2019. november 23., 09:55

Karácsonyi könyvvásár a Fórum Kisebbségkutató Intézet könyvesboltjában

A Fórum Kisebbségkutató Intézet könyvesboltjában november 22. és december 22. között több száz kiadványt akciós áron vásárolhatnak meg az érdeklődők.

ko1.jpg
Galéria
+4 kép a galériában

Mennyire érdeklődnek a felvidéki magyarok a faktografikus (tényközlő) szakirodalom iránt? Melyek a Fórum Kisebbségkutató Intézet legnépszerűbb kiadványai? Milyen akciók várják a könyvkedvelőket az idei Karácsonyi könyvvásár során? Minderről Roncz Melindát, a Bibliotheca Hungarica igazgatóját kérdeztük.

Mesélne kicsit bővebben a Fórum Kisebbségkutató Intézet Könyvesboltjának Karácsonyi könyvvásárral kapcsolatos akcióiról?

A Fórum Kisebbségkutató Intézet 2012-ben indította útjára online könyvesboltját, amelyen keresztül bárki megvásárolhatja az Intézetben kiadott szakkönyveket, évkönyveket és a Fórum Társadalomtudományi Szemle példányait. Itt helyben, a Bibliotheca Hungaricában is megteheti ezt egész évben bármely betérő vásárló.

Tapasztalataink szerint az emberek ritkábban adnak ki pénzt szakkönyvekre, talán ez alól csak a karácsonyi időszak kivétel. Ezért is ragaszkodunk minden évben a Karácsonyi könyvvásár meghirdetéséhez, amikor is a teljes raktárkészletünk 99 százalékát akciós áron kínáljuk vásárlóinknak. Idén a korábbiakhoz képest is nagyobb engedményekkel adjuk a régebbi kiadványainkat. Vannak olyan köteteink, amelyek utolsó példányait árusítjuk ki, tehát mindenképpen érdemes mielőbb rendelni.

Reményeink szerint az akcióval sikerül könyvtárakat is megszólítanunk, hiszen nagyon fontos számunkra, hogy nemcsak a szakemberek, a tudományos kutatók és az egyetemisták otthonaiba kerüljenek el kiadványaink, hanem ott legyenek a könyvtárak polcain is. Utóbbiak könyvtárként regisztrálva egész évben engedményeket kapnak könyveinkből. Fontos még kiemelni, hogy aki most 40 euró fölött rendel könyveket tőlünk, annak belföldön nem kell postaköltséget fizetnie. Hogy a helyben nagy összegben vásárlóinknak is kedvezzünk, ők 40 euró felett ajándékkönyvet kapnak.

Milyen típusú könyvek kiadásával foglalkozik a Fórum Kisebbségkutató Intézet?

A Fórum Kisebbségkutató Intézet fő profiljába tartozik, hogy az intézetben zajló kutatások eredményeit valamilyen formában publikálja, azt közkinccsé tegye. A tudományos munkatársaink rendszeresen publikálnak a Fórum Társadalomtudományi Szemlében, amelynek idén már a 21. évfolyama jelent meg. Évente-kétévente jelenik meg az Acta Ethnologica Danubiana évkönyv, amely a néprajzi részlegünk, az Ethnológiai Központ kiadványa. Szinte minden évben jelentetnek meg részlegeink önálló köteteket, tematikájukat tekintve: történettudomány, etnológia, szociológia és nyelvészet. Ezek általában dokumentumkötetek, tanulmánykötetek, interjúkötetek vagy monográfiák, amelyek mögött több éves kutatás van.

Melyek legújabb kiadványai az Intézetnek?

A tavalyi év legvégén jelent meg L. Juhász Ilona Komárom emlékjelei az államfordulatok és rendszerváltások tükrében című munkája, amely nemcsak néprajzi, de helytörténeti jelentőséggel is bír. Az idei kiadványaink közül már megjelent Misad Katalin Nyelvhasználat kétnyelvű környezetben című tizenhat tanulmányát tartalmazó kötete, valamint a Kőrös Zoltán által szerkesztett hét memoárt és naplót összegyűjtő kötet, „Ma este indulunk a frontra…” címmel. Két kiadványunk még tördelés, illetve nyomtatás alatt áll, ezeket év végéig várjuk raktárunkba. A legújabb köteteinket az akció ideje alatt is teljes áron árusítjuk online könyvesboltunkban, de aki személyesen látogat el hozzánk Somorjára a Park utcai székházunkba, az helyben 20 százalékkal olcsóbban tudja beszerezni.

Melyek a legnépszerűbb könyveik?

Erre könnyű válaszolni. Azok, amelyek szinte már mind egy szálig elfogytak. Ilyen volt a Simon Attila 2010-ben kiadott könyve, az Egy rövid esztendő krónikája; az Orosz Örs szerkesztette A hely nevei, a nyelv helyei című kötet; Kőrös Zoltán interjúkötetei, a Muszkaföldön és a Nyugati fogságban; valamint Simon Attila Csak álltunk és sírtunk című válogatáskötete. Ezekből a kiadványokból viszonteladói rendeléseink is voltak, és a Muszkaföldön kivételével már a mi raktárunkból mind el is fogytak.

A még raktáron lévő kötetek közül Lampl Zsuzsanna A szlovákiai magyarok szociológiája című könyvét emelném ki, amelynek már csak második kiadásban megjelent példányai vannak. Online a legtöbben Liszka József Populáris kultúra című kötetét rendelték meg, amely szerintem minden, a szlovákiai magyarok néprajzával foglalkozó kutató számára fontos lehet.

Melyik az a kiadvány, amelyet még külön kiemelne?

Az Elbeszélt történelem könyvsorozatunk első két kötetét emelném ki, amelyek az 1989-es rendszerváltás előzményeit és eseményeit mutatják be a résztvevők szemével. A rendszerváltás és a csehszlovákiai magyarok I. és II. kötetek együttesen több mint ötven, az Oral History módszerével készült beszélgetést tartalmaznak, amelyekből az olvasó kirakhatja a korszak sajátos látószögű történetét. A két kötet most töredék áron kerülhet a karácsonyfa alá.

A felvidéki magyarok körében mennyire van érdeklődés a tényközlő szakirodalom iránt?

Tudatosítanunk kell, hogy a szakkönyvek mindig egy szűk réteget szolgálnak csak ki. A faktografikus szakirodalom mindig is háttérbe szorult az ismeretterjesztő irodalommal szemben. Látjuk ezt abból is, hogy pl. az interjúköteteink, amelyek egy adott időszak visszaemlékezőit szólaltatják meg sokkal inkább népszerűbbek, mint az egy témát mélyen szakmailag feltáró monográfiák. Nyilván ez utóbbi szárazabb, inkább a tudományos szakírókat megszólító irodalom, azonban úgy gondoljuk, hogy kiadásuk mégis elengedhetetlen. 

A Fórum Kisebbségkutató Intézet könyvesboltját ITT tekintheti meg. 

ko1.jpg
Galéria
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.