2019. február 25., 16:19

Kárpát-medencei Életmese-írói pályázat több korosztálynak

A Mosolyvirág Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete újabb összmagyar Életmese-írói pályázatot hirdetett, amelynek célja eleink érdekes és tanulságos, vagy akár vicces történeteinek írott formában való megőrzése. A győztes műveket kötetben jelentetik meg, s a díjkiosztást a nemzeti összetartozás napja alkalmából, az Országházba tervezik. Április 20-ig fogadják az iskolai és magánúton történő nevezéseket.

Élet-mese pályázat
Galéria
+2 kép a galériában
Család- és nemzetmegtartó erőt jelentenek a pályaművek

„Tizenegyedik alkalommal írtuk ki a Kárpát-medencei Életmese-írói pályázatunkat, amely összhangban áll a magyar kormány családpolitikájával. Az utóbbi öt évben mindig a nemzeti összetartozás napja táján az Országházban rendezhettük meg a díjátadó ünnepségünket, s reményeink szerint ez idén is így lesz. Örömmel számolok be arról, hogy az előző években kapott pályaművek között egyre több külhoni magyar, így felvidéki pályázó írásai is megtalálhatók. Vannak, akik oktatási intézményeken keresztül, míg mások magánúton pályáznak szívesebben“ - tájékoztatta portálunkat Radnainé Filep Ildikó, a Mosolyvirág Nagycsaládosok Debreceni Egyesületének elnöke.

Hangsúlyozta: a szülők, nagy- és dédszülők szívesen idézik fel a hajdani családi történeteket, amelyek utódaik lejegyzésére várnak.

„A II. világháború és a kitelepítések során, valamint az 1956-ban és a munkaszolgálat éveiben velük történtek történelmünk részét képezik. Olyan pályázatokat is kaptunk, amelyek a több nemzedék tagjai által együtt töltött, meghitt éveket örökítették meg. Egy-egy családi eseményt, így a párválasztással kapcsolatost, a disznóvágást, szüretelést, tollfosztást olykor humorral fűszerezték. Mindezen történetek, népi hagyományok értéket képviselnek, illetve család- és nemzetmegtartó erőnek minősülnek. Ezért immár ötödik éve e pályázathoz minden október első szombatján Debrecenben felolvasói verseny is párosul. Olyankor a versenyzők a pályaművekből olvasnak fel egy-egy érdekes részletet“ - fejtette ki.

Közös kötet, parlamentlátogatás és egyéb díjak

A pályázókat négy korcsoportba sorolják: 1. az alsótagozatosok, vagyis 10 évnél ifjabbak, 2. a felsőtagozatosok, vagyis a 10-14 év köztiek, 3. a 14 – 33 évesek, 4. a 33 évnél idősebbek. „Az eddigi legidősebb pályázó 92 évesen maga volt az élő történelem. Megható volt, amikor szólt is a díjátadó ünnepség résztvevőihez.”

A beküldési határidő: április 20., május 15-én tartják az eredményhirdetést, júniusban pedig a díjkiosztó ünnepséget. A legfeljebb 20 oldal terjedelmű, .doc vagy .rtf formátumban megírt pályaműveket a kitöltött pályázati adatlapokkal együtt az eletmese2019@gmail-com e-mail-címen fogadják.

Az egyesület minden korcsoportban az első 3 helyezettet díjazza.

„A győztes pályaművek részben vagy egészben bekerülnek a pályázati pénzekből 500 példányban kiadandó kötetbe. Az első években csak vékonyabb kötetnyi írás gyűlt össze, ám a tavalyiba már illusztrációk sem fértek be, olyan sok színvonalas munkát kaptunk. Minden évben tárgyi és könyvjutalmakkal díjazzuk a legsikeresebb pályaművek készítőit. Arra is volt már példa, hogy ingyenes családi belépőjegyet kaptak a debreceni virágkarneválra vagy más helyi fesztiválra. Mindez a szponzori támogatások függvénye. A korábbi díjátadó ünnepségek valamennyi résztvevőjének ingyenes idegenvezetést biztosítottunk a parlament épületében, s ettől az élménytől idén sem szeretnénk megfosztani őket“ - fogalmazott Radnainé.

A pályázat további részleteiről érdeklődni lehet az egyesület 0036-20-3128584-es telefonszámán vagy a www.mosolyvirag.hu honlapon, ahol a korábbi tíz kötet is olvasgatható.

Élet-mese pályázat
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.