2022. május 1., 07:00

Később – Stephen King a felnőtté válásról és a démonokról

Az Európa Könyvkiadó gondozásában, Pék Zoltán fordításában hivatalosan 2022. április 30-án jelent meg Stephen King legújabb, magyar nyelven is elérhető alkotása, a Később.

King
Később
Fotó: europakiado.hu

A szerző a 306 oldalas kisregényében ismét természetfeletti, transzcendens témához nyúlt, amit sokkal közvetlenebbül érezhetünk magunkénak, kiváltképpen az elbeszélés személyes vallomás jellege okán.

A történet főszereplője, egyben narrátora egy különleges képességekkel bíró srác, Jamie Conklin. Stephen Kingnél nem ritka az ilyen, elég ha csak a Carrie telekinézisre képes tizenhat éves főhősére, Carrie White-ra, a Tűzgyújtó Charlie McGee-jére vagy A ragyogás látnoki képességekkel bíró Danny Torrance-ére gondolunk. Ezúttal egy halottakat látó, és velük beszélni is képes fiú áll a mű középpontjában, akár a Hatodik érzék című 1999-es filmben. És mégis másképpen, ugyanis a Később fejlődésregénynek, illetve felnövéstörténetnek is nevezhető, de természetesen drámát is magában hordoz, s a Kingre oly jellemző horrorelemeket sem nélkülözi.

A Hard Case Crime-sorozatot („Keménykötéses Krimik”) két népszerű krimiíró, Charles Ardai és Max Phillips alapította. Stephen King A coloradói kölyök és a Joyland című köteteivel lett része a sorozatnak; harmadikként zárkózik fel a sorban a Később, amely az előbb említett Edgar-díjas szerkesztő, Ardai szerint egy gyönyörű történet a felnőtté válásról és a démonokkal való szembenézésről.

Az egyedülálló anya gyermeke, Jamie Conklin csak hétköznapi gyerekkorra vágyik. Jamie azonban nem mindennapi srác. Látja, amit más nem láthat, és megtudhatja azt, amit más nem. Anyja arra buzdítja a természetfeletti erővel született fiát, hogy tartsa titokban a képességét. De amikor a New York-i rendőrség egyik problémás nyomozója bevonja Jamie-t egy sorozatgyilkos üldözésébe, aki a síron túlról is robbantással fenyegetőzik, a fiú szembesül azzal, milyen súlyos árat is kell fizetnie, és kénytelen szembeszállni a gonosz minden formájával”

– olvasható a könyv fülszövegében, ami kiemeli, hogy a kisregény megható felnövéstörténet, lebilincselő krimi és kísértethistória egyszerre, félelmetes és izgalmas mese az elveszett ártatlanságról és a megpróbáltatásokról, mikor jó és rossz között kell választanunk.

A 74 éves író lelkes olvasója ebben az esetben is találkozhat visszatérő elemekkel; az intertextualitás ezúttal is megjelenik. Találhatunk utalást A remény rabjaira, ahogy az Az titokzatos Chüd-szertartására is.

Erőteljes karakterek és rengeteg félelem uralja! A halál mindig szerepet játszik a King-regényekben, de most, immár idősebb korában megírt könyvében ez mélyrehatóbbá vált. Hogy mit jelent élni, mit jelent meghalni, és mi várhat a túlvilágon, azt szinte »mennyeien« szakszerűen mutatta be az Emelkedés (2018) jó hangulatú regénye. De ha az Emelkedés a mennyországba juttatta, a Később a poklot fogja megmutatni”

– fogalmazta meg Justin Tate könyvajánlójában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.