatalom nem igazán foglalkozik. Úgyhogy látunk szegénységet bőven, látunk nagy szeretet bőven. Bármely faluba, ahova megérkezünk, mindig nagy szeretettel fogadnak bennünket. És ez az, ami feltölti az embereket, amiért érdemes visszajárni”- tudatta Koronczi Gyula szervező.

A további megállók között szerepel Rárósmúlyad, Alsósztregova, Kékkő, Szklabonya, Nagycsalomja, Ipolyság, Ipolyszalka, Párkány. A magyarországi oldalon betérnek Balassagyarmatra, Drégelypalánkra, Dejtárra, valamint a túra végén Esztergomba, ahol szintén a helyi értékek megismerése a cél. Az idei kerékpártúra augusztus 5-én, Garamkövesden ér véget.

Fotó:  Papp Sanyi

hkt3.jpg
Galéria
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.